FOLLOW US: facebook twitter

«Τέλος» οι Πανελλαδικές σε… 3 χρόνια!

Ημερομηνία: 10-02-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Εκπαίδευση, Νέα

panellinies-ai8ousa

Το προανήγγειλε χθες στη Βουλή ο Υπ. Παιδείας

Την κατάργηση των πανελλαδικών εξετάσεων προανήγγειλε στη Βουλή ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου χαρακτηρίζονταν το ισχύων σύστημα «απαράδεκτο».

Στόχος της κυβέρνησης είναι η εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ να γίνεται μόνο με το απολυτήριο Λυκείου εντός της τριετίας.

Ο κ. Γαβρόγλου μιλώντας στη Βουλή εξέφρασε την άποψη ότι σήμερα περνά στα πανεπιστήμια μόνο όποιος τα έχει «μάθει απ έξω». Τυράννιονται τα παιδιά. Είναι απαράδεκτο σύστημα» τόνισε και πρόσθεσε ότι «πρέπει να κρατήσουμε τα καλά που είναι το αδιάβλητο της διαδικασίας και να δούμε πως σιγά-σιγά θα εισάγονται στα πανεπιστήμια με βαθμό απολυτηρίου. Αυτό δεν μπορεί να ισχύσει από το χρόνου. Έχει ορίζοντα 3ετίας. Όμως τίποτα δεν μπορεί να γίνει αν δεν υπάρχει προηγουμένως εθνικό σχέδιο αξιολόγησης σχολικών μονάδων και διαμόρφωσης εκπαιδευτικού προσωπικού».

Αναφορικά με την αναστάτωση που έχει προκληθεί από την εφαρμογή του προγράμματος της Θεματικής Εβδομάδας είπε ότι «Κανένας γονέας δεν μπορεί να αποσύρει τα παιδιά του από την θεματική εβδομάδα».

«Έχουμε εξαιρετικές ενδείξεις από τους εκπαιδευτικούς που έχουν πάρει το πρόγραμμα στην πλάτη τους. Να προσέχουν ορισμένοι που αντιδρούν να μην ταυτιστούν με αντιδράσεις και με «στρατόπεδα» που δεν θα ήθελαν να εμπλακούν» είπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Η θεματική εβδομάδα έχει θέματα διατροφής, εθισμού  – όχι μόνο ναρκωτικών αλλά  ιντερνέτ και θέματα σχέσεων ανάμεσα στα φύλα. Ορισμένοι φοβούνται και τρέμουν στο να μπορέσουμε να συζητήσουμε θέματα που όλη η κοινωνά τα συζητά και είναι καθεστώς σε όλο τον κόσμο».

Τέλος, προανήγγειλε ότι σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα ανακοινώσει την συγκρότηση επιτροπής για τα οικονομικά της εκπαίδευσης στην οποία θα μετέχουν εμπειρογνώμονες που έχουν προτείνει όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα πλην ΚΚΕ και Χ.Α.

Έργο της επιτροπής θα είναι «η μελέτη των οικονομικών της εκπαίδευσης. Η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα κλείσει η ψαλίδα ως προς τις ανελαστικές δαπάνες. Εως τον Ιούνιο ελπίζουμε να έχουμε τα πρώτα καλά αποτελέσματα».

(TheToc)

panellinies-taxi

ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΑΘΗΤΗΣ ΠΑΘΕΙ ΚΑΤΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ, ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ

Καταργείται η δεύτερη ευκαιρία στις Πανελλαδικές Εξετάσεις

Ψεύτικες ασθένειες και λιποθυμίες σκαρφίζονται κάθε χρόνο χιλιάδες υποψήφιοι που λαμβάνουν μέρος στις Πανελλαδικές, προκειμένου να έχουν μια δεύτερη ευκαιρία και να δοκιμάσουν την τύχη τους στις επαναληπτικές εξετάσεις.

Το φαινόμενο αυτό, που χαρακτηρίστηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας «παθογένεια της κοινωνίας μας», δεν θα εμφανιστεί ξανά, αφού από φέτος οι επαναληπτικές εξετάσεις καταργούνται. Έτσι από τη μια κανείς δεν θα μπορέσει να επικαλεστεί ψεύτικη ασθένεια, αλλά και από την άλλη όσοι αρρωστήσουν πραγματικά ή αντιμετωπίσουν άλλο σοβαρό πρόβλημα (όπως θάνατο στενού προσώπου) θα χάσουν τη χρονιά τους και θα πάνε στις εξετάσεις του επόμενου έτους.

Όπως τόνισε στο «Εθνος» στέλεχος του υπουργείου με πολυετή πείρα στα θέματα των εξετάσεων, όταν δεν υπήρχε ο θεσμός των επαναληπτικών εξετάσεων είχαμε 5-6 περιπτώσεις μαθητών που έχαναν τις εξετάσεις λόγω ασθένειας. Στη συνέχεια, όταν καθιερώθηκαν οι επαναληπτικές, ο αριθμός αυτός έφτασε ξαφνικά στα 2.000 άτομα τη χρονιά και αργότερα με κάποιες ενέργειες που αυστηροποιούσαν τα κριτήρια «κατέβηκαν» στα περίπου 1.000 άτομα τον χρόνο.

Κόστος

Αυτό δεν γίνεται πουθενά στον κόσμο και έτσι οι επαναληπτικές έπρεπε να καταργηθούν, με δεδομένο ότι κοστίζουν και πάρα πολύ, αφού ξαναστήνεται ένας τεράστιος μηχανισμός για τη διενέργειά τους.

Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, στη Βουλή λέγοντας ότι «οι επαναληπτικές εξετάσεις, που από φέτος καταργούνται, ήταν από τις παθογένειες της κοινωνίας μας». Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι «Θέλουμε να βρούμε μια λύση για τα παιδιά, τα οποία ειλικρινώς αρρωσταίνουν εκείνες τις ημέρες, αλλά οι αριθμοί και οι μαρτυρίες γονιών και μαθητών που εν πάση περιπτώσει ”αρρωσταίνουν” δεν τιμά κανέναν μας και κυρίως αδικεί τα παιδιά που έχουν ένα πρόβλημα».

Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχει και ο αντίλογος από ορισμένους μαθητές και εκπαιδευτικούς που ζητούν να μην καταργηθούν οι επαναληπτικές σ.σ.: ισχύουν εδώ και 16 χρόνια, γιατί αν κάποιος μαθητής πάθει κάτι εκείνη την περίοδο θα χάσει τη χρονιά του και θα πάνε χαμένος ο κόπος και το διάβασμά του.

Οι μαθητές θα πρέπει επίσης να ξέρουν ότι από φέτος, εφόσον μείνουν μετεξεταστέοι σε κάποια μαθήματα, δεν θα δώσουν εξετάσεις τον Σεπτέμβριο, αλλά τον Ιούνιο, ώστε οι διαδικασίες αξιολόγησης και επομένως η προαγωγή ή η απόλυσή τους να ολοκληρώνονται στο πλαίσιο του διδακτικού έτους.

(Έθνος)


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος