FOLLOW US: facebook twitter

Υπόμνημα Μοράντ σε υπουργούς για τους δασικούς χάρτες

Ημερομηνία: 27-01-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Περιβάλλον

nabil-morand

Υπόμνημα στους αρμόδιους υπουργούς και υφυπουργούς για το θέμα των δασικών χαρτών απέστειλε ο δήμαρχος Ανδραβίδας – Κυλλήνης Ναμπίλ Μοράντ. Σε αυτό προτάσσει έξι θέματα που προκύπτουν μετά την ανάρτηση των δασικών χαρτών με κύρια την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών αλλά και τις αντικειμενικές δυσκολίες που υπάρχουν στις διαδικασίες. Ο κ. Μοράντ απευθύνεται στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη, τον αναπληρωτή του Σωκράτη Φάμελο και τους βουλευτές της Ηλείας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά «… αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί, αφού σας κάνω γνωστή την προσωπική μου πεποίθηση ότι η Κύρωση των Δασικών Χαρτών αποτελεί εργαλείο προστασίας του δασικού μας πλούτου το οποίο συγχρόνως θα οδηγήσει στον δρόμο για την βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής μας, μέσω της κατάρτισης ενός ολοκληρωμένου χωροταξικού σχεδιασμού, θα ήθελα να θέσω υπόψη σας ορισμένους προβληματισμούς που προκύπτουν από την εφαρμογή της σχετικής νομοθεσίας και ευελπιστώ στην άμεση ανταπόκρισή σας:

  1. Η οικονομική επιβάρυνση των πολιτών κατά την υποβολή αντίρρησης επί δασικού χάρτη μέσω της καταβολή του ειδικού τέλους, σε συνδυασμό με το κόστος της πρόσληψης Τεχνικού Συμβούλου (μηχανικός ή δασολόγος) για την στοιχειοθέτηση της αντίρρησης κρίνεται υψηλή.  Για τον λόγο αυτό και δεδομένης της οικονομικής συγκυρίας προτείνεται η δραστική μείωση του ειδικού τέλους. Επίσης σε περίπτωση δυνατότητας εξαγοράς, το ύψος του τιμήματος να διαμορφωθεί σε όσο το δυνατόν ανεκτά για την εποχή επίπεδα έτσι ώστε αυτή να καταστεί εφικτή.
  2. Η αναζήτηση των απαιτούμενων στοιχείων (τίτλοι ιδιοκτησίας, διοικητικές πράξεις, κ.τ.λ.), οι εμβαδομετρήσεις και οι επανέλεγχοι τους, για την επαρκή στοιχειοθέτηση αντίρρησης επί δασικού χάρτη είναι αρκετά χρονοβόρες διαδικασίες και το χρονικό περιθώριο (έως 23-03-2017) για την κατάθεση πλήρους φακέλου κρίνεται ασφυκτικά μικρό. Για τον λόγο αυτό προτείνεται παράταση, πέραν των αρχικά ορισμένων δύο μηνών, κατά έξι επιπλέον μήνες για την κατάθεση φάκελου αντίρρησης.
  3. Παρατηρείται ότι ιδιοκτησίες σε περιοχές οι οποίες έχουν παραχωρηθεί από το ίδιο το Κράτος στους ιδιοκτήτες τους με διανομές (κληροτεμάχια) απεικονίζονται στους δασικούς χάρτες με δασικό χαρακτηρισμό. Κρίνεται δίκαιο να εξαιρεθούν στο  σύνολό τους, με  ενέργειες της  αρμόδιας Δ/νσης Δασών, χωρίς την απαίτηση – έστω και ατελώς – κατάθεσης αντίρρησης.
  4. Ιδιοκτησίες οι οποίες απεικονίζονται στους δασικούς χάρτες με δασικό χαρακτηρισμό (ακόμα και εντός οικισμών στάσιμων ή μη) και στις οποίες έχουν εκδοθεί οικοδομικές άδειες (στα στοιχεία των φακέλων των οποίων συμπεριλαμβάνονται και πράξεις χαρακτηρισμού) πρέπει άμεσα και συνοπτικά να αποχαρακτηρίζονται.
  5. Εδαφικές επιφάνειες που απεικονίζονται στους δασικούς χάρτες με δασικό χαρακτηρισμό και εντός αυτών υφίστανται Ιεροί Ναοί και νεκροταφεία πρέπει άμεσα και συνοπτικά να αποχαρακτηρίζονται.
  6. Τέλος προτείνεται η άμεση ενεργοποίηση των επιτροπών εκδίκασης των αντιρρήσεων επί δασικών χαρτών προκειμένου να μην παρατηρηθούν καθυστερήσεις στην δυνατότητα συμβολαιογραφικών πράξεων – μεταβιβάσεων, με δυσμενή επίδραση στην γενικότερη προσπάθεια ανάκαμψης της επενδυτικής κινητικότητας του τόπου μας η οποία θα ενισχύσει την εργασία και τις μεσαίες και χαμηλές κοινωνικές ομάδες».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος