FOLLOW US: facebook twitter

Φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας αντί ΕΝΦΙΑ

Ημερομηνία: 20-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Πώς θα λειτουργεί το νέο σύστημα που θα αντικαταστήσει τις αντικειμενικές τιμές των ακινήτων

Την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας που θα είναι προοδευτικός, προανήγγειλε σήμερα η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, μιλώντας στο 18ο συνέδριο για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Prodexpo.

Παράλληλα, επιβεβαίωσε ότι στόχος είναι η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έως το τέλος του έτους, με ένα σύστημα τιμών που θα προσεγγίζουν τις εμπορικές τιμές των ακινήτων.

Για το σκοπό αυτό θα δημιουργηθεί ένας αλγόριθμος, ο οποίος με βάση τα δεδομένα για την κάθε περιοχή (αγοραπωλησίες, τιμές κτλ) θα υπολογίζει την τιμή ζώνης. Ωστόσο, για τις περιοχές όπου δεν υπάρχουν συναλλαγές θα λειτουργεί μία τοπική επιτροπή, ενώ μια άλλη δευτεροβάθμια επιτροπή θα επεμβαίνει στις περιπτώσεις που παρατηρούνται μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των τιμών που δίνουν οι πρωτοβάθμιες επιτροπές για να προλαμβάνονται στρεβλώσεις.

Η υφυπουργός Οικονομικών εξήγησε χαρακτηριστικά ότι: «Στόχος σε αυτή τη φάση είναι αποκλειστικά η αναπροσαρμογή των τιμών ζώνης και όχι άλλων παραμέτρων του συστήματος αντικειμενικών αξιών.

Μάλιστα, εργαζόμαστε για τη δημιουργία ενός πληροφοριακού συστήματος που δεν θα χρησιμοποιηθεί για μια μόνο φορά, αλλά θα προσφέρει συνεχή ενημέρωση για τις εξελίξεις στην αγορά ακινήτων.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος