FOLLOW US: facebook twitter

Το “Ξυστρή” έπεσε…

Ημερομηνία: 12-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Ξεκίνησε η κατεδάφιση παλιών κτισμάτων που κρίθηκαν επικίνδυνα- Σε δεύτερο χρόνο έπεται η υψικάμινος  

Αυτό που οι περισσότεροι πολίτες του Πύργου απεύχονταν, δυστυχώς συνέβη. Το εργοστάσιο “Ξυστρή” έπεσε . . . Το συνεργεία της αναδόχου εταιρίας ξεκίνησαν την κατεδάφιση το πρώτου τμήματος που είχε χαρακτηριστεί ως επικίνδυνο, πίσω από το νέο μεταλλικό κτίριο εμβαδού 1500 τ.μ. που έχει δημιουργηθεί, γκρεμίστηκε.

Επόμενο τμήμα σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι η “επικίνδυνη” υψικάμινος, οπού εκεί υπάρχουν σημαντικές δυσκολίες για την καθαίρεσή της. Το ερώτημά που απασχολεί τους πολίτες είναι τι θα απομείνει από το χώρο που δαπανήθηκαν πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ για την αγορά του. Τι θα μείνει να θυμίζει ένα σημαντικό κεφάλαιο της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης και της βιομηχανικής της αρχιτεκτονικής;

Γκρεμίζεται ένα εργοστάσιο – σύμβολο, για να καταστεί λειτουργικό, ένα έργο που ξεκίνησε από την προηγούμενη δημοτική αρχή με στόχο την ανάδειξη του συγκεκριμένου χώρου, που όλοι θαύμαζαν ως ξεχωριστό μέσα σε μια πόλη που χάνει την ταυτότητά της. Γκρεμίζεται το εργοστάσιο που αποτέλεσε τη βασική αιτία αγοράς του χώρου, για να μην κινδυνέψει με απένταξη από την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, συνολικά το έργο, όπου σε αυτή την περίπτωση επιβαρύνεται ο δήμος με το κόστος των εργασιών που έχουν υλοποιηθεί έως τώρα.

Η απόφαση του ΔΣ

Η απόφαση για την κατεδάφιση των χαρακτηρισμένων επικίνδυνων κτιρίων είχε ληφθεί οριακά από το δημοτικό συμβούλιο πριν από περίπου ένα χρόνο. Σύμφωνα με τη μελέτη του δήμου, μεταξύ άλλων, σχεδιάζεται:

-Διατήρηση των μεταλλικών δεξαμενών που είναι κατασκευασμένες σε συστοιχίες καθώς είναι κατασκευές που μπορούν και να επισκευαστούν, δεν έχουν επικινδυνότητα  και ταυτόχρονα προσδίδουν και βιομηχανικό χαρακτήρα στο χώρο.
-Κατεδάφιση της καμινάδας ως το σημείο βασικής έδρας και στη θέση της να κατασκευαστεί ένα μεταλλικό στοιχείο που θα παραπέμπει σε καμινάδα και θα δένει με το σύνολο της ανάπλασης του χώρου

-Κατεδάφιση των αποθηκών, των γραφείων και του χημείου μαζί και όλων των στεγάστρων που έχουν σοβαρές βλάβες και δεν επισκευάζονται και αντικατάστασής τους σε δεύτερη φάση με νέα κτίρια.

Τα νέα κτίρια θα έχουν αρχιτεκτονικό χαρακτήρα βιομηχανικού κτιρίου και το κόστος της κατασκευής θα είναι μικρότερο από την επισκευή των υπαρχόντων κτιρίων, όπως έχει επισημανθεί από τη δημοτική αρχή.

Το κόστος

Σύμφωνα με απόφαση που έλαβε σε πρόσφατη συνεδρίασή της η Εκτελεστική Επιτροπή του δήμου Πύργου, το κόστος για τις κατεδαφίσεις διαμορφώνεται ως εξής: «Εξειδικευμένη κατεδάφιση υψικαμίνου στο θεματικό Πάρκο Ξυστρή με προϋπολογισμό 74.400,00 € με Φ.Π.Α. και «Άμεσα και προσωρινά μέτρα προστασίας κτιριακών όγκων Θεματικού Πάρκου

Ξυστρή», προϋπολογισμού 74.400,00 € με Φ.Π.Α. Οι κατεδαφίσεις αυτές σύμφωνα με την απόφαση θα χρηματοδοτηθούν από τα ταμεία του δήμου Πύργου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος