FOLLOW US: facebook twitter

Τα κλειδιά για το κλείσιμο της αξιολόγησης

Ημερομηνία: 30-01-2017 | Συντάκτης:

eurogroup

Σε συμφωνία εντός του Φεβρουαρίου ευελπιστεί η Κυβέρνηση

Εναν έντιμο συμβιβασμό, ακόμη και στο… παρά πέντε, εφόσον όλες οι πλευρές αναζητήσουν χωρίς υπεκφυγές λύση εντός του Φλεβάρη για το ελληνικό ζήτημα, θα επιδιώξει το Μέγαρο Μαξίμου στην πορεία προς το επόμενο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Το γεγονός ότι από τα πλέον επίσημα χείλη, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, περιγράφηκαν εγκαίρως τα «κλειδιά» για να ξεπεραστούν τα εμπόδια των διαπραγματεύσεων -με τη διευκρίνιση ότι «ούτε ένα νέο μέτρο» δεν πρόκειται να νομοθετήσει- διευκολύνει την επανεκκίνηση της συζήτησης και, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, επιβάλλει την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται για νέα σκληρή μάχη.

Τα διλήμματα είναι ισχυρά και ο χρόνος ελάχιστος, υπό την έννοια ότι το Μαξίμου θεωρεί αυτονόητο πως η αξιολόγηση θα κλείσει εντός του Φεβρουαρίου. Κάθε άλλη εκδοχή χαρακτηρίζεται εξαιρετικά βλαπτική για την ελληνική οικονομία, καθώς απομακρύνει τον στόχο για την ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση και στην αλλαγή σελίδας στον κρίσιμο τομέα της ανάπτυξης με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

Το μυστικό σχέδιο που παρακάμπτει το εμπόδιο του ΔΝΤ

Εναλλακτικό σχέδιο, προκειμένου να αποσυνδεθεί το θέμα της δεύτερης αξιολόγησης από την τελική συμμετοχή ή όχι του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, βρίσκεται στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ δανειστών και ελληνικής πλευράς.

Παρότι, επισήμως, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαψεύδουν αυτό το σενάριο, φαίνεται ότι το ενδεχόμενο η τελική απάντηση του Ταμείου να μετατεθεί για το τέλος του 2017 φαντάζει βολικό για όλους σε αυτήν την προεκλογική χρονιά.

Το «μυστικό» αποκαλύφθηκε εν μέρει από τη στάση του αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον, Γουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος προχθές απέφυγε να προσδιορίσει επακριβώς τον χρόνο που θα λάβει την οριστική του απόφαση για τη χρηματοδοτική του συμμετοχή ή μη.

Αυτή η δήλωση θεωρείται ότι άνοιξε τον δρόμο προκειμένου η δεύτερη αξιολόγηση να κλείσει μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, αλλά η οριστική απόφαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ να προσδιοριστεί για μετά τις γερμανικές εκλογές. Τότε, και με αφορμή τη νομοθέτηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων, θα υπάρχουν και χρόνος και άνεση από τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη να προετοιμάσουν τα Κοινοβούλιά τους για ενδεχόμενο αποχώρησης του Ταμείου από το ελληνικό πρόγραμμα.

Πρόκειται για ένα σενάριο που ευσταθεί, καθώς η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μπορεί να εγκριθεί χωρίς περαιτέρω διαδικασίες από πλευράς Ταμείου, μόνο με την «υπογραφή» του Πολ Τόμσεν. Θα χρειαστεί βέβαια να κλείσουν οι εκκρεμότητες των διαπραγματεύσεων (π.χ. εργασιακό), ώστε να προκύψει η συμφωνία τεχνικού προσωπικού. Με αυτόν τον τρόπο ο Β. Σόιμπλε και οι άλλοι υπουργοί Οικονομικών θα μπορούν να ισχυριστούν ενώπιον των Κοινοβουλίων τους ότι το πρόγραμμα συνεχίζεται με τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Ωστόσο ο ρόλος του Ταμείου στο εξής θα εξεταστεί αργότερα, μαζί με τη νομοθέτηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων από ελληνικής πλευράς.

Να προλάβουν
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής» πρόκειται για ένα πλάνο που υπήρχε από το Eurogroup του περασμένου Δεκεμβρίου, αλλά το οποίο η ελληνική πλευρά σε εκείνη τη φάση είχε «μπλοκάρει», στη λογική του «καλύτερα όλα μαζί». Μετά το «δύσκολο» Eurogroup της περασμένης Πέμπτης όμως, όταν όλοι οι θεσμοί ?Ευρωπαίοι πιστωτές και ΔΝΤ? εμφανίστηκαν ενωμένοι να ζητούν από την Ελλάδα την ψήφιση προληπτικών μέτρων για το 2019 και το 2020 και η ελληνική πλευρά να υποστηρίζει ότι η προληπτική ψήφιση μέτρων είναι αντιδημοκρατική, οι συζητήσεις έφτασαν σε αδιέξοδο.

Κι εφόσον όλες οι πλευρές επιθυμούν να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση γρήγορα, «πριν ξεκινήσει το εκλογικό γαϊτανάκι από τις ολλανδικές κάλπες στα μέσα Μαρτίου», αυτό το εναλλακτικό πλάνο ίσως έχει περαιτέρω τύχη.

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος