FOLLOW US: facebook twitter

Το σχήμα της σβάστικας

Ημερομηνία: 13-02-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

svastika-pareksighmeno-symvolo

Οι πρώτοι καπνοί είχαν αρχίσει να γεμίζουν την ατμόσφαιρα εδώ και χρόνια. «Τυχαία περιστατικά» έλεγαν τότε κάποιοι. Δεν είναι να ανησυχεί κανείς για δαύτους. Σκορποχώρια και γραφικοί τύποι, των οποίων τα λόγια δεν έχουν καμία απήχηση στο κοινό αίσθημα.

Ύστερα όμως άρχισαν να διαμορφώνονται μικρά μέτωπα και να παρεμβαίνουν, με το θράσος και τη βιαιότητα που χαρακτηρίζει ιστορικά όλα αυτά τα μορφώματα, στις τοπικές κοινωνίες και την ζωή του τόπου τους. Ούτε τότε έδειξαν να ευαισθητοποιούνται κάποιοι, υπό την έννοια του γνήσιου προβληματισμού για τις εξελίξεις και όχι με εύκολες, «πολιτικά ορθές» τοποθετήσεις, που υποκριτικά καταδικάζουν τη βία απ’ όπου κι αν προέρχεται.

Γρήγορα όμως άρχισαν να αποκτούν πρόσωπο ή πιο σωστά, πρόσωπα και θεσμική υπόσταση. Ίδρυσαν κόμματα, έφτιαξαν συλλογικότητες, κατέβηκαν στις εκλογές, ψηφίστηκαν από πολίτες και κατέκτησαν, κάνοντας χρήση των δικαιωμάτων που τους παρέχουν οι στοιχειωδώς δημοκρατικές πολιτείες, θέσεις εκπροσώπησης στα εθνικά κοινοβούλια, με ό,τι προνόμια συνεπάγεται αυτό.

Σήμερα πια, έχουν φτάσει να κατοικοεδρεύουν σε πρωθυπουργικά και προεδρικά μέγαρα, να αποφασίζουν για την τύχη του λαού τους και να χαράσσουν στρατηγική, ξεκινώντας από τις μικρότερες αλλά υπολογίσιμες σε μέγεθος και σημασία χώρες και φτάνοντας στο νέο ένοικο του Λευκού Οίκου. Όπως έχει σημειωθεί κατ’ επανάληψη και από την ταπεινή αυτή στήλη, ο Ομπάμα δεν ήταν άγγελος, όπως δεν ήταν ούτε ο Κλίντον, όπως δεν είναι κανείς «δημοκράτης», ο οποίος πολύ δημοκρατικά διαλύει κράτη και τσακίζει τεράστιους πληθυσμούς. Παρά ταύτα ο Τραμπ και οι όμοιοί τους, οι οποίοι ετοιμάζονται να καταλάβουν «ειρηνικά» την εξουσία στην Ευρώπη και στον κόσμο είναι ανοιχτά και δεδηλωμένα ακροδεξιοί.

Μην γελιόμαστε. Ο φασισμός και οι απανταχού φασίστες, που μετά την ήττα του Άξονα είχαν απομονωθεί στους βάλτους και τους υπονόμους των σύγχρονων κοινωνιών, σηκώνουν και πάλι κεφάλι. Είναι ένα ντόμινο εξελίξεων, που ωστόσο κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πόσο γρήγορα θα απλωθεί και τι άλλες εξελίξεις θα δρομολογήσει. Το μόνο βέβαιο είναι ότι τα κομμάτια πέφτουν το ένα μετά το άλλο και αυτό που θα σχηματίσουν στο τέλος θα είναι το σχήμα της σβάστικας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος