FOLLOW US: facebook twitter

Το ηθικό πλεονέκτημα της ενημέρωσης

Ημερομηνία: 26-06-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Η πρόσφατη πολιτική ιστορία της Ελλάδας καταδεικνύει ότι χρειάζονται πολλά, πάρα πολλά σκάνδαλα για να χάσει μία κυβέρνηση το όποιο ηθικό της πλεονέκτημα και τελικά να «πέσει».

Αν ισχύει κάτι τέτοιο, τότε για τον ΣΥΡΙΖΑ ισχύει στον απόλυτο βαθμό, εφόσον δεν είχε κυβερνήσει ποτέ και εκ των πραγμάτων φέρει την ελάχιστη δυνατή ευθύνη για τον δημοσιονομικό και όχι μόνο εκτροχιασμό της χώρας. Οποιαδήποτε άποψη περί του αντιθέτου συνιστά καθαρή γελοιότητα ή κομματική προπαγάνδα (ή και τα δύο), όπως εκείνο το πολιτικό ανέκδοτο που είχε σκαρφιστεί ο κ. Σαμαράς με αφορμή το μαύρο στην ΕΡΤ, ότι δηλαδή και οι ίδιοι διόριζαν, και οι πασόκοι διόριζαν, αλλά αμφότεροι διόριζαν κυρίως ανθρώπους της Αριστεράς! Έπος!

Πίσω στο σήμερα, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι ηθικό πλεονέκτημα δεν υπάρχει μόνο στην πολιτική αλλά παντού. Ηθικό πλεονέκτημα υπάρχει και στην ενημέρωση, και μάλιστα η ίδια η ζωή επιβεβαιώνει συχνά ότι μία εφημερίδα, για παράδειγμα, μπορεί να το χάσει πολύ πιο εύκολα και αντίστοιχα να το ξανακερδίσει πολύ πιο δύσκολα απ’ ότι μια οποιαδήποτε κυβέρνηση.

Πριν λίγες μέρες η εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» προχώρησε στην εξής ανακοίνωση, την οποία και σας παραθέτω αυτολεξεί: “Μετά την από 31-5-2018 νέα εξώδικη δήλωση του Μάκη Μπαλαούρα «ΤΑ ΝΕΑ» προβαίνουν στην παρούσα δημοσίευση για την «ανάκληση των ανακριβειών και την αποκατάσταση προσβολής της προσωπικότητας του κ. Μπαλαούρα από τα δημοσιεύματα της 22-3-2018 και 23-3-2018, όπου αναφορές στο πρόσωπό του δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα και αναμφισβήτητα προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψή του”.

Με άλλα λόγια δηλαδή, η εφημερίδα επιβεβαιώνει ότι έγραψε ψέματα για τον βουλευτή Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κρέμασε στα μανταλάκια προφανώς για να χτυπήσει την κυβέρνηση. Άλλωστε η δεύτερη λεζάντα στο πρωτοσέλιδο εκείνης της έκδοσης φρόντιζε να μην αφήνει καμία αμφιβολία στον αναγνώστη ότι «και με… νομοθετική ρύθμιση χάνεται το πλεονέκτημα της Αριστεράς». Φυσικά η επανόρθωση φιλοξενήθηκε στα άδυτα ύλης και ύστερα από 78 ολόκληρες μέρες που εκκρεμούσε η πρωτοσέλιδη ανυπόστατη κατηγορία.

Δεν είναι ούτε η πρώτη, ούτε η τελευταία δυστυχώς εφημερίδα που το κάνει (και σίγουρα δεν είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει) αλλά οφείλουμε για ακόμη μία φορά να επισημάνουμε ότι είναι άλλο πράγμα η θέση και η άποψη στην δημοσιογραφία και άλλο η δημοσιογραφική αλητεία. «ΤΑ ΝΕΑ» είναι αδιαμφισβήτητα μία από τις ιστορικότερες εφημερίδες του τόπου και έχουν συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της δημοκρατίας, μέσα από την ορθή και κατά το δυνατόν αντικειμενική πληροφόρηση των πολιτών. Ωστόσο αυτό δεν αναιρεί ότι πλέον η εφημερίδα που πρόσφατα άλλαξε και ιδιοκτησιακό καθεστώς έχει απωλέσει ήδη το ηθικό πλεονέκτημα του παρελθόντος, ήτοι το ηθικό πλεονέκτημα της αξιόπιστης ενημέρωσης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος