FOLLOW US: facebook twitter

Φορολογικές δηλώσεις 2018: Πότε τα λάθη δεν σημαίνουν και πρόστιμο

Ημερομηνία: 21-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Τα λάθη στις φορολογικές δηλώσεις κοστίζουν σε πρόστιμα και προσαυξήσεις, καθώς και σε ταλαιπωρία του φορολογούμενου.

Ωστόσο υπάρχουν περιπτώσεις, που τα λάθη συγχωρούνται και αποφεύγονται πρόστιμα και προσαυξήσεις. Αυτό ισχύει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά ειδική σημασία έχει και ο χρόνος υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης.

Το λάθος στη φορολογική δήλωση των εκατοντάδων κωδικών και των χιλιάδων διατάξεων της φορολογικής νομοθεσίας, είναι κάτι σύνηθες. Η νομοθεσία παρέχει στους φορολογούμενους τη δυνατότητα διόρθωσης των λαθών που πιθανόν έγιναν κατά τη συμπλήρωση της φορολογικής δήλωσης. Ο γενικός κανόνας είναι, πως για κάθε τροποποιητική ή συμπληρωματική δήλωση, προβλέπεται η επιβολή προστίμου ύψους 100 ευρώ, για τα φυσικά πρόσωπα, 250 ευρώ, για τις επιχειρήσεις με απλογραφικά βιβλία και 500 ευρώ για τις επιχειρήσεις με διπλογραφικό βιβλία.

Ωστόσο δεν ισχύουν πάντα. Με αποφάσεις της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ αντιμετωπίστηκαν ορισμένες αγκυλώσεις της νομοθεσίας και πλέον δεν επιβάλλονται κυρώσεις. Κατά αρχήν, σημασία έχει ο χρόνος υποβολής της τροποιητικής δήλωσης.

Η νομοθεσία προβλέπει ρητώς, ότι «αν ο φορολογούμενος υποβάλει τροποποιητική φορολογική δήλωση εντός της προθεσμίας υποβολής της αρχικής φορολογικής δήλωσης, τότε και η τροποποιητική φορολογική δήλωση επέχει θέση αρχικής δήλωσης και θεωρείται ότι και οι δύο, αρχική και τροποποιητική, έχουν υποβληθεί εμπρόθεσμα». Συνεπώς δεν υποβάλλονται πρόστιμα και άλλες κυρώσεις.

Αν η τροποποιητική δήλωση υποβληθεί, μετά τις 2 Ιουλίου θα επιβληθεί και πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, αλλά θα υπάρξει και επιβάρυνση ίση με το 0,73% για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβλής της οριστικής δήλωσης, στη διαφορά μεταξύ του αρχικού δηλωθέντος εισοδήματος και του τελικού που προκύπτει με την τροποιητική δήλωση.

Αν περάσει η προθεσμία

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και αν περάσει η προθεσμία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, δεν επιβάλλονται πρόστιμα ή και προσαυξήσεις, αναλόγως. Ειδικότερα δεν επιβάλλονται πρόστιμα σε περιπτώσεις τροποιητικών όπως:

Για τις εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος λόγω βεβαιώσεων αποδοχών που εκδόθηκαν καθυστερημένα

Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις, που αφορούν σε διόρθωση στοιχείων προστατευόμενου μέλους.

Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για διόρθωση λανθασμένου Α.Μ.Κ.Α.

Για εκπρόθεσμες τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος λόγω καθυστέρησης έκδοσης βεβαίωσης από αρμόδιο φορέα (όχι μόνο εισοδήματος αλλά και άλλων στοιχείων όπως π.χ. τόκων κ.λπ).

Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος, που αφορά στη διαγραφή συζύγου μετά από διαζύγιο.

Για εκπρόθεσμη τροποποιητική δήλωση εισοδήματος για αλλαγή/συμπλήρωση λογαριασμού IBAN

Για τη δήλωση των αναδρομικών των συνταξιούχων των προηγούμενων ετών, τα οποία θα δηλωθούν με τροποποιητική δήλωση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. στα έτη που αφορούν.

Ωστόσο εάν τα αναδρομικά αφορούν τα φορολογικά έτη 2015 και 2016, η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Οι δηλώσεις αυτές υποβάλλονται εμπρόθεσμα μέχρι 31/12/2018.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος