FOLLOW US: facebook twitter

Υπογραφές για νέο έργο στο λιμάνι Κατακόλου ύψους 10,5 εκατ. ευρώ-Στην τελική ευθεία για την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης

Ημερομηνία: 30-05-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Συζητείται εδώ και χρόνια και μετά από μια δεκαετία και πλέον, έφτασε η ώρα της υπογραφής του αιτήματος χρηματοδότησης. Ο λόγος για το έργο ανάπλασης της χερσαίας ζώνης του λιμένα Κατακόλου, που αποτελεί μέρος του γνωστού Master Plan και που η σημερινή Περιφερειακή Αρχή προχωρά, ξεκινώντας ένα ακόμα μεγάλο έργο για το επίνειο του Πύργου και της Αρχ .Ολυμπίας. Χθες το πρωί στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας, ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας υπέγραψε το αίτημα χρηματοδότησης του έργου, μαζί με τον πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου Λεωνίδα Βαρουξή. Το αίτημα θα σταλεί στη Διαχειριστική Αρχή της ΠΔΕ προκειμένου να ενταχθεί στο πρόγραμμα της ΟΧΕ Κατακόλου – Πύργου – Ολυμπίας και να χρηματοδοτηθεί με προϋπολογισμό 10,5 εκατ. ευρώ από τους πόρους του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας.

Το έργο προβλέπει δημιουργία νέων κτιριακών εγκαταστάσεων και παρεμβάσεις σε υφιστάμενες. Στα πιο σημαντικά σημεία, το κτίριο του παλιού τουριστικού περιπτέρου που σήμερα στεγάζεται και το ΔΛΤ Πύργου, θα κατεδαφιστεί και στη θέση του θα ανεγερθεί νέο κτίριο που θα στεγάσει τις διοικητικές υπηρεσίες του λιμένα, πλην του Λιμεναρχείου που θα παραμείνει στο δικό του κτίριο. Ένα νέο κτίριο θα κατασκευαστεί στην είσοδο του κεντρικού προβλήτα και θα αποτελέσει το κτίριο Schengen καλύπτοντας τις ανάγκες στον τομέα της ασφάλειας για τον έλεγχο των επιβατών. Το τρίτο κτίριο που θα γίνουν παρεμβάσεις και κατασκευές είναι αυτό των παλιών απεντομοτηρίων. Εκεί θα γίνει ανακαίνιση του κτιρίου και θα προστεθεί ένας ακόμα χώρος στο ίδιο αρχιτεκτονικό σχέδιο. Εκεί θα δημιουργηθεί ένας πολυχώρος πολιτισμού. Σημαντική εξίσου θα είναι και η διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου, σύμφωνα με τη μελέτη ανάπλασης που θα αλλάξει πλήρως την εικόνα που σήμερα βλέπουν οι τουρίστες των κρουαζιερόπλοιων και θα συμβάλει στην πλήρη εφαρμογή της κυκλοφοριακής μελέτης του 2014. Επιπροσθέτως η ανάπλασης της χερσαίας ζώνης θα συμβάλει στην πλήρη εφαρμογή των προτύπων ασφάλειας διεθνών λιμένων με το ISPS Code, ώστε να ικανοποιηθούν και οι απαιτήσεις των ναυτιλιακών εταιριών που αυτή την ώρα περιορίζουν τις αφίξεις τους στο Κατάκολο.

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Δυτ. Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, «… το όραμα της Περιφερειακής Αρχής αλλά και το δικό μου είναι το Κατάκολο να καταξιωθεί ως ένα σύγχρονο ανταγωνιστικό και λειτουργικό λιμάνι κρουαζιέρας στην μεσόγειο. Σήμερα κάνουμε ένα ακόμα βήμα σε αυτή την κατεύθυνση. Κάνουμε ένα μεγάλο βήμα θα έλεγα για την ανάπλαση της χερσαίας ζώνης που θα αλλάξει την εικόνα του λιμανιού. Θα αναβαθμίσει το τουριστικό προϊόν και θα αναβαθμίσει το τουριστικό κάλλος του Κατακόλου που είναι ένα μοναδικό γραφικό χωριό. Θα δημιουργήσει νέες προοπτικές ανάπτυξης στο τομέα του εμπορίου και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στο τουρισμό, στον επισιτισμό και θα φέρει νέες θέσεις εργασίας και κατά την διάρκεια της κατασκευής, αλλά και αμέσως μετά και βεβαίως ένα έργο το οποίο γίνεται με όλες τις προδιαγραφές των σύγχρονων έργων και με όλες τις δεσμεύσεις και τα κριτήρια που χρηματοδοτούνται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα». Ο Περιφερειάρχης συμπλήρωσε πως το έργο έρχεται να συμπληρώσει και τις δύο προηγούμενες παρεμβάσεις, μία για την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών και δεύτερη την παράκαμψη Αγ. Ιωάννη

Ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για το νέο έργο που αποτελεί προϊόν μεθοδικής εργασίας με υπέρβαση των δυσκολιών που παρουσιάστηκαν από την Τεχνική Υπηρεσία της ΠΔΕ και το ΔΛΤ Πύργου. Δήλωσε πως η Περιφέρεια είναι κατά 90% έτοιμη για το έργο, οι μελέτες βρίσκονται στο οριστικό στάδιο και η δημοπράτηση του έργο σύμφωνα με τους υπολογισμούς μπορεί να γίνει μέσα στο καλοκαίρι. Η ηγεσία της ΠΔΕ αισιοδοξεί τον Μάρτιο του 2019 να έχουν ξεκινήσει τα έργα. Ο κ. Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε στο σύνολο των παρεμβάσεων που αφορούν την ΟΧΕ και τον άξονα Κατακόλου – Ολυμπίας λέγοντας πως το ερχόμενο φθινόπωρο θα έχουν ξεκινήσει αρκετά από όσα έχουν ανακοινωθεί.

Ο πρόεδρος του ΔΛΤ Πύργου Λεωνίδας Βαρουξής ανέφερε πως πρωταρχικό μέλημά του, με την ανάληψη των καθηκόντων του, ήταν η επαφή με τις ναυτιλιακές εταιρίες, που έθεσαν όπως είπε ίσως και άκομψα, το θέμα της χερσαίας ζώνης του λιμένα. «Έβαλα στοίχημα με τον εαυτό μου, επί της διοικήσεώς μου να προσπαθήσω ώστε να αποτελέσει κακό όνειρο το συντομότερο δυνατόν αυτή η εικόνα. Ξεκινήσαμε μια τιτάνια προσπάθεια και περάσαμε από 40 κύματα. Το γεφύρι της Άρτας ωχριά μπροστά στα εμπόδια που αντιμετωπίσαμε. Παραδώσαμε έγκαιρα ό,τι μας ζητήθηκε, έναν πλήρη φάκελο. Η διοίκηση του ΔΛΤΠ έχει καθαρίσει το πιάτο της, δεν έχει κάτι άλλο να κάνει. Η ΠΕ Ηλείας αναλαμβάνει μια ιστορική και μεγάλη ευθύνη, εντός 15 ημερών –όπως ζήτησε η διαχειριστική αρχή- να φιλτράρει τα στοιχεία του φακέλου για να είμαστε εντάξει» σχολίασε ο κ. Βαρουξής, που αναφέρθηκε στα έργα που θα καταστήσουν το Κατάκολο ως ένα σύγχρονο λιμάνι με υποδομές για τα κρουαζιερόπλοια.

Στην υπογραφή του αιτήματος παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Παναγιώτης Μπράμος, και οι περιφερειακοί σύμβουλοι Εύη Βεργοπούλου, Παναγιώτης Πλατανιάς και Λάμπης Αριστειδόπουλος.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος