FOLLOW US: facebook twitter

Το νερό-νεράκι για Αμαλιάδα-Κάμπο: Σταματά η λειτουργία του διυλιστηρίου Πηνειού

Ημερομηνία: 29-01-2018 | Συντάκτης:

Την διακοπή της λειτουργίας του διυλιστηρίου Πηνειού, ανακοίνωσε με επιστολή του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ύδρευσης «Πηνειός», Σπύρος Τζουλέκης. Υπό αυτή την εξέλιξη σταματά η υδροδότηση του δήμου Ήλιδας και αρκετών περιοχών του κάμπου της Ηλείας από το διυλιστήριο. Στο γραφείο του δημάρχου Ήλιδας Χρήστου Χριστοδουλόπουλου, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα παρουσία του κ. Τζουλέκη, των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου, των εργολάβων του έργου και πλέον ξεκινά μια διαδικασία ώστε να επαναλειτουργήσει σωστά και πάλι το διυλιστήριο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κ. Τζουλέκη, η μέχρι τώρα λειτουργία του διυλιστηρίου ανέδειξε σοβαρότατα προβλήματα τα οποία κατέστησαν αναγκαία τη διακοπή του. Τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν είναι τα κάτωθι :

1) Η λάθος υδροληψία από τον πυθμένα της λίμνης Καραμανλή έχει σαν αποτέλεσμα το χειμώνα με τις καταρρακτώδεις βροχές και την ορμητική εισροή των ποταμών να προκαλείται με την αναμόχλευση της ιλύς του πυθμένα, θολότητα στο νερό και μεγάλη αύξηση των τιμών του μαγγανίου και του σιδήρου σε δεκαπλάσια επίπεδα από αυτά που μπορεί να διαχειριστεί το διυλιστήριο σύμφωνα με τη μελέτη κατασκευής του. Τώρα γιατί αγνοήθηκε η μελέτη του 1974 (εποχής Καραμανλή) που προέβλεπε διυλιστήριο στην κορυφή του λόφου και υδροληψία λίγα μέτρα από την επιφάνεια, καθώς η άλλη μελέτη του 2003 που χρησιμοποιούσε επιπλέουσα αντλία, δεν το γνωρίζουμε και δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις.

2) Άλλο πρόβλημα είναι η απουσία ελέγχου και συντονισμού από την κεντρική κονσόλα του διυλιστηρίου, που έχει σαν συνέπεια μεγάλα προβλήματα ως προς την απρόσκοπτη παροχή νερού στο δίκτυο. Αυτό συμβαίνει διότι δεν υφίσταται αφ’ ενός ηλεκτρονική διασύνδεση και αφ ‘ετέρου ίδιο λογισμικό, ώστε να υπάρχει συντονισμός μεταξύ της κεντρικής μονάδας ελέγχου του διυλιστηρίου και των αντλιών των δεξαμενών στο δίκτυο. Το πρόβλημα παρά τις υποσχέσεις των εργολάβων, δεν έχει επιλυθεί ακόμα.

3) Είχαμε αλλεπάλληλες βλάβες στο υδραυλικό σύστημα που προωθεί το νερό από τη μεγάλη δεξαμενή συλλογής του διυλιστηρίου προς το δίκτυο με πρώτο σταθμό δεξαμενή που είναι σε 70 μέτρα ύψος σε λόφο στην κοινότητα του Κέντρου. Από αστοχία της μελέτης η δεξαμενή αυτή αντί να είναι μεγάλη (4000 κμ), είναι μικρή, λειτουργικής χωρητικότητας 70κμ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη γρήγορη πλήρωση-εκκένωση της, που αναγκάζει τα τεράστια μοτέρ να λειτουργούν κάθε 10 λεπτά (τεχνικώς απαγορευτικο) αλλά και να δέχονται φοβερά υδραυλικά πλήγματα με συνέπεια βλάβες στις αντλίες, ρήξη του αγωγού και απόκλιση στην ευθυγράμμιση του συστήματος. Αυτός είναι ο λόγος που πρόσφατα διεκόπη η λειτουργία του διυλιστηρίου.

Ως εκ τούτου, συνεκλήθη σύσκεψη αρμοδίων στο γραφείο του δημάρχου κ. Χριστοδουλόπουλου με την παρουσία των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου και των εμπλεκομένων εργολάβων ενώ απουσίασε ο μελετητής του έργου κ. Λιάρος λόγω ασθενείας χωρίς αντιπροσώπευση. Έγινε αυτοψία στο έργο και αναμένουμε πόρισμα και προτάσεις-λύσεις.

Επειδή πρόκειται για ένα μεγάλο και σοβαρό έργο και έχουν δαπανηθεί έως τώρα πάνω από 22 εκατομμύρια και θα απαιτηθούν άλλα τόσα για την ολοκλήρωσή του ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της Βόρειας Ηλείας, κάνω έκκληση ως πρόεδρος του συνδέσμου ύδρευσης ΠΗΝΕΙΟΣ προς εμπλεκομένους δημάρχους μας να θέσουν το πρόβλημα στην προσεχή σύσκεψη της περιφέρειας υπό τον πρωθυπουργό ώστε τουλάχιστον σε πρώτη φάση να χρηματοδοτηθεί η αναβάθμιση του διυλιστηρίου και να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα των αυξημένων τιμών μαγγανίου και σιδήρου ( φαινόμενο που παρατηρείται ύστερα από καταρρακτώδεις βροχές).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος