FOLLOW US: facebook twitter

Την Βασιλόπιττα του έκοψε ο όμιλος Φίλων Μακεδονίας Αμαλιάδος-Ομιλία από τον Καθηγητή Ά. Συρίγο για το Μακεδονικό

Ημερομηνία: 31-01-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Σε μία όμορφη ατμόσφαιρα έκοψε την παραδοσιακή βασιλόπιττα του ο Όμιλος Φίλων Μακεδονίας Αμαλιάδος στο ξενοδοχείο Amalias Hotel με επίσημο καλεσμένο τον Καθηγητή του Παντείου Πανεπιστημίου Άγγελο Συρίγο, το πρωί της Κυριακής 28 Ιανουαρίου 2018.

Τα μέλη και τους φίλους του Ομίλου καλωσόρισε στην εκδήλωση ο Πρόεδρός του δικηγόρος κ. Αναστάσιος Καλύβας, που ευχήθηκε κάθε καλό και κάθε δημιουργικό για την νέα χρονιά. Την βασιλόπιττα ευλόγησε εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας ο Αρχιμανδρίτης π. Δαμασκηνός Πετράκος, ενώ τον καλεσμένο του Ομίλου κ. Συρίγο παρουσίασε στο ακροατήριο ο κ. Καλύβας.

Ο κ Συρίγος στην ομιλία του, παρουσίασε την ιστορική εξέλιξη του Μακεδονικού ζητήματος από τα μέσα του 19ου αιώνος μέχρι σήμερα, ενώ τόνισε και την σημασία των όρων Μακεδονία και Μακεδόνες για την Ελληνική Ιστορία και την ελληνική παρουσία διεθνώς. Επίσης, περιέγραψε και το σκηνικό που αναπτύσσεται εντός των Σκοπίων, με την αύξηση της επιρροής του Αλβανικού παράγοντος,  αλλά υπήρξε απαισιόδοξος στην προοπτική σκοπιανής υποχωρήσεως στο πλαίσιο των τελευταίων διακρατικών συνομιλιών με πολύ μακρινό το ενδεχόμενο αλλαγής του Συντάγματος των Σκοπίων (για το οποίο ανέφερε ότι δεν θα αλλάξει τελικά).

Σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του Δήμου Ήλιδας προς την εκδήλωση έκανε ο Αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Σπύρος Τζουλέκης. Ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκομένους, στους οποίους ο ομιλητής είχε την ευκαιρία να δώσει απαντήσεις και να τοποθετηθεί. Στον κ. Συρίγο προσεφέρθη ως αναμνηστικό έργο ένας πίνακας της εικαστικού κ. Χριστίνας Καλύβα, που απεικονίζει παραδοσιακή στολή της Μακεδονίας, ενώ νικήτρια του φλουριού της βασιλόπιττας ήταν η κα Νίκη Καραμαλίκη.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος