FOLLOW US: facebook twitter

Τέτοιο κακό να μη μας βρει…: Το ΕΚΕΠΥ συντόνισε εκτεταμένη εντυπωσιακή άσκηση σεισμού στο Γ.Ν. Πύργου

Ημερομηνία: 10-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Όλοι εύχονται να μην συμβεί ποτέ, όμως κανένας δεν μπορεί να τα βάλει με τη φύση. Μια άσκηση αντιμετώπισης επιπτώσεων μετά από ισχυρή σεισμική δόνηση πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο νοσοκομείο Πύργου, από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, με τη συμμετοχή της Π.Υ. Πύργου, του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τμήματος Πύργου, του ΕΚΑΒ, του Στρατού, της Τροχαίας Πύργου, της Δ.Α. Ηλείας, της Πολιτικής Προστασίας της ΠΕ Ηλείας.

Η άσκηση που περιλάμβανε πολλαπλά σενάρια και κινητοποίησε μεγάλο μέρος του προσωπικού του νοσοκομείου και εξελίχθηκε σε πολλά επίπεδα. Χαρακτηρίστηκε ως επιτυχημένη με σημεία που θα εξεταστούν επί μέρους ως προς το αποτέλεσμα, κάτι που αποτελούσε και τον στόχο της. Να επισημανθούν οι αδυναμίες ή τα λάθη στο συντονισμό και να διορθωθούν στο μέλλον.

Το σενάριο

Η άσκηση ονομάστηκε «Πίσος» λαμβάνοντας το όνομα του ιδρυτή της πόλης κράτους Πίσας στην Ηλεία. Σύμφωνα με το σενάριο εκδηλώθηκε σεισμός μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Richter, με επίκεντρο το Βούναργο 15 χιλιόμετρα ΒΔ της πόλης του Πύργου. Ο σεισμός προκαλεί μεγάλες ζημιές στο νοσοκομείο και μετά από τον πρώτο συντονισμό της διοίκησης, των επικεφαλής των υπηρεσιών και της Επιτροπής Εκκένωσης του Γ.Ν. Ηλείας. Μετά από εκτίμηση των ζημιών και με κίνδυνο κατάρρευσης τμήματος του νοσοκομείου, ο διοικητής ενημερώνει το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας που εντέλει την μετάβαση σε επίπεδο συναγερμού «ΚΟΚΚΙΝΟ» και την εφαρμογή του Επιχειρησιακού σχεδίου «ΣΩΣΤΡΑΤΟΣ».

Με την ενημέρωση των εμπλεκόμενων ξεκινά η εκκένωση του νοσοκομείου. Ο Στρατός στήνει πέντε σκηνές ως καταλύματα για τους μεταφερόμενους ασθενείς. Ουσιαστικά οι σκηνές καλύπτουν τις ανάγκες υπαίθριου ιατρείου ΤΕΠ, σηπτικού χειρουργείου και θάλαμο μαιευτικής – γυναικολογικής κλινικής. Μεταφέρεται εξοπλισμός για την κάλυψη των αναγκών και έπειτα ξεκινά η μεταφορά των ασθενών. Στο χώρο καλούνται, το ΕΚΑΒ, η Τροχαία, ο Στρατός και τη Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η τελευταία αναλαμβάνει να απεγκλωβίσει τραυματία από το χώρο των μαγειρείων και ακόμα εγκλωβισμένους και τραυματίες σε ανελκυστήρες και κλιμακοστάσια, άτομα που απομακρύνει με κλιμακοφόρο όχημα και σχοινιά. Επίσης στήνει δική της σκηνή στο χώρο για την κάλυψη των αναγκών.

Τι είπαν οι φορείς

Ο Διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας Νίκος Παπαευσταθίου, αναφερόμενος στην 43η άσκηση πανελλαδικά, που πραγματοποιήθηκε στον Πύργο, βάσει των Επιχειρησιακών Σχεδίων Περσέας και Σώστρατος. Σχεδίων που έχουν εκπονηθεί από το Υπουργείο Υγείας και τα οποία αποσκοπούν στο να διακριβώσουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα του προσωπικού του Νοσοκομείου όσο και το επίπεδο συνεργασίας με τις λοιπές εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

«Παρακολουθήσαμε μια καλά σχεδιασμένη άσκηση, το προσωπικό του Νοσοκομείου λειτούργησε όπως έπρεπε, καταγράψαμε κάποια κενά και αδυναμίες που ήταν αναμενόμενα – κι αυτό επιδιώκουμε σε κάθε άσκηση για να μπορέσουμε να τα βελτιώσουμε και να μη μας δημιουργήσουν πρόβλημα σε περιπτώσεις πραγματικού συμβάντος και για μια ακόμα φορά διαπιστώσαμε ένα πολύ καλό επίπεδο συνεργασίας με τις λοιπές υπηρεσίες, κυρίως το Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, την Ελληνική Αστυνομία, την Πολιτική Προστασία και τους εθελοντές που βοήθησαν στον απεγκλωβισμό.

Το διακύβευμα αυτών των ασκήσεων, είναι να μπορέσει το προσωπικό, εκτός των κύριων καθηκόντων του, που είναι η παροχή υγειονομικής φροντίδας σε ασθενείς και τραυματίες να μπει στην κουλτούρα των καταστάσεων εκτάκτων αναγκών και κρίσεων, ώστε να μπορέσει κα καταλάβει τους ρόλους που προβλέπονται στα σχέδια και τους οποίους κάποια στιγμή ενδεχομένως να κληθεί να τους εφαρμόσει. Εγώ προσωπικά και το επιτελείο μου θεωρούμε ότι είμαστε ευχαριστημένοι, κινήθηκε στα προβλεπόμενα όρια και θα κάνουμε μια πρώτη αποτίμηση γι’ αυτά που είδαμε και θα δοθούν οι παρατηρήσεις» είπε μεταξύ άλλων.

Ο διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος, μετά το πέρας της άσκησης ανέφερε ότι «… βρισκόμαστε σε μια περιοχή που έχει πληγεί από φυσικές καταστροφές. Αυτό μας υποχρεώνει να δοκιμάσουμε τις δυνάμεις μας και το βαθμό ανταπόκρισης σε τέτοιου τύπου καταστροφές ώστε να διασφαλίσουμε ένα ικανοποιητικό επίπεδο ασφαλείας και για το προσωπικό και για τους ασθενείς. Ήταν μια πρωτόγνωρη δοκιμασία για εμάς, θεωρώ ότι δεν πρέπει να μείνουμε εδώ.

Είναι υποχρέωσή μας να «τρέξουμε» τέτοιες δοκιμασίες. Είμαι ικανοποιημένος από το προσωπικό και θέλω να το ευχαριστήσω γιατί έδειξε πρωτόγνωρη διάθεση να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία με πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα. Θα δούμε και τις αδυναμίες μας – αυτός είναι και το στόχος της άσκησης, να βρούμε τις αδυναμίες μας – και να τις βελτιώσουμε.

Ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Δυτ. Ελλάδας, Ταξίαρχος Κώστας Κυριακόπουλος και ο διοικητής της Π.Υ. Πύργου, Γιάννης Πετρούτσος, συντόνισαν το έργο της Πυροσβεστικής. Σε δηλώσεις του ο κ. Κυριακόπουλος τόνισε πως «… το προλαμβάνειν, καλύτερο του θεραπεύειν. Αυτή τη στιγμή, είδαμε μια άσκηση σχεδιασμένη από το ΕΚΕΠΥ που συμμετείχε και το Πυροσβεστικό Σώμα.

Για εμάς ήταν μια εκπαίδευση, για όλους μαζί ένας συντονισμός που – εκ του αποτελέσματος – ήταν άριστος και τα προβλήματα θεωρώ ότι ήταν πολύ μικρά. Για το Πυροσβεστικό Σώμα εδώ δεν είδα. Στην αποτίμηση της άσκησης θα μας πει ο κ. Παπαευσταθίου τις παρατηρήσεις του. εγώ θέλω να ευχαριστήσω τον Διοικητή κ. Παπαευσταθίου για την πρωτοβουλία γιατί είναι πρωτόγνωρο να συμμετέχουν όλες αυτές οι δομές – υπηρεσίες σε μια τέτοια καταστροφή. Είναι καλό για όλους μας. εκπαίδευση, εκπαίδευση, εκπαίδευση, η μαγική λέξη για όλους μας» επισήμανε.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος