FOLLOW US: facebook twitter

Τις «ραβδίσαμε», τις «ταξιδέψαμε» και μετά… τις «φάγαμε»: Μια διαφορετική Χριστουγεννιάτικη εξόρμηση από την Πρότυπη Προσχολική Αγωγή ΡΗΓΑΣ

Ημερομηνία: 21-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Οι ελιές είναι τα πιο αγαπητά και δημοφιλή δέντρα στο σχολείο μας. Αυτή τη χρονιά ήταν γεμάτες με μικρές ελίτσες κι έτσι, μαζί με τους μικρούς μας μαθητές, αποφασίσαμε να τις μαζέψουμε για να πάρουμε το δικό μας λάδι! Επιτέλους, έφτασε η μέρα που όλοι περιμέναμε και όλα έγιναν έτσι όπως έπρεπε… Όταν ο ήλιος ανέβηκε αρκετά ψηλά, έτσι ώστε να μην κρυώνουμε, και αφού φορέσαμε τα ζεστά μπουφανάκια μας ξεχυθήκαμε στον κήπο του σχολείου μας και το “πανηγύρι” ξεκίνησε… Πρώτα – πρώτα στρώσαμε κάτω από τις ελίτσες μας τα λιόπανα και στη συνέχεια, με ψηλά ξύλινα ραβδιά, τις “τινάξαμε”. Αφού έπεσαν όλες οι ελίτσες πάνω στα πανιά, τις μαζέψαμε με τα χεράκια μας και τις βάλαμε μέσα στα σακιά. Το πρώτο μέρος, δηλαδή το μέρος της συγκομιδής, είχε τελειώσει!

Έπειτα ήρθε η ώρα του μαγικού ταξιδιού της ελιάς ώσπου να γίνει λάδι!!! Μαζί με τις ελίτσες μας, ταξίδεψαν και οι μικροί μας μαθητές μέχρι την Αλφειούσα στο Σύγχρονο Ελαιοτριβείο των κυρίων Μιχαλόπουλο, Πατσή και Βαρώτσο. Εκεί, βήμα – βήμα, είδαμε όλη τη διαδικασία της μετατροπής της ελιάς σε λάδι. Είδαμε πως, πρώτα απ’ όλα, πρέπει να γίνει η αποφύλλωση, δηλαδή ο διαχωρισμός των φύλλων από τον καρπό. Στη συνέχεια, οι καρποί πλένονται για να καθαριστούν. Έπειτα, οι καθαρές ελίτσες οδηγούνται στον χειρόμυλο, όπου συνθλίβεται ο καρπός με την χρήση μηχανικών σφυριών, για να ταξιδέψει σε ένα άλλο μηχάνημα οπού γίνεται η μάλαξη και παράγεται η ελαιοζύμη.

Το ταξίδι συνεχίζεται στο φυγοκεντριστήρα, όπου διαχωρίζεται ο πυρήνας(κουκούτσι) και αυτό που μένει είναι ένα μείγμα από λάδι, νερό και ψίχα. Επόμενη στάση του ταξιδιού είναι το σημείο όπου από την ελαιοζύμη παίρνουμε το ελαιόλαδο μαζί με νεράκι. Αυτό το μείγμα οδηγείται σε ένα άλλο μηχάνημα όπου διαχωρίζεται το λάδι από το νερό και έτσι καθαρίζει το λαδάκι μας και , αφού το τυποποιήσουμε, είναι έτοιμο για …. φάγωμα!!!

Αυτό ακριβώς κάναμε κι εμείς στη συνέχεια. Οι ζεστοί και φιλόξενοι άνθρωποι του ελαιοτριβείου, μας έψησαν στο τζάκι ζεστό ψωμάκι το οποίο βουτήξαμε στο λαδάκι που μόλις έβγαινε από το μηχάνημα και πραγματικά το απολαύσαμε!!! Δεν χάσαμε όμως χρόνο και αμέσως τρέξαμε στα άπειρα καλούδια που μας είχε ετοιμάσει η κυρία Σία!!! Έπειτα από τις μοναδικές νοστιμιές που γευτήκαμε πήραμε και το δωράκι μας!!! Δεν ήταν κάτι άλλο από φρέσκο λαδάκι φυσικά! Αφήσαμε κι εμείς όμως ένα μικρό ενθύμιο, μια κατασκευή από τους μικρούς μας καλλιτέχνες,  στο χώρο που τόσο ζεστά μας αγκάλιασε!

Ευχαριστούμε από καρδιάς το Σύγχρονο Ελαιοτριβείο  για τη ζεστή φιλοξενία του και ιδιαίτερα τον κύριο Γεώργιο Πατσή, μπαμπά του σχολείου μας, για τη ξενάγηση στο χώρο τους. Τους ευχαριστούμε θερμά που μας βοήθησαν να προσφέρουμε στους μαθητές μας ακόμα μια  βιωματική προσέγγιση γιατί «Όπως η γη, όσο γόνιμη κι αν είναι δεν μπορεί να κάμει τίποτα χωρίς καλλιέργεια, έτσι και ο νους, χωρίς εκπαίδευση δεν μπορεί να δώσει καλό καρπό.» (Πλούταρχος).


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος