FOLLOW US: facebook twitter

Φαγόπυρο… μια τροφή με μεγάλη διατροφική αξία

Ημερομηνία: 16-12-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

apostolopoulou-alexandra

Γράφει η εξειδικευμένη διατροφολόγος Αλεξάνδρα Αποστολοπούλου

Το φαγόπυρο ή αλλιώς «μαύρο σιτάρι», έχει αρχίσει  εδώ και λίγα χρόνια να διαδίδεται στην ελληνική κουζίνα. Προέρχεται από ασιατικές χώρες όπως η Κίνα & η Ιαπωνία. Οι ευρωπαϊκές χώρες όπως η Αγγλία & η Νορμανδία  έχουν από τον προηγούμενο αιώνα χρησιμοποιήσει το φαγόπυρο στην καθημερινή τους διατροφή. Είναι ένα δημητριακό διαφορετικό από τα άλλα, με εξαιρετική θρεπτική αξία  κυρίως πρωτεϊνική, αφού περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

fagopuro

Το φαγόπυρο περιέχει και πολλές βιταμίνες  του συμπλέγματος Β, που συνήθως βρίσκουμε στα ζωικά τρόφιμα, είναι πλούσιο στη λιποδιαλυτή βιταμίνη Ε αλλά και σε βιταμίνη Κ. Είναι πολύ καλή πηγή φολικού οξέος, σιδήρου , ασβεστίου,  χαλκού, μαγγανίου, μαγνησίου, καλίου,  σεληνίου, αλλά και ψευδαργύρου. Δικαίως οι «ειδικοί» χαρακτηρίζουμε το φαγόπυρο ως «μαύρο» θησαυρό. Εφοδιάζει τον οργανισμό με αρκετές φυτικές ίνες, αφού 100 γρ. φαγόπυρου περιέχουν 10 γρ. φυτικών ινών, ενώ είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, ουσίες με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση.

Η θερμιδική του αξία είναι 383 θερμίδες ανά 100 γρ. τροφίμου. 

Πέρα από φυτικές ίνες περιέχει  και σύνθετους υδατάνθρακες, με αποτέλεσμα να αποτελεί μια καλή πρόταση για διαβητικά άτομα, αφού σταθεροποιεί τα επίπεδα της γλυκόζης. Ιδανική τροφή επίσης για υπερτασικά άτομα και για άτομα με υψηλή χοληστερόλη. Το φαγόπυρο είναι εξαιρετικό στην αντιμετώπιση της αρτηριοσκλήρυνσης, ενώ δρα καταπραϋντικά στους πονοκεφάλους και τις δερματοπάθειες. Τέλος, επειδή είναι πλούσιο σε φλαβονοειδή, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι τροφή ελεύθερη γλουτένης, επομένως μπορεί να καταναλωθεί από άτομα με κοιλιοκάκη (δυσανεξία στη γλουτένη). Στο εμπόριο κυκλοφορεί και  αλεύρι από φαγόπυρο που είναι χρήσιμο σε πλήθος συνταγών. Χρησιμοποιείται στη μαγειρική όπως το ρύζι, συνδυάζεται νόστιμα με λαχανικά, κρεατικά, συνοδεύει σαλάτες και αποτελεί συστατικό σε διάφορες πίτες.

Αν δεν το έχετε ακόμα δοκιμάσει αξίζει τον κόπο…..ζητήστε το σε super – market και καταστήματα με υπερ -τροφές….και καλή σας όρεξη!

fagopuro-fagita

Σπανάκι με γαρίδες και φαγόπυρο
Υλικά:

– ½ κιλό σπανάκι
– ½ κούπα φαγόπυρο
– 1 κούπα νερό
– 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
– 1 ξερό κρεμμύδι σε ψιλοκομμένο
– 1 κούπα χυμό φυσικής ντομάτας
– ½ ποτήρι λευκό κρασί
– αλάτι, πιπέρι
– ελαιόλαδο
– 4 μεγάλες γαρίδες

Εκτέλεση:
Σε γουόκ ή αντικολλητικό τηγάνι τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι . Προσθέτουμε το φαγόπυρο και λίγο μετά σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε το σπανάκι και αφήνουμε για 1-2 λεπτά περίπου πριν προσθέσουμε το νερό. Στη συνέχεια προσθέτουμε το χυμό ντομάτας και το αλατοπίπερο. Αφήνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να βράσουν με ανοιχτό καπάκι.
Παράλληλα ψήνουμε τις καθαρισμένες γαρίδες αφού τις πασπαλίσουμε με χοντρό αλάτι σε γκριλιέρα ή σε λαδόκολλα στο φούρνο στους 200 o C.
Περίπου 20 λεπτά μετά το σπανάκι με το φαγόπυρο έχει πιει τα πολλά υγρά. Το κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε στολίζοντας με τις ψημένες γαρίδες. Καλή σας όρεξη!!!


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος