FOLLOW US: facebook twitter

Τα άρματα του Καρναβαλιού πίσω από τη… βιτρίνα!

Ημερομηνία: 20-02-2020 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 2, Κοινωνία, Νέα
Δεκάδες άνθρωποι διαφόρων ειδικοτήτων μοχθούν στα Καρναβαλικά εργαστήρια της Ηλείας για ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα
-Καρναβαλική «ξενάγηση» σε Αμαλιάδα και Λεχαινά

Μπορεί ο κόσμος να απολαμβάνει, να διασκεδάζει και να χαίρεται με τα Καρναβάλια σε πολλές πόλεις της Ηλείας,  ωστόσο πίσω από την… βιτρίνα και  από τις μεγάλες Καρναβαλικές παρελάσεις και ειδικά την κατασκευή των αρμάτων, βρίσκεται ο μόχθος και το μεράκι κάποιων ανθρώπων!  Μάστορες  διαφόρων ειδικοτήτων και καλλιτέχνες, στην πλειοψηφία τους εθελοντές, εργάζονται ακατάπαυστα για μεγάλο χρονικό διάστημα, ίσως και μήνες, για να ετοιμάσουν και να φιλοτεχνήσουν τα άρματα που θα παρελάσουν . Παλιές αποθήκες κυρίως και μεγάλοι ανοιχτοί χώροι, μετατρέπονται σε εικαστικά  Καρναβαλικά εργαστήρια για να υλοποιήσουν στην πράξη το σκεπτικό του κάθε άρματος. Η ιδέα μπορεί να κυοφορείται για μέρες, μέχρι να φτάσει η μοναδική στιγμή δημιουργίας, όπου η έμπνευση έρχεται να συναντηθεί με την υλική υπόσταση της τέχνης, για να μπορέσει ο μάστορας και ο γλύπτης να δώσει σάρκα και οστά στην ιδέα.  Να μεταμορφώσει ένα κομμάτι φελιζόλ σε μια φιγούρα, να διαμορφώσει το πρόσωπο, το σώμα,  να το ζωγραφίσει, , να του δώσει έκφραση που μπορεί να είναι χαμόγελο σατιρική διάθεση, ή μια αστεία γκριμάτσα για να ταυτιστεί με την απαιτούμενη καρναβαλική διάθεση! Και αν στις μεγάλες πόλεις της χώρας όπως για παράδειγμα στην Πάτρα ή την Αθήνα ασχολούνται με τα άρματα του Καρναβαλιού επαγγελματίες και το χρήμα ρέει άφθονο για την υλοποίησή του, στις μικρότερες πόλεις όπως στα δικά μας μέρη, στην Αμαλιάδα, στα Λεχαινά, στη Ζαχάρω, στο Βαρθολομιό, στην Κρέστενα, τα Μακρίσια , στο Κάστρο, οι εθελοντές κυρίως είναι αυτοί που ποιούν την ανάγκη φιλοτιμία και βάζουν πάνω απ’ όλα το μεράκι τους και τον προσωπικό τους μόχθο για την κατασκευή των αρμάτων. Για να περάσει ο κόσμος καλά και να διασκεδάσει!

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα που χαμογελούν, άτομα στέκονται

Τα εργαστήρια των αρμάτων σε Λεχαινά και Αμαλιάδα

Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα των Καρναβαλικών εργαστηρίων σε Λεχαινά και Αμαλιάδα, απ’ οπου και το φωτογραφικό υλικό

Ο δρόμος μας οδηγεί πρώτα στα Λεχαινά, όπου το Λεχαινίτικο καρναβάλι κρατάει καλά εδώ και 46 χρόνια και κάθε χρόνο εξελίσσεται.  Έτσι λοιπόν, ο χώρος του ΑΣΟ Λεχαινών, έχει μετατραπεί εδώ και πολύ καιρό, σε  ένα τεράστιο εικαστικό και δημιουργικό εργαστήρι, καθώς συνεχίζεται πυρετωδώς η κατασκευή των αρμάτων που θα συμμετέχουν στο 46ο Λεχαινίτικο Καρναβάλι από μια ομάδα ανθρώπων διαφόρων ειδικοτήτων και εθελοντών. Στην όλη προετοιμασία πρωτοστατούν για μια ακόμα φορά τα μέλη Του Ομίλου Εθιμοτοπικών Εκδηλώσεων Λεχαινων.  Η Μίνι και άλλες φιγούρες αγαπημένων κινουμένων σχεδίων, ο Διόνυσος και ο βασιλιάς Καρνάβαλος  έχουν πάρει σάρκα και οστά και τους λείπουν οι τελευταίες πινελιές για να παρελάσουν την Κυριακή 1η Μαρτίου.

Παρόμοια είναι και η κατάσταση που επικρατεί στην Αμαλιάδα, όπου και εδώ οι προετοιμασίες είναι πυρετώδεις για την κατασκευή των αρμάτων που θα παρελάσουν την Κυριακή 23 Φλεβάρη. Κι εδώ πολλοί εθελοντές εδώ και καιρό σχεδιάζουν και κατασκευάζουν τα άρματα με πρωτεργάτη τον εικαστικό και δάσκαλο ζωγραφικής Κρίστο Χάσα που κάνει αριστοτεχνική δουλειά με την βοήθεια πολλών εθελοντών.   Εντυπωσιακός για άλλη μια φορά θα είναι και φέτος ο Βασιλιάς Καρνάβαλος που είναι σχεδόν έτοιμος! Φέτος ακόμα και το παιδικό εργαστήρι του δήμου ετοίμασε το δικό του άρμα, οι μαθητές φιλοτέχνησαν ένα καγκουρό ευαισθητοποιημένοι από τις πυρκαγιές στην Αυστραλία, για να στείλουν μήνυμα για την σωτηρία του πλανήτη!

Το ίδιο βεβαίως συμβαίνει και στις άλλες πόλεις της Ηλείας που ετοιμάζουν τα καρναβάλια τους όπου ο εθελοντισμός και η δημιουργικότητα πρωτοστατούν και το αποτέλεσμα θα το απολαύσουμε τις δύο επόμενες Κυριακές…

Αμαλιάδα
Η εικόνα ίσως περιέχει: 4 άτομα, άτομα που χαμογελούν, αυτοκίνητο, παιδί και υπαίθριες δραστηριότητεςΑμαλιάδα
Η εικόνα ίσως περιέχει: τον Kristo Defrim HasaΑμαλιάδα
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, κάθεται και εσωτερικός χώροςΑμαλιάδα
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, χαμογελάειΑμαλιάδα
Η εικόνα ίσως περιέχει: 1 άτομο, στέκεταιΑμαλιάδα
Λεχαινά
Λεχαινά
Λεχαινά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος