FOLLOW US: facebook twitter

Τριπλή συμμαχία στην αγροδιατροφική έρευνα

Ημερομηνία: 31-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

agrodiatrofiki-ereuna1

Συνεργασία Περιφέρειας – ΤΕΙ Αμαλιάδας και μεταποιητικών μονάδων προς όφελος της Ηλείας

Τις δυνάμεις τους ενώνουν η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας, το ΤΕΙ Αμαλιάδας και οι δύο μεγάλες μεταποιητικές μονάδες της Ηλείας στη βιομηχανική τομάτα, στο πλαίσιο της έρευνας για τον αγροδιατροφικό τομέα προς όφελος πρωτίστως του παραγωγού και του καταναλωτή, αλλά και των σπουδαστών του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων. Χθες πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τους επικεφαλής των δύο εργοστασίων της Unilever και του Κύκνου, στη Γαστούνη και στα Σαβάλια όπου τέθηκε επί τάπητος αυτή η προοπτική της διάχυσης της έρευνας στην παραγωγική διαδικασία.

Βασικός στόχος σε αυτή την προσπάθεια αυτή είναι η συστηματική μελέτη του εδαφικού προφίλ της περιοχής και ταυτόχρονα η ρύθμιση αναγκών λίπανσης και αγροχημικών για το καλύτερο αποτέλεσμα. Αυτό μπορεί να επιφέρει τη μείωση του κόστους, την προστασία του περιβάλλοντος, την βελτίωση των δεικτών αειφορίας και της ποιότητας παραγωγής. Οι σπουδαστές συμμετέχουν, μέσα από την εξειδίκευση στο πλαίσιο της εκπαίδευσής τους, σε ερευνητικά προγράμματα. Έτσι θα βγουν έτοιμοι στην παραγωγή ως επιστημονικά εργαλεία για τους παραγωγούς. Στις συσκέψεις που έγιναν στα δύο εργοστάσια συμμετείχαν ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος, ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας Γιώργος Σαλάχας και συνεργάτες τους.

agrodiatrofiki-ereuna2

Όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπράμος  «… σκοπός της συνεργασίας μας αυτής του Τμήματος Φυτικής Παραγωγής Αμαλιάδας, της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και των μεταποιητικών μονάδων είναι η διάχυση της έρευνας και της καινοτομίας στον αγροδιατροφικό τομέα. Έχουμε την ευτυχία να ζούμε στην Ηλεία όπου παράγει τα πλέον ποιοτικά προϊόντα. Έχουμε δύο μεταποιητικές μονάδες που απορροφούν το σύνολο της παραγωγής της βιομηχανικής τομάτας και συνεισφέρουν στην εθνική οικονομία όσο και στα εισοδήματα της περιοχής μας. Βεβαίως έχουμε το Εδαφολογικό Εργαστήριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας που μπορεί να παράσχει πολύτιμες υπηρεσίες στον αγροτικό κόσμο της περιοχής. Οι μεταποιητικές μονάδες από τη συνεργασία τους με τις ομάδες παραγωγών, έχουν αποκτήσει μια πολύτιμη εμπειρία στην παραγωγική διαδικασία, η οποία είναι εξαιρετικό εφόδιο και για τους σπουδαστές που επιλέγουν το τμήμα της Αμαλιάδας για την επαγγελματικής τους αποκατάσταση. Από την άλλη το ΤΕΙ παρουσιάζει μια αξιόλογη ερευνητική δραστηριότητα η οποία πρέπει να διαχυθεί στον πρωτογενή τομέα και στους παραγωγούς της περιοχής μας. Είναι καιρός για να συνθέσουμε δυνάμεις και ιδέες για να βελτιώσουμε τόσο την παραγωγική διαδικασία στην περιοχή μας, αλλά και την ποιότητα ζωής των κατοίκων».

agrodiatrofiki-ereuna4

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής πρόεδρος ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας και πρώην πρόεδρος του Τμήματος Αμαλιάδας, Γιώργος Σαλάχας, ανέφερε ότι «η συνέργεια όλων των δυνάμεων είναι το μοναδικό και κρίσιμο κλειδί για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Ελλάδα. Ο τομέας της αγροδιατροφής μαζί με τον τουρισμό είναι δύο πυλώνες της Ελληνικής οικονομίας και ευτυχώς η Περιφέρεια Δυτ. Ελλάδας έχει εστιάσει στον αγροδιατροφικό τομέα, με κονδύλια που διαθέτει. Στο πλαίσιο αυτό ήταν και η ίδρυση του Εδαφολογικού Εργαστηρίου για να έχουμε ένα ολοκληρωμένο σύστημα με τις παραγωγικές και μεταποιητικές μονάδες της περιοχής για να μπορέσουμε να αναπτύξουμε την παραγωγή και την ποιότητα των προϊόντων μέσα από μια ολοκληρωμένη διαδικασία σύμφωνα και με τα ευρωπαϊκά πρότυπα της αειφορικής διαχείρισης, ώστε να μπορέσουμε να αναπτύξουμε και οικονομικά την περιοχή. Έχουμε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα σε σχέση με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, το εξαιρετικό κλίμα και την εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων που παράγουμε σε ποσότητες και ποιότητα τέτοια, για να κατακτήσουμε τις ευρωπαϊκές αγορές με βάση και τα πρότυπα της υγιεινής και αειφορικής και οικολογικής ανάπτυξης».

agrodiatrofiki-ereuna3


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος