FOLLOW US: facebook twitter

Το βράδυ έχει ταινία στην πλατεία!

Ημερομηνία: 09-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

spyrou-dimitris

Ένα φορητό σινεμά στην Ηλεία

  • Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σπύρου, μιλά για την αξιόλογη πρωτοβουλία του «Νεανικού Πλάνου»

Ξεχωριστές βραδιές απολαμβάνουν εδώ και λίγες μέρες πολλά χωριά της Ηλείας. Στις πλατείες τους στήνεται φορητός κινηματογράφος και προβάλλονται σε αποκλειστικότητα ταινίες που δεν έχουν ακόμη προβληθεί στα γνωστά μεγάλα σινεμά των πόλεων.

Η διαδικασία θυμίζει σκηνή βγαλμένη από αγαπημένες ταινίες αφιερωμένες στον ευρωπαϊκό Νότο, η από διηγήσεις που ακούγαμε για τη ζωή που υπήρχε στα χωριά παλιότερα, έστω και χωρίς φορητό κινηματογράφο. Παππούδες και γιαγιάδες πηγαίνουν στην πλατεία φέρνοντας από τα σπίτια τους τα σκαμνάκια ή τις καρέκλες τους, τα πιτσιρίκια κοιτάνε με περιέργεια και ρωτάνε για τα πάντα και οι γονείς τους όταν δεν χρειάζεται να τα κυνηγούν από πίσω και να προλάβουν την επόμενη αταξία, βιώνουν στιγμές ξεγνοιασιάς με το κουτσομπολιό να έχει τη δική του θέση.

Οι προβολές είναι δωρεάν, αλλά δεν είναι πρόχειρες και δεν γίνονται για να γίνονται, μας διαβεβαιώνει ο σκηνοθέτης Δημήτρης Σπύρου, που μας μίλησε για την πρωτοβουλία. «Μια προβολή από DVD, θα σήμαινε υποτίμηση των θεατών και ερασιτεχνική αντίληψη. Η κινηματογραφική μαγεία δεν μπορεί να υπάρξει χωρίς σεβασμό προς τον θεατή και σωστές συνθήκες προβολής». Αντίθετα όπως μας λέει αναλυτικά παρακάτω, παρότι οι προβολές γίνονται από μέρα σε μέρα σε διαφορετικό χωριό, υπάρχει φροντίδα για την κάθε λεπτομέρεια ώστε να εξασφαλίζεται το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε εικόνα και ήχο.

Πόσο αλλάζει την καθημερινότητα  ενός χωριού η πρωτοβουλία;

Η κινηματογραφική προβολή στην πλατεία ενός χωριού, είναι ένα σημαντικό κοινωνικό γεγονός. Είναι ένα «ξεχωριστό» βράδυ για τους κατοίκους. Σε πολλές περιπτώσεις οι κάτοικοι, των ορεινών κυρίως χωριών, δεν έχουν ξαναδεί ταινία σε μεγάλη οθόνη. Η διαδικασία αρχίζει από το στήσιμο των μηχανημάτων και της οθόνης, με τους κατοίκους να παρακολουθούν με περιέργεια και τα πιτσιρίκια να θέλουν να μάθουν τα πάντα, να βοηθούν στο στήσιμο, να περιμένουν με αγωνία να σκοτεινιάσει για να αρχίσει η προβολή. Παππούδες και  γιαγιάδες έρχονται φέρνοντας από τα σπίτια τους τα σκαμνάκια τους ή τις καρέκλες τους, αφού συνήθως δεν επαρκούν οι καρέκλες από τα καφενεία. Όταν προλογίζουμε την ταινία, παρακολουθούν με προσοχή και πολλές φορές ένας καλός πρόλογος παίζει καθοριστικό ρόλο για την επιτυχία της προβολής. Πολλές φορές η συζήτηση που γίνεται στο τέλος είναι τόσο ενδιαφέρουσα που αιφνιδιάζει κι εμάς τους διοργανωτές.

Με βάση ποια κριτήρια έχουν επιλεχθεί οι ταινίες;

Όλες οι ταινίες του Νεανικού Πλάνου έχουν στο επίκεντρο την παιδική και νεανική ηλικία και ανήκουν στην ευρύτερη κατηγορία των «Οικογενειακών ταινιών». Η θεματολογία τους αγγίζει  όλα τα σύγχρονα προβλήματα: οικονομική κρίση, μετανάστευση, οικολογικά προβλήματα, καταστροφή του πολιτισμού των μειονοτήτων, συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων, κοινωνικές ανισότητες, φιλία, έρωτας, όνειρα για το μέλλον, οικογενειακές σχέσεις, κλπ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν την ταινία που επιθυμούν, από μια μεγάλη λίστα 27 ταινιών. Μπαίνουν στο σάιτ του Νεανικού Πλάνου (www.neanikoplano.gr ) ενημερώνονται για το περιεχόμενο της κάθε ταινίας, για τις κριτικές που έχουν γραφτεί, για τα διεθνή βραβεία και επιλέγουν.

Σε πόσα χωριά γίνονται κινηματογραφικές βραδιές; Υπάρχει πρόθεση να επεκταθούν και σε άλλα;

Κάθε χρόνο προστίθενται και νέα χωριά. Φέτος τα οικονομικά μας δεν μας επιτρέπουν να πάμε σε περισσότερα από 40 χωριά. Όπως γνωρίζετε το πρόγραμμα δεν έχει εξασφαλίσει κάποια ειδική επιχορήγηση. Οι δε προβολές  είναι χωρίς εισιτήριο.

Υπάρχει κάποια στιγμή που σας έχει μείνει ως ξεχωριστή κατά τη διάρκεια των προβολών στο παρελθόν; Μια εικόνα που θα θυμάστε και θα θέλατε να βλέπετε συχνότερα;

Είναι συνολικά μια μαγευτική εμπειρία. Υπάρχουν πολλές όμορφες στιγμές και πολλές όμορφες εικόνες. Οπωσδήποτε μια μοναδική και συγκινητική βραδιά, ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε πρόπερσι, στο πλαίσιο του προγράμματος «Σινεμά στις Πλατείες» ο Πολιτιστικός Σύλλογος Διασέλλων (του χωριού μου), όπου προβλήθηκε η ταινία μου Ο Ψύλλος, που είχε γυριστεί σ’ αυτό το χωριό 25 χρόνια πριν.  Παραβρέθηκαν οι τεχνικοί που είχαν εργαστεί στην ταινία και οι επαγγελματίες ηθοποιοί. Συναντήθηκαν με τους κατοίκους που είχαν λάβει μέρος σαν ερασιτέχνες ηθοποιοί και με τα τότε παιδιά που είχαν παίξει όλα στην ταινία κι έφεραν στην προβολή τα δικά τους παιδιά. Ούτε ένας κάτοικος του χωριού δεν έλειψε από αυτή την προβολή.  Ήταν μια μοναδική εμπειρία για όλους.  Πολλοί δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυά τους από την συγκίνηση και τη χαρά.

Πηγή: 3pointmagazine.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος