FOLLOW US: facebook twitter

Τέλος εποχής για την 339 Μοίρα

Ημερομηνία: 01-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Συγκίνηση στην 117 ΠΜ για την αναστολή λειτουργίας της ένδοξης μονάδας μετά από 65 χρόνια

Ήταν η τελευταία Μοίρα που είχε διατηρηθεί «ζωντανή» με αδιάλειπτη παρουσία στην Πολεμική Αεροπορία. Όμως οι εξελίξεις και ο νέος σχεδιασμός του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, συμπαρέσυρε και την 339 Μοίρα της 117 Πτέρυγας Μάχης Ανδραβίδας που από χθες ανέστειλε τη λειτουργία της και συγχωνεύθηκε με την 338 Μοίρα της 117 ΠΜ.

Μέσα σε κλίμα συγκίνησης αλλά και με εμφανή την πικρία των στελεχών σε εκδήλωση όπου παρέστησαν ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), Ναύαρχος (ΠΝ) Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου, έπεσαν οι τίτλοι τέλους.

Η 339 Μοίρα συγκροτήθηκε την 7η Ιουλίου του 1952 στην 112 Πτέρυγα Μάχης Ελευσίνας, με αεροσκάφη F-84G Thunderjet, τα πρώτα αεριωθούμενα της ΠΑ, με την ονομασία 339 Μοίρα Δίωξης/ Βομβαρδισμού (ΜΔ/Β). Έκτοτε ακολούθησε μια πορεία σε διάφορες βάσεις της Πολεμικής Αεροπορίας στη χώρα πριν εγκατασταθεί μόνιμα πλέον το 1974 στην Ανδραβίδα με τα τότε σύγχρονα F-4E PHANTOM II, αναλαμβάνοντας κύριο ρόλο τη διενέργεια επιθετικών αποστολών Δίωξης-Βομβαρδισμού διατηρώντας ως δευτερεύον ρόλο τις αποστολές Αναχαίτισης, με εναλλαγές των ρόλων αυτών τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τις επιχειρησιακές ανάγκες.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Αρχηγός Τακτικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, Ανώτατοι Αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας, διατελέσαντες Διοικητές της Μοίρας, εκπρόσωποι των τοπικών πολιτειακών και θρησκευτικών Αρχών, καθώς και το εν ενεργεία και εν αποστρατεία προσωπικό της Πολεμικής Αεροπορίας το οποίο έχει υπηρετήσει στην 339Μ. Κατά τη διάρκεια της τελετής πραγματοποιήθηκε δοξολογία, προσκλητήριο των 21 Πεσόντων Αεροπόρων της 339Μ, στατική έκθεση,  διελεύσεις αεροσκαφών, καθώς και εναπόθεση της Πολεμικής Σημαίας στο Μουσείο της Μοίρας από τους διατελέσαντες Διοικητές Μοίρας.

Όπως είπε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ στο χαιρετισμό του «…μπαίνει άνω τελεία σε ένα σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και των Ενόπλων Δυνάμεων». Συνέχισε λέγοντας μεταξύ άλλων πως «… για άλλη μια φορά διαπιστώνω τον χαρακτηριστικό δεσμό που αναπτύσσει το προσωπικό των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με τις Μονάδες που υπηρετεί, αλλά και τα οπλικά συστήματα που αυτές διαθέτουν.

Ο ιδιαίτερος αυτός δεσμός αποτελεί απτή απόδειξη του υψηλού αισθήματος του καθήκοντος και του επαγγελματισμού που χαρακτηρίζει τα στελέχη μας. Από την ίδρυσή της το 1952 και για 65 συναπτά έτη, η 339 Μοίρα, , αποτέλεσε μία από τις αιχμές της αεροπορικής μας ισχύος, υπερασπιζόμενη την εθνική μας κυριαρχία από το Ορμένιο έως τη Γαύδο και από τους Οθωνούς έως το Καστελόριζο, συνδράμοντας αποτελεσματικά στην αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας να φυλάσσει τους ελληνικούς αιθέρες και μαζί με το Στρατό Ξηράς και το Πολεμικό Ναυτικό να συμβάλλει στην άμυνα και στην ακεραιότητα της χώρας.

Εξίσου σημαντική ήταν και η συνεισφορά της 339 στην προβολή του υψηλού επιπέδου εκπαίδευσης και δυνατοτήτων μας στο εξωτερικό, συμμετέχοντας σε πληθώρα διεθνών εκπαιδεύσεων και ασκήσεων, με πιο πρόσφατη την άσκηση «νΕΌΑ» στην Ιταλία από την οποία επέστρεψε μόλις πριν από τέσσερις ημέρες.

Όλα αυτά τα χρόνια, το προσωπικό της 339 δούλεψε ακούραστα και με αυταπάρνηση για να εξυπηρετήσει και να επιχειρήσει τα αεροσκάφη που η Μοίρα διέθετε, με τελευταίο το Ρ-4, με το οποίο για σχεδόν 44 χρόνια ίπτατο στους ελληνικούς ουρανούς».

Εξηγώντας την απόφαση συγχώνευσης των δύο Μοιρών τόνισε πως έγινε «… στην προσπάθεια που καταβάλουμε να βελτιώσουμε τις δυνατότητές μας, εκμεταλλευόμενοι στο μέγιστο τα διατιθέμενα μέσα και το προσωπικό μας. Εν προκειμένω, η νέα 338 Μοίρα θα εκμεταλλεύεται πλήρως τις άριστες δυνατότητες που έχει το αεροσκάφος Ρ-4 στην εκτέλεση αποστολών αέρος – εδάφους, μετά την αναβάθμιση που έχει υποστεί, ενώ παράλληλα επιλύονται θέματα που άπτονται της στελέχωσης και υποστήριξης της Μοίρας» ανέφερε ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ και συμπλήρωσε πως ανάλογες οργανωτικές αλλαγές έχουν δρομολογηθεί σε όλους τους Κλάδους με καταργήσεις, συγχωνεύσεις και αναδόμηση μονάδων…


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος