FOLLOW US: facebook twitter

Το πολιτικό ντόμινο του Μακεδονικού

Ημερομηνία: 24-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Mέσω Νταβός και Θεσσαλονίκης, το Μακεδονικό διαπερνά οριζόντια όλα τα κόμματα και γίνεται εν δυνάμει καταλύτης εξελίξεων στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό. Η αποσαφήνιση του τοπίου σε ό,τι αφορά τις ουσιαστικές προοπτικές συμφωνίας Αθήνας – Σκοπίων είναι εκείνη που θα καθορίσει και την τελική δυναμική αυτών των εξελίξεων, ήδη όμως συσχετισμοί, συμμαχίες και στρατηγικές επανεξετάζονται.

Για την κυβέρνηση ο θερμός απόηχος του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης δεν αλλάζει τον κεντρικό σχεδιασμό για εξάντληση των περιθωρίων λύσης στο Μακεδονικό, γεγονός που αποτυπώνει και η σημερινή αναβάθμιση της διαπραγμάτευσης σε επίπεδο κορυφής με την συνάντηση Τσίπρα – Ζάεφ στο Νταβός.

Η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ

Παραπλεύρως όμως, η συμμαχία με τους ΑΝΕΛ εκ των πραγμάτων κρίνεται και επαναξιολογείται. Κι εάν εν τέλει – και παρά την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που υπάρχει στο εσωτερικό σκηνικό της πΓΔΜ – ανοίξει ο δρόμος προς συμφωνία, το βασικό σενάριο αυτή την στιγμή παραμένει εκείνο που θέλει αναζήτηση κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας πέραν των συγκυβερνώντων ΑΝΕΛ. Η κυβερνητική ανάλυση θεωρεί ότι αυτή η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μπορεί να συγκροτηθεί από το Ποτάμι, πιθανώς το ΚΚΕ, αλλά και την Δημοκρατική Συμπαράταξη καθώς η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά υπέρ σύνθετης ονομασίας erga omnes με “συμπληρωματικές εγγυήσεις για αποτροπή ενεργειών αλυτρωτισμού” διαβάζεται ως θετικό μήνυμα. Σ’ αυτήν την πλειοψηφία προστίθενται και τουλάχιστον τρεις ανεξάρτητοι βουλευτές, και πιθανώς κάποια από τα στελέχη των ΑΝΕΛ.

Εξαιρετικά δύσκολη, μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης θεωρείται μια κεντρική τουλάχιστον μεταστροφή των ΑΝΕΛ, τόσο με δεδομένες τις δηλώσεις βουλευτών του κόμματος τα τελευταία 24ωρα όσο και λόγω της εμφανούς μάχης πολιτικής επιβίωσης που δίνει πια ο Πάνος Καμμένος στον χώρο των συντηρητικών ψηφοφόρων.

Το γεγονός αυτό δεν αναιρεί την εκτίμηση πως “εάν υπάρξει καλή συμφωνία, τότε μπορεί να περάσει με ευρεία πλειοψηφία”, εγείρει όμως σαφές πολιτικό θέμα εντός της συγκυβέρνησης. Το χθεσινό μήνυμα του Πάνου Σκουρλέτη – “θα έλεγα στους ΑΝΕΛ να είναι προσεκτικοί στις θέσεις τους” – είναι ενδεικτικό των προβληματισμών που υπάρχουν, καίτοι ο επαναπροσδιορισμός των συμμαχιών δεν θεωρείται άμεσο ζήτημα για το Μαξίμου.

Η τριπλή ομηρία Μητσοτάκη

Πολύ πιο σύνθετα και δύσκολα εξελίσσεται το πολιτικό ντόμινο του Μακεδονικού για την Νέα Δημοκρατία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να δώσει στίγμα περαιτέρω προθέσεων στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής, ήδη όμως οι πληροφορίες και τα μηνύματα προεξοφλούν περαιτέρω δεξιά μετακίνηση.

“Ο πρόεδρος της ΝΔ ακούει την ευαισθησία των πολιτών η οποία πρέπει να λαμβάνεται υπ’ όψιν”, ήταν το εύγλωττο μήνυμα που έστειλε χθες η εκπρόσωπος του κόμματος Μαρία Σπυράκη. Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες θέλουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υιοθετεί ακόμη πιο σκληρή στάση στο ονοματολογικό απορρίπτοντας εμμέσως ή ευθέως κάθε χρήση του όρου “Μακεδονία». Κατά τις ίδιες πληροφορίες ο αρχηγός της ΝΔ θα δώσει επίσης εκ νέου “ελευθέρας” στους βουλευτές του για συμμετοχή στο συλλαλητήριο της Αθήνας της 4ης Φεβρουαρίου, με το ερώτημα να μετατοπίζεται πια στο εάν αυτή η συμμετοχή θα είναι “αυθόρμητη” ή θα έχει και την σιωπηλή οργανωτική στήριξη της Νέας Δημοκρατίας.

Το “κόμμα του Βορρά”

Η γραμμή Μητσοτάκη υπαγορεύεται εμφανώς πλέον από τον τριπλό εγκλωβισμό του: Τις αγωνίες που γεννούν τα σενάρια δημιουργίας του λεγόμενου “Κόμματος του Βορρά” με προσανατολισμό στα δεξιά της ΝΔ, την πλήρη ακαμψία του υπερσυντηρητικού μπλοκ Σαμαρά, και τα θολά μηνύματα που εκπέμπονται από το στρατόπεδο Καραμανλή.

Η αμφισημία της καραμανλικής πλευράς αποτελεί εξέλιξη που καταγράφεται και στο Μαξίμου, μετά και τις αντιφατικές διαρροές του τελευταίου διημέρου. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Ελευθερία του Τύπου” την Κυριακή, ο πρώην πρωθυπουργός φέρεται να αποκήρυξε ουσιαστικά την δική του πολιτική στο Βουκουρέστι διαμηνύοντας ότι ο ίδιος ουδέποτε αποδέχθηκε σύνθετη ονομασία με τον όρο “Μακεδονία”. Σχεδόν δύο 24ωρα αργότερα συνεργάτες του διέψευσαν ότι έστειλε τέτοιο μήνυμα, συνολικά ωστόσο οι αποστάσεις από την γραμμή του Βουκουρεστίου είναι πολλαπλώς εμφανείς είτε στην στάση, είτε στην σιωπή, πολλών καραμανλικών στελεχών τα τελευταία 24ωρα. Και ωθεί τους πλέον αποστασιοποιημένους παρατηρητές στο συμπέρασμα ότι Μητσοτάκης, Καραμανλής και Σαμαράς συντάσσονται σε κοινό μέτωπο έναντι της εκ δεξιών “πολιτικής απειλής” του Βορρά.

Το πόσο ισχυρή είναι αυτή η “απειλή”, δηλαδή η πιθανότητα σχηματισμού νέου κόμματος είτε από τον στρατηγό Φραγκούλη Φράγκο, είτε από βορειοελλαδικά πολιτικά, ιερατικά και επιχειρηματικά λόμπι, είτε κι από μια ένωση όλων αυτών, θα φανεί εντός των επόμενων μηνών. Πρόκειται όμως για διάστημα ικανό να κοστίσει την οριστική απώλεια για την ΝΔ κάθε αναφοράς στα κεντρώα και φιλελεύθερα κοινωνικά στρώματα – έναν κίνδυνο, που φέρεται να αναγνωρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά σ’ αυτήν την συγκυρία και με αυτούς τους εσωτερικούς συσχετισμούς, αδυνατεί να διαχειριστεί…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος