FOLLOW US: facebook twitter

Το Eurogroup σφραγίζει το τέλος των μνημονίων – Όλες οι εξελίξεις

Ημερομηνία: 21-06-2018 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

Σε εξέλιξη είναι η συνεδρίαση του Eurogroup, όπου αναμένεται να συζητηθεί η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια και η ρύθμιση του χρέους.

Σημειώνεται ότι, νωρίτερα σήμερα, δόθηκε στη δημοσιότητα, η ετήσια έκθεση του ESM για το 2017.

Η Eλλάδα μπορεί να γίνει άλλο ένα «success story», αν συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος, επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο Κ. Ρέγκλινγκ στην ετήσια έκθεση του ESM αναφέρει συγκεκριμένα: «Τέσσερις, από τις πέντε, χώρες που συμμετείχαν στα προγράμματα βοήθειας του EFSF ή του ESM είναι ξεκάθαρα  ‘ιστορίες επιτυχίας’ (success stories). Η Ελλάδα μπορεί να μπει σε αυτή την ομάδα, εάν συνεχίσει να εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις και μετά το τέλος του προγράμματος τον Αύγουστο». Ο ίδιος τονίζει ότι «ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ΕΜΣ) αποτελεί πλέον μόνιμο παράγοντα της νομισματικής ένωσης και του παγκόσμιου δικτύου χρηματοοικονομικής ασφάλειας. Λειτουργεί ως σύστημα έκτακτης ανάγκης, το οποίο συνέβαλε στη διατήρηση του ευρώ».

Τα μηνύματα Σεντένο, Μοσκοβισί, Σολτς πριν το Eurogroup 

«Σήμερα είναι η ιδανική ημέρα για να γιορτάσουμε τα 20 χρόνια του Eurogroup. Μπορεί να σημάνει μία νέα φάση για την Ελλάδα και το ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο στους δημοσιογράφους πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο.

Στο ίδιο πνεύμα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Όλαφ Σολτς, ο οποίος κατά την άφιξη του δήλωσε: «Έχει γίνει μεγάλη πρόοδος στην Ελλάδα, η κυβέρνηση και ο λαός έχουν κάνει πολύ καλή δουλειά». Ο κ. Σολτς υποστήριξε ότι «στη συνεδρίαση του Eurogroup είναι πολύ πιθανό να βρεθεί λύση ώστε να οργανωθεί με τον καλύτερο τρόπο η επόμενη μέρα για την Ελλάδα, μετά την έξοδο από το πρόγραμμα και να επιστρέψει η χώρα στις αγορές». Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι η Ελλάδα να μπορεί να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές».

Για μια ιστορική ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρωζώνη έκανε λόγο και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup. Ο Π. Μοσκοβισί υπογράμμισε ότι τώρα υπάρχει ανάγκη για «ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων» για το ελληνικό χρέος. Σήμερα θα δοθεί ένα τέλος, υπογράμμισε προσθέτοντας ότι υπάρχει θετικό πνεύμα απ’ όλες τις πλευρές. «Είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε», τόνισε. Ο επίτροπος δήλωσε ότι η Ελλάδα τήρησε τις δεσμεύσεις της και τώρα είναι η σειρά των εταίρων να τηρήσουν τις δικές τους. «Χρειαζόμαστε ένα αξιόπιστο πακέτο μέτρων για το χρέος», υπογράμμισε.

FT: Έτοιμοι να δώσουν ελάφρυνση χρέους οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης

Οι Financial Times, με αφορμή το σημερινό Eurogroup εκτιμούν ότι «οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είναι έτοιμοι να δώσουν ελάφρυνση του χρέους στην Ελλάδα -ένα μεγάλο βήμα προς την προετοιμασία της εξόδου της χώρας από οκτώ και πλέον έτη διεθνών διασώσεων».

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι είναι κοντά μια συμφωνία που θα αφήσει την Ελλάδα με ελάχιστες αποπληρωμές μέχρι μετά το 2030 για τα 228 δισ. ευρώ που οφείλει στην υπόλοιπη ευρωζώνη. Το σχέδιο αναμένεται να ολοκληρωθεί από υπουργούς στο Λουξεμβούργο σήμερα για να συμβάλλει ώστε να πεισθούν οι επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές όταν εκπνεύσει το πρόγραμμα διάσωσης τον Αύγουστο. Μια συμφωνία θα τερματίσει έτη αντιπαραθέσεων μεταξύ πιστωτών και ιδιαίτερα μεταξύ Γερμανίας και Δ.Ν.Τ. σχετικά με τον τρόπο ελάφρυνσης του χρέους για την Ελλάδα της οποίας οι οφειλές ανέρχονται στο 178% της οικονομικής της παραγωγής. Σύμφωνα με διπλωμάτες οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να βασιστεί σε μια δύσκολη ισορροπία. Οι επενδυτές χρειάζονται να δουν ότι η πορεία χρέους της Ελλάδας είναι αξιόπιστη, ωστόσο, αν προσφέρουν πολλά στην Αθήνα θα προκληθούν έντονες αντιδράσεις στην κοινή γνώμη στη Γερμανία και σε άλλα κράτη μέλη της ευρωζώνης με παρόμοιες δημοσιονομικές προσεγγίσεις.

DW: Προς συνολική λύση για την Ελλάδα

Σε συνολική συμφωνία για την Ελλάδα, η οποία θα περιλαμβάνει την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης μαζί με μια μεγάλη δόση από το δάνειο καθώς επίσης σειρά μέτρων ελάφρυνσης του χρέους και τους όρους της επιτήρησης μετά την έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο αναμένεται να λάβουν σήμερα στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τη Deutsche Welle.  «Τη συμφωνία προετοίμασαν το πρωί οι τεχνοκράτες του ΕWG και αναμένεται να υποβληθεί στη συνεδρίαση του Εurogroup. Ήδη χθες οι θεσμοί έκαναν τη διαπίστωση ότι η Ελλάδα εκπλήρωσε τα 88 προαπαιτούμενα της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, η οποία αποτελούσε απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος διάσωσης.

Η επιλογή των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους έχει ήδη γίνει εδώ και καιρό, εκείνο που απομένει είναι να προσδιοριστεί το μέγεθός τους. Μάλιστα στη συνεδρίαση του Εurogroup θα συμμετάσχει και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, από την οποία οι Ευρωπαίοι αναμένουν να δώσει το «πράσινο φως» πιστοποιώντας τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους για τα επόμενα χρόνια».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, αναφορικά με τα επιμέρους μέτρα για το χρέος, αυτά που έχουν κλειδώσει από τις προηγούμενες μέρες είναι η επιστροφή των κερδών κεντρικών τραπεζών χωρών τη ευρωζώνης που κατέχουν ελληνικά ομόλογα. Το ποσό εκτιμάται σε περίπου 4 δισ. ευρώ και θα δοθεί σταδιακά και εφόσον η Ελλάδα συνεχίσει να υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε με τους εταίρους και παράλληλα επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους.

Το σημαντικότερο από τα μέτρα ελάφρυνσης είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων της δεύτερης διάσωσης. Πρόκειται για ένα ποσό της τάξης των περίπου 95 δισ. ευρώ, η αποπληρωμή του οποίου θα επιμηκυνθεί για με περίοδο που θα κυμαίνεται μεταξύ 7-8 ετών, η ακριβής περίοδος θα καθοριστεί σήμερα το απόγευμα.

Στο τραπέζι επίσης ο καθορισμός του ποσού που θα δοθεί στην Ελλάδα προκειμένου να προχωρήσει στην πρόωρη αποπληρωμή μέρους των δανείων του ΔΝΤ και ενδεχομένως ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΔΝΤ. Η απόφαση θα περιλαμβάνει και την τελευταία δόση που θα δοθεί στην Ελλάδα προκειμένου η χώρα να έχει ένα απόθεμα, το οποίο θα διασφαλίσει τουλάχιστον για 15 μήνες την ομαλή εξυπηρέτηση του χρέους σε περίπτωση επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος στις αγορές και σημαντικής αύξησης των επιτοκίων. Το ύψος της δόσης θα κυμανθεί μεταξύ 11-12 δισ. ευρώ.

Οι υπουργοί Oικονομικών θα υιοθετήσουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για είσοδο της Ελλάδας σε μια διαδικασία ενισχυμένης επιτήρησης μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

Πηγή: tvxs.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
althea-apartments-ad5
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ