FOLLOW US: facebook twitter

Τις επόμενες μέρες θα φανούν οι ζημιές

Ημερομηνία: 16-11-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

patata-zimies1

Οι βροχοπτώσεις καθυστερούν την συγκομιδή της πατάτας και στην Ηλεία

Οι βροχοπτώσεις έχουν καθυστερήσει την συγκομιδή πατάτας σε Μεσσηνία και Ηλεία. Οι παραγωγοί δεν μπορούν να μπουν ακόμη στα χωράφια τους. Μέχρι στιγμής πολύ λίγες ποσότητες έχουν συγκομισθεί. Όπως υποστηρίζουν οι παραγωγοί από αυτές τις περιοχές, μετά από περίπου δέκα ημέρες θα μπορεί να υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την φετινή παραγωγή, γιατί και η πατάτα έχει υποστεί ζημιές από την τελευταία κακοκαιρία στα μέσα Οκτωβρίου, κυρίως στον Ηλειακό κάμπο και στην ευρύτερη περιοχή της Αμαλιάδας, όπου δεκάδες στρέμματα πατατοκαλλιέργειας βυθίστηκαν στη λάσπη από τις πλημμύρες των χωραφιών τους. Στο μεταξύ αυτή την εποχή κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά πατάτες από το Νευροκόπι Δράμας. Φέτος είχαμε μια μέτρια παραγωγή με τις τιμές παραγωγού να ξεκινούν από χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Αυτή την εποχή φαίνεται να υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά λόγω μειωμένων εισαγωγών και φαίνεται να έχουμε μια αύξηση των τιμών.

Ειδικότερα, ο κ. Ανδρέας Τσουκαλάς Πρόεδρος του Συλλόγου Πατατοπαραγωγών Ηλείας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «Μέχρι στιγμής πολύ μικρές ποσότητες πατάτας έχουν συγκομιστεί. Αυτή την εποχή έπρεπε να είχε ξεκινήσει η συγκομιδή για κάποιες πρώιμες ποικιλίες. Όμως λόγω των βροχοπτώσεων δεν έχουν καταφέρει οι παραγωγοί να μπουν στα χωράφια τους. Αν μας επιτρέψει ο καιρός μέσα στο επόμενο δεκαήμερο θα πρέπει να ξεκινήσει ο κύριος όγκος της συγκομιδής.

patata-zimies3

Πάντως οι βροχές αναμένεται να έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή, τα οποία θα φανούν με την έναρξη της συγκομιδής. Αν και είχαμε καλές φυτεύσεις και η καλλιέργεια εξελισσόταν πολύ καλά οι βροχές το τελευταίο διάστημα δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα. Έχουμε συνεχείς βροχοπτώσεις όλο τον μήνα Οκτώβριο, οι οποίες συνεχίζονται και το Νοέμβριο.

Κανονικά τις ζημιές στην παραγωγή από τα καιρικά φαινόμενα (ανεμοθύελλες, βροχοπτώσεις κ.α.) θα έπρεπε να τις αποζημίωνε ο ΕΛΓΑ αλλά με τα προβλήματα που υπάρχουν στα οδοιπορικά των εκτιμητών φαίνεται ότι θα υπάρξει πρόβλημα. Παρά τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ και του ΕΛΓΑ, κατά την πρόσφατη επίσκεψη που έκαναν στην περιοχή, ότι θα λυθούν τα προβλήματα, τελικά συνεχίζονται. Εμείς είμαστε στο πλευρό των εκτιμητών γιατί δεν μπορούν να πληρώνουν από την τσέπη τους για να κάνουν τις εκτιμήσεις. Στις δηλώσεις ζημιάς που κάνουμε οι παραγωγοί τώρα πληρώνουμε 2 ευρώ το στρέμμα (από 1 ευρώ που ήταν πριν). Άρα τα οδοιπορικά και οι υπερωρίες πληρώνονται από τους ίδιους τους παραγωγούς».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος