FOLLOW US: facebook twitter

Τεστ ΠΑΠ στο ΠΕΔΥ Πύργου!

Ημερομηνία: 18-05-2017 | Συντάκτης:

Κάθε Τετάρτη από Μαίες του Δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Ηλείας

  • Εξετάστηκαν χθες οι πρώτες οχτώ γυναίκες
  • Ενημέρωση για μητρικό θηλασμό και ανώδυνο τοκετό σε εγκύους

Μια σημαντική πρωτοβουλία, που θα συμβάλει στην πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, ανέπτυξαν οι Μαίες του Δικτύου Πρωτοβάθμιων Υπηρεσιών Υγείας Ηλείας οι οποίες κάθε Τετάρτη θα πραγματοποιούν τεστ Παπανικολάου στον α’ όροφο του ΠΕΔΥ στον Πύργο.

Στην προσπάθεια αυτή αναφέρθηκαν χθες οι Μαίες του Δικτύου Χαρά Θεοφιλοπούλου και Ελένη Λιακοπούλου, η Επισκέπτρια Υγείας του ΠΕΔΥ Πύργου Αθηνά Αρβανιτάκη αλλά και ο Διευθυντής της Νομαρχιακής Μονάδας Βασίλης Στασινόπουλος που τις συνεχάρη για την αξιόλογη αυτή πρωτοβουλία.

«Η διενέργεια Τεστ Παπ στο ΠΕΔΥ, θα βοηθήσει πολύ το γυναικείο πληθυσμό γιατί η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία» είπε ο κ. Στασινόπουλος συγχαίροντας τις Μαίες ενώ ευχήθηκε το παράδειγμα τους να το ακολουθήσουν και άλλες ομάδες στο χώρο της προληπτικής ιατρικής.

 

«Έγινε το πρώτο βήμα»

Όπως τόνισε η Μαία κ. Χαρά Θεοφιλοπούλου, το πρώτο βήμα έγινε και ήδη εξετάστηκαν οι πρώτες οχτώ γυναίκες, τονίζοντας ότι αυτό που διαπιστώθηκε και θα πρέπει να χτυπήσει «καμπανάκι» σε όλους, είναι ότι η πλειοψηφία είχε να κάνει τεστ ΠΑΠ τουλάχιστον 4 χρόνια! «Κάθε Τετάρτη, θα πραγματοποιούμε τεστ Παπ στο ΠΕΔΥ του Πύργου κατόπιν ραντεβού και μπορούν να απευθύνονται γυναίκες από 21 έως και 70 ετών τουλάχιστον.

Θα υπάρχει και η δυνατότητα πραγματοποίησης μαθημάτων σε εγκύους, ενημέρωσης για τον μητρικό θηλασμό αλλά και μαθημάτων ανώδυνου τοκετού σε δεύτερο χρόνο. Σήμερα (σ.σ. χθες) έγινε το πρώτο σημαντικό βήμα και το επόμενο διάστημα θα οργανωθούμε ακόμα καλύτερα προσαρμόζοντας το πρόγραμμα ανάλογα με τις ανάγκες. Θέλουμε να πούμε σε όλες τις γυναίκες ότι είμαστε εδώ και είμαστε δίπλα τους!

Είναι πολύ σημαντικό να εξετάζονται καθώς το τεστ Παπ αποτελεί την σημαντικότερη εξέταση πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Μάλιστα το συγκεκριμένο τεστ που γίνεται είναι ότι πιο νέο και σύγχρονο υπάρχει καθώς δίνει πολλά περισσότερα αποτελέσματα».

 

Ραντεβού και αποτελέσματα

Η Επισκέπτρια Υγείας κ. Αθηνά Αρβανιτάκη επισήμανε ότι σε συνεργασία με τις Μαίες και την Νοσηλεύτρια του ΠΕΔΥ κ. Ασπασία Τζερμιαδιανού, θα είναι οι υπεύθυνες για τη διενέργεια του Τεστ Παπ και την καταγραφή των στοιχείων των ενδιαφερόμενων γυναικών.

«Οι γυναίκες μπορούν να καλούν για ραντεβού στο τηλέφωνο 2621029979 όπου θα τους παρέχονται και αναγκαίες πληροφορίες σχετικά με την κατάλληλη ημερομηνία (14η με 16η ημέρα μετά την έναρξη της περιόδου) που θα πρέπει να εξεταστούν αλλά και στο τηλέφωνο της μονάδας 2621031171.

Τα τεστ στέλνονται στο Αττικό Νοσοκομείο Αθηνών, στο Κυτταρολογικό όπου Δ/ντής είναι ο κ. Καρακίτσος ένας από τους καλύτερους πέντε καθηγητές Κυτταρολογίας στον κόσμο. Το τεστ γίνεται εκεί γίνεται με εξειδικευμένο τρόπο, πολυσύνθετο και έχουν τις λιγότερες πιθανότητες λάθους.

Επίσης γίνεται ειδικός μοριακός έλεγχος για να μπορεί να ανιχνευθεί ο ιός του HPV, ένας πάρα πολύ σημαντικός ιός ο οποίος πολλές φορές οδηγεί σε δυσάρεστα αποτελέσματα. Όσον αφορά τα αποτελέσματα αυτά θα παραδίδονται μετά από 20 ημέρες».

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος