FOLLOW US: facebook twitter

Τραγική η κατάσταση στους καταυλισμούς ΡΟΜΑ της Ηλείας: Υγειονομική «βόμβα» ο ανεμβολίαστος πληθυσμός

Ημερομηνία: 06-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Έκτακτο, Κοινωνία, Νέα

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα, της Περιφέρειας, του δήμου και της Ι.Μ. Ηλείας, ζητά η πρόεδρος του ΔΣ της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρίας «Υγεία για όλους» Ελένη Σωτηροπούλου, για την κατάσταση που επικρατεί με τα ανήλικα ΡΟΜΑ στην Ηλεία και κυρίως στα φανάρια της πόλης του Πύργου. Η ίδια σε δηλώσεις της κατήγγειλε τα φαινόμενα της επαιτείας και άφησε να εννοηθεί πως εξαπλώνεται και η πορνεία. Στον αντίποδα στάθηκε στην προσπάθεια που κάνει το πρόγραμμα «Υγεία για όλους» να βελτιώσει τις υγειονομικές συνθήκες και την προστασία των παιδιών πρωτίστως στις κοινότητες των ΡΟΜΑ στην Ηλεία, που βρίσκονται στον πρώτο βαθμό επικινδυνότητας πανελλαδικά.

Παρέμβαση Εισαγγελέα

Η κα Σωτηροπούλου κατά την έλευση της στον Πύργο προχθές έγινε μάρτυρας καταστάσεων που λίγο πολύ, οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής έχουν αντιληφθεί. «Χθες (σ.σ. προχθές) το βράδυ ερχόμενη από την Αθήνα είδα στα φανάρια απέναντι από το νοσοκομείο με παιδιά σε επαιτεία και… κάτι άλλο. Αυτό μας έχει ανησυχήσει πάρα πολύ. Έχει δώσει συνέντευξη ο καθηγητής παιδιατρικής και επικεφαλής του προγράμματος κ. Χρούσος. Το τόνισαν μας, έχει ανησυχήσει πάρα πολύ και θα παρακαλούσα πάρα πολύ, τους υπευθύνους, την Περιφέρεια, το δήμο, την Μητρόπολη, τον Εισαγγελέα Ανηλίκων να παρέμβουν. Δεν μπορεί να συνεχίζεται αυτό το πράγμα. Είναι παιδιά που έχουν εκτεθεί σε κίνδυνο» σχολίασε η κα Σωτηροπούλου.

Εμβολιασμοί σε Τραγανό, Γαστούνη, Παπακαυκά

Χθες πραγματοποιήθηκαν εξετάσεις και εμβολιασμοί σε καταυλισμούς στο Τραγανό και ακολουθούν η Γαστούνη και η κοινότητα του Παπακαυκά στην Αμαλιάδα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από τον φορέα «Υγεία για Όλους, σε συνεργασία με τα Πανεπιστήμια Αθηνών και Κρήτης, το ΚΕΣΥ και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με τη στήριξη υπουργείων Υγείας και Εργασίας. «Είναι η τρίτη φορά που ερχόμαστε στην Ηλεία. Εδώ η κατάσταση είναι παντελώς ανεμβολίαστα τα παιδιά, χωρίς βιβλιάρια και άλλα. Το πρόγραμμα έχει εμβολιάσει 6864 παιδιά σε ενάμιση χρόνο από τη Θεσσαλία και κάτω. Έχουμε κάνει 2180 ελέγχους καρδιολογικούς – ενδοκρινολογικούς και 880 Τεστ ΠΑΠ για κολπικό υπέρηχο σε γυναίκες και συνεχίζουμε» είπε η κα Σωτηροπούλου και συνέχισε αναφέροντας ότι «… εμείς θα είμαστε πάλι εδώ, έχουμε υιοθετήσει όλους τους καταυλισμούς, θα πάμε στη Γαστούνη και στο Κέντρο». Σημείωσε ακόμα πως έχουν νοσήσει 3000 παιδιά από ιλαρά στον πληθυσμό των ΡΟΜΑ συνολικά, ενώ σε ειδική αναφορά για την Ηλεία κατέταξε το νομό στον πρώτο βαθμό επικινδυνότητας στη χώρα, μέσα στους καταυλισμούς. Επισήμανε δε πως η προσπάθεια που γίνεται για την βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας προς τα παιδιά των ΡΟΜΑ θα βοηθήσει σημαντικά στην κοινωνικοποίησή τους, ενώ θα επηρεάσουν θετικά και τις οικογένειές τους.

Ευαισθητοποίηση στους κόλπους των ΡΟΜΑ

Η επισκέπτρια Υγείας του Κ.Υ. Γαστούνης Φανή Μαντή, από την πλευρά της ευχαρίστησε το πρόγραμμα «Υγεία για όλους» και την κα Σωτηροπούλου και τόνισε πως τα εμβόλια που γίνονται έχουν χορηγηθεί από το υπουργείο Υγείας. «Κάναμε το εμβόλια ιλαράς –ερυθράς – παρωτίτιδας και ηπατίτιδας Β. Να ευχαριστήσουμε επίσης τον Ερυθρό Σταυρό, τον Δήμο Πηνειού και τον Αντιδήμαρχο Διονύσιο Γεωργόπουλο, το Κέντρο Κοινότητας, το Γ.Ν. Ηλείας και τον παιδίατρο Γεώργιο Αλαγιάννη. Στο Κ.Υ. Γαστούνης υπάρχει μητρώο εμβολιασμών και έχουμε δώσει βιβλιάρια με κωδικούς, οπότε ξέρουμε πότε είναι οι επόμενες δόσεις. Αυτή ήταν η δεύτερη δόση της ιλαράς -ερυθράς – παρωτίτιδας. Έχουμε καταφέρει να ευαισθητοποιήσουμε τον πληθυσμό και έρχονται στο Κ.Υ. Γαστούνης και η σημερινή παρέμβαση ήταν πολύ σημαντική» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Εμβολιασμός παιδιών ΡΟΜΑ σήμερα στη συνοικία Παπακαυκά

Εμβολιασμός παιδιών ΡΟΜΑ θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 10 το πρωί στη συνοικία Παπακαυκά Αμαλιάδας έπειτα από πρωτοβουλία του Δήμου Ήλιδας δια μέσω του Κέντρου Κοινότητας και του Προγράμματος «Υγεία για όλους». Στη δράση θα παραβρεθεί μεταξύ άλλων και ο Δήμαρχος Ήλιδας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος