FOLLOW US: facebook twitter

Φωνάζει ο κλέφτης για να φύγει ο νοικοκύρης

Ημερομηνία: 19-05-2017 | Συντάκτης:

Του Μάκη Μπαλαούρα

Ακούγοντας την Αντιπολίτευση, κυρίως τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, μου έρχεται στο μυαλό η ευαγγελική ρήση ότι συμπεριφέρονται ως να είναι “άσπιλοι και αμόλυντοι”. Θα προσθέσω και μία παροιμία πάρα πολύ χαρακτηριστική για τη συγκεκριμένη περίπτωση, «φωνάζει ο κλέφτης να φύγει ο νοικοκύρης».

Χρεοκοπήσατε, ναι ή όχι, κύριοι, τη χώρα μας; Φτωχοποιήσατε τις λαϊκές τάξεις; Αναρωτηθήκατε ποτέ -γιατί ο ελληνικός λαός έχει δώσει απαντήσεις- πώς φτάσαμε ως εδώ; Να σας θυμίσουμε, γιατί η υποκρισία σας δεν έχει φραγμούς. Με το πελατειακό κράτος, τα ρουσφέτια, τις παροχές σε ημέτερους και ΜΜΕ, χρωματίσατε τη χώρα με μαύρο: Μαύρα λεφτά, μαύρες μίζες, λεηλασία, δημόσιες συμβάσεις στην υγεία, στα εξοπλιστικά.

Όποια συναλλαγή κάνατε ήταν μαύρη. Γεμίσατε τρωκτικά τον δημόσιο χώρο. Μάθατε τον λαό να ζει στο μαύρο, τους αγρότες με χαριστικές πελατειακές επιδοτήσεις, με χαριστικές πελατειακές αποζημιώσεις. Παντού διαφθορά. Ευτελίσατε ακόμα και ιδέες, όπως την αξία του συνεργατισμού. Τρέχουν οι αγρότες μακριά όταν ακούνε συνεταιρισμό. Η υποκρισία, λοιπόν, στο μεγαλείο της.Φαρισαίοι, υποκριτές

Χθες, μετά τη φασιστική, την τραμπούκικη πρόκληση του Κασιδιάρη απέναντι στη Δημοκρατία, ενώ όλες οι πτέρυγες της Βουλής, εκτός των φασιστών, συμφώνησαν στην καταδίκη της φασιστικής ενέργειας, το βράδυ η ΝΔ, παίρνοντας γραμμή από την ακροδεξιά του κόμματος, που καθορίζει την πολιτική της, και συγκεκριμένα από τον Γεωργιάδη, έβγαλε ανακοίνωση, λέγοντας –ακούστε! – ότι η Χρυσή Αυγή παίζει παιχνίδι με τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό είναι ντροπή: «Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι, υποκριτές».

Πάνω στα ερείπια, λοιπόν, που αφήσατε και με τα δεσμά των δανειστών, προχωράμε στην πορεία που έχουμε χαράξει. Η συμφωνία με τους δανειστές που κυρώνεται αύριο, έχει δυσάρεστα μέτρα -το έχουν πει και οι Υπουργοί – που αν ήταν στο χέρι μας δεν θα τα εφαρμόζαμε. Ξέρει ο ελληνικός λαός πώς επιβλήθηκαν. Όμως τουλάχιστον καταφέραμε με σκληρή διαπραγματευτική στρατηγική να έχουμε τα αντίμετρα.

Σας θυμίζω, συνάδελφοι, πως από τον Δεκέμβρη φωνάζατε να κλείσει η αξιολόγηση μόνο με τα δυσάρεστα μέτρα. Και μάλιστα, ορισμένοι από εσάς έλεγαν να κλείσει με αυτά τα μέτρα ύψους 4,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που μας έβαλαν οι δανειστές, ζητώντας και άλλα τόσα! Και καταφέραμε να κερδίσουμε τα αντίμετρα, τα οποία τα λέτε «ψευτομέτρα», «φερετζέ» κτλ.

Αντίμετρα για κοινωνικό κράτος

Χρειάζονται άραγε, συνάδελφοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μέτρα για την παιδική υστέρηση, που την υπερδιπλασιάσατε στην εποχή των μνημονίων, φτάνοντας την στο 45%;

Χρειάζεται μήπως το επίδομα στέγασης, όταν πάνω από το 40% των νοικοκυριών πληρώνει για στέγαση το 40% του εισοδήματός του; Και μάλιστα, αφορά εισοδήματα πάνω από τα 20.000 ευρώ.

Χρειάζονται άραγε βρεφονηπιακοί σταθμοί; Γιατί με εμάς δίνεται η δυνατότητα σε οικογένειες με δύο παιδιά και εισόδημα 27.000 ευρώ να έχουν αυτήν την κάλυψη με τους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Επίσης, φέρνουμε διάταξη με την οποία μειώνουμε τον ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια και στο κρέας από το 24% στο 13% από 1η Ιουλίου. Αυτά είναι τα αντισταθμιστικά  μέτρα τα οποία προστίθονται στα άλλα που έχουμε ήδη πάρει, όπως η δωρεάν ιατροφαρμακευτική κάλυψη για δυόμισι εκατομμύρια ανασφάλιστους και η καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι μοιράσατε το 2014, όταν βλέπατε ότι επελαύνει ο ΣΥΡΙΖΑ, 1,5% του ΑΕΠ σε μέτρα. Αλλά όχι, όμως, από το πλεόνασμα, κύριε Σταϊκούρα, γιατί δεν είχατε τότε πλεόνασμα. Στην κυβέρνησή μας το φορτώσατε και αυτό που δώσατε παραμονές των εκλογών του 2015. Υπάρχουν κάποια σήματα, όμως, συνάδελφοι…

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΙΚΟΥΡΑΣ: Τον Απρίλιο του 2014 έγινε αυτό.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Επέλαυνε, όμως, ο ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν πάνω στο άλογο, έτρεχε κι εσείς κρυβόσασταν με παραμύθια και με χάντρες. Όμως, οι ιθαγενείς, που τους θεωρούσατε ιθαγενείς, δεν τσίμπησαν.

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΑΒΑΚΗΣ: «Τ’ άλογο, τ’ άλογο Ομέρ Βρυώνη»!

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: Τ’ άλογο, τ’ άλογο! Βεβαίως αυτό είμαστε και θα παραμείνουμε.

Σήματα πορείας προς κανονική χώρα

 Υπάρχουν, συνάδελφοι, κάποια σήματα από τις αγορές, τις γνωστές αγορές. Οι αποδόσεις ομολόγων πέφτουν κάτω από την περίοδο προ των μνημονίων. Έρχονται επιστροφές κεφαλαίων από χρήμα που είχε διαφύγει στο εξωτερικό. Δεν τα λέω εγώ, αλλά οικονομικές εφημερίδες, και εγχώριες και διεθνείς.

Η βιομηχανική παραγωγή το πρώτο τρίμηνο του 2017 σημείωσε αύξηση 9% και από ό,τι φαίνεται από τις προβλέψεις, η τάση αυτή θα συνεχιστεί αυξητικά , όπως παρουσίασε και ο ΙΟΒΕ, οργανισμός όχι δικός μας.

Όσον αφορά την ανεργία, που αποτελεί και το μεγάλο στοίχημα για εμάς, τον Απρίλιο η απασχόληση αυξήθηκε κατά 126.000 νέες θέσεις εργασίας. Μάλιστα, υπάρχουν και ποιοτικά στοιχεία πάνω σε αυτό το ζήτημα: το 55% αυτών των νέων θέσεων που δημιουργήθηκαν ήταν πλήρους απασχόλησης. Αντιστράφηκε, λοιπόν, η κατάσταση που υπήρχε σε σχέση με την ελαστική εργασία την οποία υπερδιπλασιάσατε εσείς στα χρόνια των μνημονίων σας.

Εμείς όμως, παρ’ όλα αυτά, δεν πανηγυρίζουμε. Εμείς προσέχουμε και πονάμε πολλές φορές για τις επιπτώσεις της πολιτικής που μας επιβάλλουν. Η συμφωνία με τις μεγάλες δυσκολίες, λοιπόν, και με τις επιβαρύνσεις που φέρνει, δημιουργεί ελπίδες για δημιουργία κοινωνικού κράτους.

Αναμένεται επίσης συμφωνία –το ξέρετε κι αυτό πολύ καλά αν διαβάσετε οποιαδήποτε εφημερίδα- για το χρέος. Υπάρχει και το ζήτημα, που οσονούπω θα έρθει, για την ποσοτική χαλάρωση.

Αυτό για εμάς δεν είναι «success story», αλλά ανοίγει τον δύσκολο δρόμο για την έξοδό μας στις αγορές. Είναι ένας δρόμος δύσκολος ο οποίος απαιτεί επενδύσεις, κυρίως για να φέρουμε πίσω τα νέα παιδιά που έχουν φύγει.

Στόχος μας και στοίχημά μας για τον ελληνικό λαό είναι να βγει η χώρα μας από την επιτροπεία. Να γίνουμε πια κανονική χώρα και να σπάσουμε τα δεσμά των δανειστών. Νομίζω ότι θα πάμε καλά προσέχοντας και εφαρμόζοντας μια βαθύτερη πολιτική κυβερνητική σε όλα τα μέτωπα.

Και κάτι τελευταίο: Πέστε μου ένα αντίμετρο που πήρατε στα επτά χρόνια των μνημονίων σας.

*Αποσπάσματα από την ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής για τη υλοποίηση της συμφωνίας με τους δανειστές.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος