FOLLOW US: facebook twitter

Σύνδεση ιστορικού κέντρου με νέο δίκτυο πεζόδρομων

Ημερομηνία: 20-10-2016 | Συντάκτης:

liatsis-pezodromiseis

Σε τμήματα οδών μεταξύ των πλατειών Ανδριάρα και Κύπρου έως το Αρχαιολογικό Μουσείο Πύργου

-Θα πεζοδρομηθούν οι οδοί Αχιλλέως, Κατσώνη και Μυρτίλου

Στην ανάπτυξη δικτύου πεζοδρόμων που θα συνδέονται με το ιστορικό κέντρο του Πύργου, προχωρά η δημοτική αρχή, βάσει και του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης του 2003 ενοποιώντας έτσι το βόρειο και νότιο τμήμα σε μια πολεοδομική οντότητα και ενότητα. Πρόκειται για ένα έργο που θα χρηματοδοτηθεί μέσω των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) και που θα δημοπρατηθεί άμεσα, μόλις η σχετική μελέτη εφαρμογής που βρίσκεται σε εξέλιξη, ολοκληρωθεί.

liatsis-sxedio-pezodromisis

Οι πεζοδρομήσεις αφορούν τμήματα των οδών  Αχιλλέως, Κατσώνη και Μυρτίλου και μικρότερα κομμάτια με τα οποία θα δημιουργείται ένα πλαίσιο που θα περικλείει τις πλατείες Ανδριάρα και Κύπρου και θα καταλήγει στο Αρχαιολογικό Μουσείο. Στα τμήματα αυτά θα απαγορευτεί η κυκλοφορία οχημάτων και δυνατότητα στάθμευσης θα έχουν μόνο οι μόνιμοι κάτοικοι με ειδική κάρτα.

Την παρουσίαση των σχεδίων, έκαναν χθες στη διάρκεια συνέντευξη τύπου, ο Δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής, ο Διευθυντής Υπηρεσίας Δόμησης (Πολεοδομίας) Γιώργος Αντωνόπουλος και ο Δ/ντης Προγραμματισμού του Δήμου Άρης Φιλιππόπουλος, παρουσία και επαγγελματιών της συγκεκριμένης περιοχής.

«Θέλω να σας παρουσιάσω ακόμα ένα βήμα που έχει σχέση με την εξέλιξη της πόλης. Θέλω να πω ότι δεν αυτοσχεδιάζουμε. Βαθιά πεποίθηση δική μου είναι ότι η πόλη έχει συνέχεια, αν και υπήρχε μια διαφορετική άποψη κατά το πρόσφατο παρελθόν. Προχωράμε λοιπόν στις εγκεκριμένες μελέτες από το 2003 (με ΦΕΚ) στις οποίες βασιστήκαμε και για την εφαρμογή των πρόσφατων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων στην οδό Στεφανοπούλου. Αυτό που θέλουμε, είναι μην δημιουργηθεί οικονομική αρρυθμία από μια κυκλοφοριακή ρύθμιση αλλού ούτε και το ανάποδο, δηλαδή μια επιτυχημένη οικονομική δράση να προκαλεί κυκλοφοριακό πρόβλημα. Άρα εκείνο που έχουμε υποχρέωση να κάνουμε, είναι να εφαρμόσουμε την μελέτη σε καλή συνεννόηση με τους επαγγελματίες» δήλωσε ο κ. Λιατσής, και δεσμεύτηκε πως η οδός Στεφανοπούλου σύντομα θα έχει διπλή όψη, αφού προηγουμένως όπως είπε, γίνουν κάποιες αναγκαίες παρεμβάσεις.

Ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Δόμησης (πρώην Πολεοδομίας) κ. Γιώργος Αντωνόπουλος, επισήμανε ότι το έργο έχει να κάνει με την εφαρμογή του εγκεκριμένου σχεδίου πόλης που έχει εγκριθεί από το 2003 και προβλέπει ένα δίκτυο πεζοδρόμων. «Πρόκειται λοιπόν για μια εγκεκριμένη μελέτη την οποία ο δήμος θέλει να εφαρμόσει και να υλοποιήσει και αυτό που προβλέπει μέσα η μελέτη, βασικά, είναι η σύνδεση του ιστορικού κέντρου του Πύργου, της κεντρικής πλατείας, με την πλατεία Ανδριάρα, την πλατεία Κύπρου και το Αρχαιολογικό Μουσείο. Και αυτός θα είναι ο ιστός του ιστορικού κέντρου της πόλης που θα ενοποιηθεί σα πολεοδομική οντότητα και ενότητα».

liatsis-pezodromiseis-epagelmaties

Λειτουργική σύνδεση

Ο Δ/ντής Προγραμματισμού κ. Άρης Φιλιππόπουλος, επισήμανε την αναγκαιότητα λειτουργικής σύνδεσης του ιστορικού κέντρου με τα υπόλοιπα τμήματα και τους επιμέρους πόλους έλξης της πόλης. «Αυτό εξειδικεύεται στη σύνδεση με την πλατεία Ανδριάρα που είναι ένα έργο που είχε ξεκινήσει παλιότερα- υπάρχουν κάποια θέματα εκεί όσον αφορά την ολοκλήρωση- άρα πρέπει να συνδεθεί αυτός ο πόλος. Ένας δεύτερος πόλος είναι η πλατεία Κύπρου – που είναι μια πλατεία υποβαθμισμένη – και  η σύνδεση της με το αρχαιολογικό μουσείο. Στην ανάλυση προτείνεται η πεζοδρόμηση της οδού Αχιλλέως – η Αχιλλέως είναι η εφαπτόμενη οδός στον ΟΤΕ και καταλήγει στην πλατεία Ανδριάρα- , η σύνδεση της πλατείας Ανδριάρα με την πλατεία Κύπρου με ένα πλαίσιο πεζοδρόμων  ώστε να ολοκληρωθεί η ανάπλαση φθάνοντας μέχρι το αρχαιολογικό μουσείο. Οι πεζόδρομοι θα είναι με ενιαίο κατάστρωμα, γίνεται επεξεργασία ώστε οι κάτοικοι να μπορούν να σταθμεύουν στους συγκεκριμένους δρόμους εφοδιαζόμενοι με κάποια κάρτα- άδεια από την Τεχνική υπηρεσία του δήμου. Στους πεζοδρόμους αυτούς, θα υπάρχει ανάπτυξη καθιστικών και ανάπτυξη πρασίνου. Μόλις ολοκληρώσουμε τη μελέτη εφαρμογής θα προχωρήσουμε στη δημοπράτηση καθώς υπάρχει δυνατότητα άμεσης χρηματοδότησης μέσω των ΟΧΕ».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος