FOLLOW US: facebook twitter

Τα οφέλη της κουκουναριάς αξιοποιεί η Ηλεία

Ημερομηνία: 08-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Αγροτικά, Νέα

Ήδη έχουν χαρτογραφηθεί οι περιοχές στον Νομό όπου υπάρχουν παραγωγικές κουκουναριές, προκειμένου να ακολουθηθεί ειδική καλλιεργητική πρακτική για τη δημιουργία κλώνων

Νέες προοπτικές ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας στον Νομό Ηλείας επιχειρεί να ανοίξει με τη δημιουργία δασικών εκτάσεων κουκουναριάς η Δασική Υπηρεσία Ηλείας. Πρόκειται για μία καλλιέργεια, η οποία αναπτύσσεται σε μεγάλο βαθμό στη Δυτική Ελλάδα και ιδιαίτερα σε περιοχές κατά μήκος της παραλιακής ζώνης σε βαθιά αμμώδη εδάφη, αλλά και σε υψόμετρο όχι μεγαλύτερο από 200 μ., όπου το κλίμα είναι ήπιο. Ωστόσο, ο κουκουναρόσπορος, που προέρχεται από τους κώνους των πεύκων και έχει υψηλή θρεπτική αξία και μεγάλη ζήτηση, δεν αξιοποιείται, με αποτέλεσμα να εισάγουμε το κουκουνάρι από χώρες του εξωτερικού, όπως η Τουρκία και η Κίνα, έναντι 40 – 50 ευρώ το κιλό.

Το έλλειμμα αυτό επιχειρεί να καλύψει ο διευθυντής της Δασικής Υπηρεσίας Ηλείας, Παναγιώτης Κορισιάνος, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Δασικής Γενετικής της Θεσσαλονίκης. Ήδη, με τη βοήθεια της τοπικής αυτοδιοίκησης και αγροτών έχουν χαρτογραφηθεί οι περιοχές στον Νομό Ηλείας, όπου υπάρχουν παραγωγικές κουκουναριές, προκειμένου να ακολουθηθεί ειδική καλλιεργητική πρακτική για τη δημιουργία κλώνων, γενετικά βελτιωμένων (και όχι μεταλλαγμένων). Στη συνέχεια, θα γίνει μαζική παραγωγή σε δενδρύλλια, ποιοτικά και παραγωγικά, τα οποία θα μεταφυτευτούν για τη δημιουργία δάσους κουκουναριάς.

Κατάλληλη αξιοποίηση

Όπως επεσήμανε ο κ. Κορισιάνος, θα γίνει εμβολιασμός σε κοινές κουκουναριές με ειδική ορμόνη που θα έρθει από την Αμερική. Με τους κατάλληλους ψεκασμούς, σε περίπου τέσσερα χρόνια θα ξεκινήσει η παραγωγή κουκουναριών, ενώ υπό κανονικές διαδικασίες οι καρποί θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ύστερα από 15 χρόνια. «Τα νεαρά δενδρύλλια θα προέλθουν από εμβολιασμό. Τα, δε, εμβόλια θα προέλθουν από παραγωγικές κουκουναριές μεγάλης ηλικίας», εξήγησε ο κ. Κορισιάνος,

Με τον τρόπο αυτόν, θα επιτευχθεί η δημιουργία σε γεωργικές εκτάσεις, είτε σε δασικές έπειτα από αναδασώσεις, είτε σε ιδιόκτητες, δασών κουκουναριάς, όπου τα δέντρα θα έχουν χαμηλό ύψος που δεν θα ξεπερνά τα 3 μέτρα. Στη συνέχεια, θα γίνεται η συγκομιδή των κουκουναριών, ενώ απαιτείται ειδική επεξεργασία με μηχανές αποφλοίωσης για τον καθαρισμό του καρπού. Οι μηχανές αποφλοίωσης των σπόρων είναι εύκολα διαθέσιμες και φθηνές. Στη διαδικασία αυτή μπορεί να συμμετέχουν ομάδες παραγωγών, αλλά και μεμονωμένοι παραγωγοί, οι οποίοι θα μαζεύουν τον καρπό, θα τον επεξεργάζονται και θα τον εμπορεύονται.

«Σκοπός μας είναι να δώσουμε διεξόδους κυρίως στους νέους με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας για να παραμείνουν στον τόπο τους και να παράγουν. Αυτός, άλλωστε, είναι ο ρόλος της Δασικής Υπηρεσίας, η ενίσχυση της δασικής οικονομίας του τόπου, ο οποίος δυστυχώς δεν επιτελείται. Ευελπιστούμε τώρα που θα απεμπλακούμε από τη γραφειοκρατική διαδικασία των δασικών χαρτών να επικεντρωθούμε στον ουσιαστικό ρόλο μας. Χρειαζόμαστε, βέβαια, επιστημονικά καταρτισμένο προσωπικό, το οποίο θα επανδρώσει τα εργαστήριά μας, ωστόσο θεωρώ πως μεγάλη βοήθεια θα δώσουν τα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα που τρέχουν και πρέπει να ενταχθούμε σε αυτά», υπογραμμίζει ο κ. Κορισιάνος.

Τα οφέλη

Η κουκουναριά καλλιεργείται συστηματικά στην Τουρκία, στην Κίνα και στην Ισπανία για την παραγωγή καρπών, το γνωστό κουκουνάρι, που χρησιμοποιείται στη μαγειρική και στη ζαχαροπλαστική. Οι μεγαλύτερες ποσότητες κουκουναρόσπορου, που διακινούνται στην ελληνική αγορά, είναι εισαγόμενοι. Ο κουκουναρόσπορος είναι πλούσιος σε πρωτεΐνες και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, που είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Ακόμη, είναι πλούσια πηγή βιταμινών, φυτικών ινών, φολικού οξέος, ασβεστίου, φωσφόρου και σιδήρου και μπορεί να λειτουργήσει και ως συμπλήρωμα διατροφής, χάρη στην υψηλή ενεργειακή του αξία.

Πηγή: ypaithros.gr


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος