FOLLOW US: facebook twitter

Υψηλής ποιότητας τα κρασιά της Ηλείας

Ημερομηνία: 17-10-2017 | Συντάκτης:

Αν και μειωμένη η παραγωγή η φετινή οινική χρονιά θεωρείται εξαιρετική χρονιά σύμφωνα με την ενημέρωση τρύγου 2017 του ΣΕΟ

Δελτίο τρύγου για το 2017 δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ). Όπως επισημαίνει, οι κλιματολογικές συνθήκες της εσοδείας 2017 χαρακτηρίστηκαν  περισσότερο από κάθε άλλη φορά από τις αλλαγές που φέρνει η νέα κλιματική πραγματικότητα: Πιο ακραίες θερμοκρασίες, λιγότερες βροχοπτώσεις, ειδικά το καλοκαίρι.

Οι περισσότερες αμπελουργικές ζώνες της Ελλάδας είχαν πιο ψυχρό χειμώνα, πιο θερμό καλοκαίρι και παρατεταμένη ανομβρία. Ο ελληνικός αμπελώνας απάντησε στα νέα δεδομένα με μικρότερη παραγωγή, υγιή σταφύλια, σπουδαία φαινολική ωριμότητα. Οι ελληνικές ποικιλίες αντιστέκονται πιο αποτελεσματικά καθώς είναι καλύτερα προσαρμοσμένες σε παρόμοιες συνθήκες.

Έτσι, η εσοδεία 2017 θα είναι μία από τις καλύτερες χρονιές για τις μεγάλες αμπελουργικές ζώνες της χώρας μας, τη Νεμέα, τη Μαντινεία, τη Νάουσα. Τέλος, οι ιδιαίτερα μικρές αποδόσεις οδήγησαν σε σημαντική αύξηση των τιμών σταφυλιού, από 10% έως 15%, στις περισσότερες περιοχές.

Μειωμένη παραγωγή στην Ηλεία αλλά εξαιρετική η ποιότητα των οινοστάφυλων

Στην Ηλεία οι  καιρικές συνθήκες στη διάρκεια του χρόνου που πέρασε χαρακτηρίστηκαν από έναν κανονικό, χωρίς ακραίες συνθήκες χειμώνα με συνολικό όγκο βροχόπτωσης της τάξεως των 900-1000 mm κατανεμημένο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2016 και Μαρτίου 2017.

Από τον Απρίλιο 2017 ακολούθησε μια μακρά περίοδος με πολύ περιορισμένες βροχοπτώσεις, ιδίως στις χαμηλότερου υψομέτρου περιοχές, η οποία διήρκεσε πρακτικά μέχρι και την περίοδο του Τρύγου.

Κατά την περίοδο του Τρύγου οι βροχές υπήρξαν ελάχιστες, με τα πρωτοβρόχια ουσιαστικά να μην έχουν ξεκινήσει ακόμη. Οι παραπάνω καιρικές συνθήκες καθώς και ένας περιορισμένης διάρκειας καύσωνας τον Ιούλιο είχαν σαν αποτέλεσμα, στις περιοχές χωρίς δυνατότητα άρδευσης, τη σημαντική μείωση της παραγωγής.

Η παραγωγή αναμένεται μειωμένη σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, λόγω των παραπάνω καιρικών συνθηκών κατά ποσοστό 20-30%. Δεν υπήρξαν ή υπήρξαν ελάχιστες ζημιές από φυτασθένειες, με την χρονιά να μπορεί να χαρακτηριστεί από την άποψη αυτή ως εξαιρετική.  Αναμένονται κρασιά υψηλής ποιότητας με σχετικά υψηλό αλκοολικό τίτλο και μέτριες οξύτητες. Οι τιμή των σταφυλιών, μετά μέχρι τώρα στοιχεία  αναμένεται αυξημένη σε σχέση με τα περσινά επίπεδα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος