FOLLOW US: facebook twitter

Το Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών

Ημερομηνία: 19-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Το κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ επικύρωσε, με επεισοδιακό τρόπο, την ιστορική συμφωνία με την Ελλάδα για την μετονομασία της χώρας σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Πρόκειται για το πρώτο βήμα, καθώς ακολουθούν τα σημαντικότερα για να τεθεί η συμφωνία σε ισχύ, με κορυφαία τη συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να αφαιρεθεί κάθε στοιχείο αλυτρωτισμού, και το δημοψήφισμα.

Σημειώνετα πως η ημερομηνία του δημοψηφίσματος δεν έχει ακόμη καθοριστεί, ενώ η συνταγματική αναθεώρηση θα πρέπει να επικυρωθεί από το κοινοβούλιο με πλειοψηφία των δύο τρίτων.

Αρχικά, μετά την πρώτη επικύρωση της συμφωνίας και δεδομένου ότι χρειάζεται απλή πλειοψηφία, το σχετικό νομοσχέδιο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί από την ολομέλεια έως την Παρασκευή. Στη συνέχεια θα αποσταλεί στον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να υπογράψει την «εξευτελιστική συμφωνία».

Έτσι αυτή θα επιστρέψει στο Κοινοβούλιο, ποπου θα πρέπει πλέον να εγκριθεί με αυξημένη πλειοψηφία 61 βουλευτών, την οποία φαίνεται πως διαθέτει ο Ζάεφ. Αν συμβεί αυτό, η συμφωνία θα αποσταλεί και πάλι στον Ιβάνοφ, ο οποίος όμως τότε, σύμφωνα με το Σύνταγμα, είναι υποχρεωμένος να την υπογράψει.

O υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νίκολα Ντιμιτρόφ, προσπαθώντας, εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από βουλευτές της αντιπολίτευσης, να εξηγήσει στα μέλη του Κοινοβουλίου γιατί η συμφωνία πρέπει να εγκριθεί με συνοπτικές διαδικασίες, σημείωσε:

«Είναι απαραίτητο να ψηφιστεί η συμφωνία το συντομότερο δυνατόν, έτσι ώστε η Ελλάδα να δώσει το “ΟΚ” στο ΝΑΤΟ. Επίσης, για τις 28 Ιουνίου έχει προγραμματιστεί Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ, μια ημερομηνία πολύ σημαντική για εμάς».

Βουλευτές του VMRO-DPMNE φώναζαν «προδότη, προδότη» και χτυπούσαν τα χέρια τους στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Ζήτησαν διακοπή της συνεδρίασης και τελικά αποχώρησαν επιδεικτικά από την αίθουσα του κοινοβουλίου.

Η διάρκεια της συνεδρίασης, που ανακοινώθηκ τελευταία στιγμή, ήταν σύντομη και τελικά 69 από τους 120 βουλευτές υπερψήφισαν την επικύρωση της συμφωνίας που προβλέπει την αλλαγή του ονόματος της χώρας από «Μακεδονία» σε «Βόρεια Μακεδονία», τη Συνταγματική Αναθεώρηση και τον σαφή διαχωρισμό της γειτονικής χώρας από την Μακεδονία και την αρχαία ελληνική ιστορία και πολιτισμό.

Κόσμος που αντιδρά στη συμφωνία και την απορρίπτει ως «ταπεινωτική» είχε συγκεντρωθεί έξω από το κοινοβούλιο, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ και ζητώντας την παραίτησή του. ωστόσο η νέα μεγάλη κινητοποίηση έχει προγραμματιστεί για το Σαββατοκύριακο. Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το VMRO, έχει διαμηνύσει πως δεν πρόκειται να υποστηρίξει και δεν θα επιτρέψει «την αλλαγή της συνταγματικής ονομασίας» της ΠΓΔΜ, κηρύσσοντας «ανένδοτο αγώνα».

Πηγή: tvxs.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος