FOLLOW US: facebook twitter

Το χαλάζι… έσπειρε φτώχεια!: Ζημιά σε 175.000 ελαιόδεντρα ο μέχρι τώρα απολογισμός στους δήμους Ζαχάρως και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Ημερομηνία: 16-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Αγροτικά, Νέα

Τραγική είναι η εικόνα που αποτυπώνεται στην ελαιοπαραγωγή των δήμων Ανδρίτσαινας – Κρεστένων και Ζαχάρως, μετά την σφοδρή χαλαζόπτωση της 8ης Νοεμβρίου. Μετά την άμεση αναγγελία ζημιάς που έγινε στον ΕΛΓΑ από τους κατά τόπους ανταποκριτές, ξεκίνησε η κατάθεση των σχετικών αιτήσεων από τους πληγέντες παραγωγούς.

Ο αριθμός των ελαιόδεντρων που έχουν υποστεί ζημιά είναι τραγικά μεγάλος και ενώ απομένει μια εβδομάδα ακόμα έως τη λήξη της προθεσμίας στις 23 Νοεμβρίου. Οι αγρότες έχουν καταγράψει έως τώρα σχεδόν 175.000 ρίζες ελιές και ο αριθμός αναμένεται να μεγαλώσει περαιτέρω όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος υποβολής των αναφορών στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ.

Η άνευ προηγουμένου χαλαζόπτωση που έπληξε τη νότια Ηλεία τα ξημερώματα της 8ης Νοεμβρίου, άνοιξε μεγάλες πληγές στην ελαιοπαραγωγή. Λίγο πριν την συγκομιδή σε μια σεζόν που παρά την ξηρασία προ μηνύονταν θετική, τα πάντα χάθηκαν. Το χαλάζι σε μέγεθος καρυδιού, ράβδισε βίαια τις ελιές, που έγιναν στρώμα στη γη. Απελπισμένοι οι αγρότες δεν μπορούσαν να αντικρίσουν τη νέα εικόνα καταστροφής.

Ήδη η περσινή χρονιά είχε χαθεί από το δάκο και είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους για διάσωση του εισοδήματός τους στη φετινή παραγωγή. Όμως οι περιοχές των χωριών της Κρέστενας, της Αλιφείρας, της Ανδρίτσαινας και της Ζαχάρως επλήγησαν περισσότερο από όλες και χιλιάδες δέντρα έχασαν τον καρπό τους από τη μια στιγμή στην άλλη. Και ότι απέμεινε πάνω σε αυτά, θα σαπίσει όπως λένε οι αγρότες, αφού το χαλάζι τις χτύπησε…

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αριθμός των ελαιόδεντρων που έχουν δηλωθεί πως επλήγησαν είναι πολύ μεγάλος στη Δημοτική Ενότητας Κρεστένων. Συνολικά 68.500 ελαιόδεντρα έχουν δηλωθεί στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ και από αυτά οι 30.000 είναι στην Βρίνα και οι 11.850 στην Τρυπητή. Οι αριθμοί είναι εξαιρετικά μεγάλοι για την περιοχή που έπληξε η χαλαζόπτωση.

Στη Δημοτική Ενότητα Αλιφείρας, επίσης ο αριθμός είναι μεγάλος καθώς έχει φτάσει ήδη τις 55.000 ελαιόδεντρα, ενώ μικρότερος στην Δημοτική Ενότητα Ανδρίτσαινας με 25.000 ελαιόδεντρα. Αντίστοιχος είναι και ο αριθμός στο δήμο Ζαχάρως και ειδικότερα στη Δημοτική Ενότητα Ζαχάρως. Εκεί στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ έχουν κατατεθεί αναφορές για 26.000 ελαιόδεντρα.

Εκτιμάται πως έως τις 23 Νοεμβρίου που λήγει η προθεσμία για την υποβολή των δηλώσεων ζημιάς στον ΕΛΓΑ, ο αριθμός των ελαιόδεντρων που έχουν πληγεί θα ξεπεράσει τις 200.000.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος