FOLLOW US: facebook twitter

Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας μόνο στον Ιερό χώρο της Ολυμπίας!: Ψήφισμα Δ.Σ Ολυμπίας για τους Ολυμπιακούς Νέων Buenos Aires

Ημερομηνία: 23-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 3, Νέα, Πολιτισμός

-Ψήφισμα από το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχ. Ολυμπίας για τους ΙΙΙ Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων BuenosAires

-«Απαράδεκτη» η πραγματοποίηση Τελετής Αφής «Φλόγας» στο Παναθηναϊκό Στάδιο.

 

Την κατηγορηματική του αντίθεση, σε ενέργειες που αναιρούν τον συμβολισμό της Ολυμπιακής Φλόγας, υποβαθμίζουν το θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων και υπονομεύουν τον ρόλο της Ολυμπίας ως κοιτίδας του Ολυμπιακού πνεύματος, εκφράζει το Δημοτικό Συμβούλιο Αρχαίας Ολυμπίας με ψήφισμα του, με αφορμή την πραγματοποίηση Τελετής Αφής «Φλόγας» για τους ΙΙΙ Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων Buenos Aires  2018 στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Όπως σημειώνουν, η Ολυμπιακή φλόγα που ανάβεται στον ιερό χώρο της Ολυμπίας, είναι αυτή που διαφοροποιεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων από οποιαδήποτε άλλη αθλητική συνάντηση, αφού μεταλαμπαδεύει σε αυτούς τις πανανθρώπινες αξίες της φιλίας, της ειρήνης και της συναδέλφωσης. Αναλυτικά το ψήφισμα αναφέρει:

Ψήφισμα

Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας στην συνεδρίασή του της 19-07-2018 με θέμα την Τελετή Αφής για τους ΙΙΙ Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων που θα πραγματοποιηθούν στην πόλη  BuenosAires της Αργεντινής τον  Οκτώβριο του 2018 αντλώντας δυνάμεις από την πανάρχαιη πολιτιστική του κληρονομιά και τον ρόλο του ως θεματοφύλακα των μνημείων του τόπου και των συμβόλων που εκπορεύονται από αυτά και αφού έλαβε υπ΄ όψιν του:

Τον καθορισμό ως Τόπο Αφής «Φλόγας» για τους ΙΙΙ Ολυμπιακούς Αγώνες νέων του 2018  στην πόλη BuenosAires  της Αργεντινής, το Παναθηναϊκό Στάδιο,αναιρώντας με τον τρόπο αυτό την ιερότητα και μοναδικότητα της Ολυμπιακής Φλόγας, ως συμβόλου του Ολυμπιακού Ιδεώδους.

Το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες Νέων αποτελούν Ελληνική πρόταση για την ουσιαστικότερη συμβολή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 στην ενδυνάμωση των Ολυμπιακών Ιδεωδών στους Νέους όλου του κόσμου. Ιδιαίτερα στους σημερινούς δύσκολους καιρούς ο θεσμός αυτός επιβάλλεται να σφυρηλατήσει ακόμη περισσότερο την ενότητα και τον φιλειρηνικό χαρακτήρα των ολυμπιακών αγώνων.

Το γεγονός ότι η Αρχαία Ολυμπία ως γενέτειρα πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων και λίκνο των ηθικών αξιών του Ολυμπισμού αποτελεί το σημείο αναφοράς των αγώνων, αφού εδώ, πριν χιλιάδες χρόνια βρήκαν την απόλυτη έκφρασή τους, όχι απλά κάποια αγωνίσματα, αλλά οι πανανθρώπινες αξίες της ευγενικής άμιλλας, της φιλίας και της συναδέλφωσης των νέων όλου του κόσμου, αξίες για τις οποίες καθιερώθηκαν οι αγώνες.

Ότι ιστορικά στην πορεία των Ολυμπιακών Αγώνων, η Ολυμπία αποτελεί τον Τόπο Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στην συνείδηση των πολιτών όλου του κόσμου. Για τον λόγο αυτό η Τελετή Αφής για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων πραγματοποιήθηκε στην Αρχαία Ολυμπία, με την παρουσία του τότε προέδρου της ΔΟΕ κ. Ρόγκ.

Το γεγονός ότι η Ελλάδα – όπως ισχυριζόμαστε – θα τους παραδώσει «Φλόγα», ενώ σύμφωνα με το site των ΟλυμπιακώνΑγώνων Νέων του  BuenosAires  αυτοί θα υποδεχθούν την Ολυμπιακή Φλόγα  καθιστά ακόμα πιο επικίνδυνα τα πράγματα για την αυθεντικότητα του ιερού συμβόλου αφού φλόγες που θα ανάβουν μακριά από την Ολυμπία θα μπορούν να ονομάζονται ολυμπιακές.

Ομόφωνα αποφασίζει

α. Θεωρεί απαράδεκτη την πραγματοποίηση Τελετής Αφής «ΦΛΟΓΑΣ»  για τους ΙΙΙ Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων BuenosAires  2018 στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Η Ολυμπιακή φλόγα που ανάβεται στον ιερό χώρο της Ολυμπίας, είναι αυτή που διαφοροποιεί τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων από οποιαδήποτε άλλη αθλητική συνάντηση, αφού μεταλαμπαδεύει σε αυτούς τις πανανθρώπινες αξίες της φιλίας, της ειρήνης και της συναδέλφωσης.Στην σημερινή παγκόσμια συγκυρία, η προβολή των αξιών αυτών είναι επιτακτική, όσο ποτέ άλλοτε.

β. Δεν μπορεί να υπάρξει χαρακτηρισμός «Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων» χωρίς την διασύνδεσή τους με την ιστορική τους βάση, την Ολυμπία. Το επιβάλλει η παρακαταθήκη των Ολυμπιακών Αξιών που μας άφησαν οι αρχαίοι ολυμπιακοί αγώνες αλλά και το όραμα των αναβιωτών των σύγχρονων ολυμπιακών αγώνων. Το γεγονός ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες Νέων BuenosAires  2018,θα διεξαχθούνμε τη «Φλόγα» του Παναθηναϊκού Σταδίου, η οποία στην Αργεντινή θα μετονομαστεί σε Ολυμπιακή, ευτελίζει το κύρος του συμβόλου, υποβαθμίζει τους Αγώνες και υποσκάπτει το μέλλον τους. Και αυτό δεν επιτρέπεται να συμβαίνει..

γ. Το δημοτικό Συμβούλιο, της Ολυμπίας, θεματοφύλακας των αξιών και των ιδανικών που διαπνέουν τον Ολυμπισμό και το Ολυμπιακό Ιδεώδες, δηλώνουμε ότι είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σε ενέργειες πουαναιρούν τον συμβολισμό της Ολυμπιακής Φλόγας, υποβαθμίζουν το θεσμό των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων και  υπονομεύει τον ρόλο της Ολυμπίας, ως κοιτίδα του Ολυμπιακού πνεύματος.

δ. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες προς την Ελληνική Πολιτεία, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή που είναι σύμφωνη με τις θέσεις του Δήμου και την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή με την οποία έχουμε ανοικτό διάλογο ώστε:

1. Η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων, να πραγματοποιείται με το επιβλητικό τυπικό στην Ιερή Άλτη της Ολυμπίας.

2. Να υπάρξει η θεσμική κατοχύρωση και για την Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας των Ολυμπιακών Αγώνων Νέων.

ε. Εξουσιοδοτεί τον Δήμαρχο:

Να δώσει δημοσιότητα στα   ΜΜΕ και στα κοινωνικά δίκτυα, να ενημερώσει όλους τους πολιτειακούς παράγοντες, αθλητικούς – πολιτιστικούς – πνευματικούς Οργανισμούς της Ελλάδας, τους Ολυμπιακούς και Πολιτιστικούς οργανισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Παγκόσμιας Κοινότητας, τους κατοίκους του Δήμου Αρχαίας Ολυμπίας και Ηλείας.

 

Ο Δήμαρχος                         

Ευθύμιος Κοτζάς

Ο Πρόεδρος                

Φλέσσας Παναγιώτης

Τα Μέλη


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος