FOLLOW US: facebook twitter

Σύσκεψη στο Λιμενικό Ταμείο: Στόχος η βελτίωση του κυκλοφοριακού και ο έλεγχος στο λιμάνι

Ημερομηνία: 04-07-2017 | Συντάκτης:

Ευρεία σύσκεψη στο Λιμενικό Ταμείο για τις συνθήκες κυκλοφορίας στο Κατάκολο

Ευρεία σύσκεψη με θέμα τις συνθήκες που επικρατούν τόσο εντός όσο και εκτός της χερσαίας ζώνης του λιμανιού Κατακόλου πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες ημέρες στα γραφεία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου στο Κατάκολο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν τα στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας, κ. Θωμάς Καραχάλιος Αστυνομικός Διευθυντής, κα Ιωάννα Δημοπούλου, Αστυνόμος Α’, κ. Χρήστος Μόσχοβος Αστυνόμος Β’, , και ο κ. Δημήτρης Κίτσος υπαστυνόμος Α’. Από το Λιμεναρχείο Κατακόλου συμμετείχαν ο Υπολιμενάρχης, Πλωτάρχης Λ.Σ. κ. Ανδρέας Βώσσος και ο Πλωτάρχης Λ.Σ. Δημήτρης Παπαηλιού. Από το Λιμενικό Ταμείο συμμετείχαν ο πρόεδρος Λεωνίδας Βαρουξής και ο αντιπρόεδρος Διονύσιος Αντωνόπουλος, ενώ  συμμετείχε και ο ναυτιλιακός πράκτορας Παναγιώτης Φάκλαρης.

Κοινός στόχος των συμμετεχόντων στη σύσκεψη ήταν η περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας τόσο των τουριστών όσο και η ελεγχόμενη πρόσβαση πάσης φύσεως οχημάτων εντός της χερσαίας ζώνης –τομέας ευθύνης του Λιμεναρχείου Κατακόλου και του Λιμενικού Ταμείου-, καθώς και το νοικοκύρεμα της σημερινής κατάστασης στον χώρο εκτός της χερσαίας ζώνης –τομέας ευθύνης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηλείας-, όσον αφορά την παρουσία τοπικών επαγγελματιών, αλλά και της βελτίωσης των συνθηκών πρόσβασης πάσης φύσεως οχημάτων στον χώρο της χερσαίας ζώνης, όταν προσεγγίζουν κρουαζιερόπλοια.

Η πρωτοβουλία του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου αναλήφθηκε και εκ του πρόσθετου λόγου ότι στην πρόσφατη συνάντηση του προέδρου Λεωνίδα Βαρουξή με την υπουργό Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά και τη συνεργάτιδά της, κα Αγγελική Χοντροματίδου, έγινε εκτενής αναφορά από την υπουργό όσον αφορά την άγρα πελατείας, η οποία έχει προκαλέσει τη δυσφορία των μεγάλων ναυτιλιακών εταιρειών κρουαζιέρας, εξαιτίας της κάθετης πτώσης στον αριθμό των πούλμαν κρουαζιέρας, με τα οποία συνεργάζονται οι ναυτιλιακές εταιρείες, βάσει διεθνών διαγωνισμών.

Ριζοσπαστικές προτάσεις για το κυκλοφοριακό

Ο πρόεδρος του Ταμείου, κ. Λεωνίδας Βαρουξής, δήλωσε κατά την έναρξη της σύσκεψης ότι η υπουργός Τουρισμού, κα Έλενα Κουντουρά, έδειξε  ενδιαφέρον για το Κατάκολο, κάτι που τιμά την Ηλεία αλλά και τον ίδιο. Σχετικά με τις παρατηρήσεις που αφορούν την  άγρα πελατείας και τη γενικότερη κατάσταση εντός και εκτός χερσαίας ζώνης, ο κ. Βαρουξής ανέφερε πως ο πρώτιστος στόχος επιτεύχθηκε, καθώς έχουν διαχωριστεί οι πεζοί από τους εποχούμενους. Για την κυκλοφοριακή μελέτη επισήμανε ότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί 100% λόγω των έργων στη χερσαία ζώνη, για τα οποία είπε ότι θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες.

Ο ναυτιλιακός πράκτορας κ. Παναγιώτης Φάκλαρης κατέθεσε ρηξικέλευθες προτάσεις ώστε οι ναυτιλιακές εταιρείες να συνεχίζουν να στηρίζουν το τουριστικό λιμάνι του Κατακόλου. Για τον χερσαίο χώρο πρότεινε την αποκλειστική είσοδο των λεωφορείων που έχουν «κλειστεί» από τον νόμιμο αντιπρόσωπο της εταιρείας που κάνει την εκδρομή, επισημαίνοντας ότι μόνο έτσι θα λυθούν τα προβλήματα.

Όσον αφορά τον μη χερσαίο χώρο, ο κ. Φάκλαρης πρότεινε την απαγόρευση της κυκλοφορίας όση ώρα υπάρχει κρουαζιερόπλοιο, προσθέτοντας ότι το προτέρημα του λιμανιού είναι η μαρίνα, διότι είναι τεράστιος χώρος για τη στάθμευση των πάσης φύσεως οχημάτων.

Ο υπαστυνόμος Α’, κ. Δημήτρης Κίτσος, δήλωσε ότι θα πρέπει το υπουργείο Τουρισμού να βοηθήσει στέλνοντας τα αρμόδια εντεταλμένα όργανα για τον έλεγχο, κάτι που μέχρι τώρα δεν έχει γίνει, ενώ στηλίτευσε την πανσπερμία νόμων και διατάξεων καθώς και τη μη κωδικοποίηση της νομοθεσίας. Η Αστυνόμος Α’, Ιωάννα Δημοπούλου, συμπλήρωσε ότι το τελευταίο σχετικό έγγραφο εστάλη προς το υπουργείο Τουρισμού στις αρχές του Μαΐου…

Μέτρα βελτίωσης της κυκλοφορίας

Μετά τις εισηγήσεις και τις προτάσεις που κατατέθηκαν, εξήχθησαν συγκεκριμένα συμπεράσματα, βάσει των οποίων θα δρομολογηθούν οι ενέργειες για την αποκατάσταση των όποιων προβλημάτων εντοπίζονται στην κυκλοφορία πεζών και οχημάτων στο λιμάνι. Αρχικά τονίστηκε ότι η βελτίωση των συνθηκών που έχουν δρομολογήσει η εταιρεία ασφαλιστικών συμβουλών Europort Α.Ε. και το Λιμενικό Ταμείο, θα αναβαθμίσει τον έλεγχο πρόσβασης. Παράλληλα, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ελεγχόμενης πρόσβασης στη μαρίνα και η εντατικοποίηση της αστυνόμευσης από την Αστυνομία εντός της χερσαίας ζώνης, η διαγράμμιση του πίσω δρόμου και ο έλεγχος των αδειών στάθμευσης, η τοποθέτηση σημάνσεων στην είσοδο του κέντρου του Κατακόλου και η παροχή βοήθειας από το ίδιο το υπουργείο Τουρισμού στους ελέγχους με τη συνδρομή των αστυνομικών και των λιμενικών αρχών.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος