FOLLOW US: facebook twitter

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στο Μουσείο Νίκος Μπελογιάννης: Μάθημα πολιτικής ιστορίας για το τμήμα της Αμαλιάδας

Ημερομηνία: 24-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα
Αναμνηστική φωτογραφία μέσα από το χώρο της μόνιμης έκθεσης “Νίκος Μπελογιάννης”

 

Την Παρασκευή 19/01/2018 πραγματοποιήθηκε η τέταρτη δράση του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην Αμαλιάδα και, αυτή τη φορά, σειρά είχε η Μόνιμη Έκθεση ‘Νίκος Μπελογιάννης’ στη γωνία Ερμού και Καλαβρύτων στην Αμαλιάδα. Οι εκπαιδευόμενες και οι εκπαιδευόμενοι μαζί με τις καθηγήτριές τους, Γρηγορία Γκάτση και Σπυριδούλα Μπράβου ξεναγήθηκαν από την κ. Φανή Μαρτζάκλη και την κ. Νατάσα Χατζηγιάννη στις αίθουσες της Έκθεσης.

Εκπαιδευόμενοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας στην Αμαλιάδα στην είσοδο του Μουσείου Νίκος Μπελογιάννης

 

Αρχικά, κατατοπίστηκαν για το καθεστώς λειτουργίας της συγκεκριμένης συλλογής και στη συνέχεια, παρακολούθησαν από αίθουσα σε αίθουσα τη ζωή και τη δράση του Νίκου Μπελογιάννη, που «αναδείχτηκε σε εμβληματική μορφή του ελληνικού, αλλά και του διεθνούς κομμουνιστικού κινήματος, αντιμετωπίζοντας με αξιοπρέπεια και ηρωισμό την καταδίκη του σε θάνατο από δύο διαδοχικά στρατοδικεία και την εκτέλεσή του στου Γουδή στις 30 Μαρτίου 1952».

Μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό και πολύ αναλυτικές πληροφορίες, καθώς επίσης και από διάφορα κειμήλια και εναπομείναντα προσωπικά αντικείμενα του Μπελογιάννη, αποτυπώνονται τα παιδικά και γυμνασιακά του χρόνια, η εισαγωγή του στη Νομική, η εμπλοκή του στο σταφιδικό ζήτημα της περιοχής, η εξορία, οι φυλακίσεις, η στράτευσή του στο ΕΑΜ, ο Εμφύλιος Πόλεμος 1946-’49, οι δύο δίκες του και, τέλος, η διεθνής κατακραυγή και οι αντιδράσεις για την εκτέλεσή του.

Έτσι, λοιπόν, μέσα από αυτήν την περιήγηση οι εκπαιδευόμενες και οι εκπαιδευόμενοι ήρθαν σε επαφή τόσο με ένα κεφάλαιο της τοπικής ιστορίας όσο και με ένα κεφάλαιο της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας, το οποίο είναι αρκούντως διδακτικό για τις συνέπειες του Εθνικού Διχασμού και της μισαλλοδοξίας.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας απευθύνεται σε ενηλίκους και μετά από φοίτηση δύο χρόνων, τους προσφέρει Απολυτήριο Γυμνασίου. Λειτουργεί απογευματινές ώρες, 4:30 μ.μ. έως 8:30 μ.μ, στην Αμαλιάδα, στο Τέρμα Ολυμπίας και Έλλης, στο κτίριο του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. Αμαλιάδας. Κινητό: 698.259.69.52, Τηλ. & FAX: 26210-20.350.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος