FOLLOW US: facebook twitter

Σχολική ημερίδα για τον «εγκέφαλο» το Σάββατο το πρωί στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου

Ημερομηνία: 25-04-2018 | Συντάκτης:

 

Διοργανώνεται για 4ηχρονιά από την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες, το Πανεπιστήμιο Πατρών και τη Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ηλείας

«Ο Εγκέφαλος μας» είναι το φετινό θέμα της σχολικής ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 10 το πρωί, στο 1ο Γυμνάσιο Πύργου στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον εγκέφαλο» που διοργανώνεται για 4η συνεχή χρονιά από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, την Ελληνική Εταιρεία για τις Νευροεπιστήμες και το Πανεπιστήμιο Πατρών.

Την ευθύνη συντονισμού έχει η κ. Μαριγούλα Μαργαρίτη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσιολογίας Ανθρώπου και Ζώων  του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών, ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας για τις Νευροεπιστήμες και τακτικό μέλος της European Dana Alliance for the Brain.

Στην ημερίδα θα συμμετάσχουν τα παρακάτω σχολεία παρουσιάζοντας τις εργασίες τους:

  • «Ταξιδεύοντας στην Ονειροχώρα»,  ΓΕΛ Πελοπίου
  • ««Ο πλαστικός μου….εγκέφαλος!» 4ο Γυμνάσιο Πύργου
  • «Οι λειτουργίες του εγκεφάλου μέσα από Αρχαία Ελληνικά κείμενα»» Γυμνάσιο Καράτουλα
  • «Η ουσία με νικάει ;;;» Γυμνάσιο Γουμέρου
  • « Τι σου περνάει απ’ το μυαλό (μέσα από τους αιώνες)» 5ο Δημοτικό Σχολείο Αμαλιάδας
  • «Tο νησί των συναισθημάτων» Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πύργου
Μαθητές από το 4ο Γυμνάσιο Πύργου και το Γυμνάσιο Γουμέρου που συμμετέχουν με εργασίες στην ημερίδα.

 

Τη χαρά του που η σημαντική αυτή εκδήλωση έχει «μεταφερθεί» στην Ηλεία, εξέφρασε κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου, ο Δ/ντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Βασίλης Δημητρέλλος, ευχαριστώντας τη συντονίστρια του προγράμματος κ. Μαργαρίτη που με όλες τις δυνάμεις της συνεργάστηκε για την εκδήλωση αλλά και τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς για την προσπάθεια.

Τα Σχολεία που συμμετέχουν μέσω των Διευθυντών και των Υπευθύνων Καθηγητών θα παρουσιάσουν σχετικές αναλύσεις, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν μαθητές και μαθήτριες, που επεξεργάστηκαν σχετικά θέματα, με την καθοδήγηση των καθηγητών τους.

Ήδη τους προηγούμενους μήνες, όπως τόνισε η κ. Μαργαρίτη, μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Ηλεία την επισκέφθηκαν στο  Εργαστήριο Φυσιολογίας Ανθρώπου και Ζώων του Τμήματος Βιολογίας του  Πανεπιστημίου Πατρών, ή επισκέφθηκε η ίδια κάποια από τα συνεργαζόμενα σχολεία  όπου μαθητές και καθηγητές ενημερώθηκαν για τις τελευταίες ερευνητικές προσεγγίσεις στη μελέτη του ανθρωπίνου εγκεφάλου. «Πρέπει να πω ότι σε όλα τα σχολεία της Ηλείας οι μαθητές με έχουν εντυπωσιάζει και αυτό δείχνει την πολύ καλή δουλειά που γίνεται από τους καθηγητές και τους δασκάλους. Η εκδήλωση αυτή ξεκίνησε πριν 25 χρόνια στην Αμερική από Νομπελίστες. Ο εγκέφαλος είναι ένα όργανο που ενορχηστρώνει όλη μας τη ζωή. Ο άνθρωπος είναι ο πιο πολύπλοκος οργανισμός που υπάρχει στη γη.

Ο άνθρωπος και ο πολιτισμός του είναι ότι πιο θαυμαστό και πολύπλοκο υπάρχει στο σύμπαν. Η εξέλιξη του πολιτισμού μας έχει να κάνει με την εξέλιξη του εγκεφάλου μας. Άρα όντως είναι ένα όργανο, σκηνοθετεί τη ζωή του καθενός μας, αλλά όχι μόνο, είναι αυτός που μας τοποθετεί σαν άτομα στην κοινωνία… Όλα είναι θέματα μιας εγκεφαλικής επεξεργασίας. Όσο μπορώ λοιπόν, με απλά λόγια ενημερώνω τους μαθητές για τις λειτουργίες του εγκεφάλου, τι απορρέει από αυτές, γιατί, ο ύπνος, η μνήμη και η μάθηση, τα όνειρα, ο εθισμός κ.α. είναι εγκεφαλικές λειτουργίες. Άρα θα πρέπει να τις γνωρίζουμε αν θέλουμε να χρησιμοποιούμε αυτό το δυνατό όργανο που έχουμε και για κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μας, που αν προκύψει θα πρέπει να σκεφτόμαστε τη δύναμη που έχει ο εγκέφαλος μας και πως μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία μας σαν άνθρωποι».

Οι πολίτες της Ηλείας μπορούν να παρακολουθήσουν ελεύθερα την Ημερίδα, ενώ  θα διανεμηθούν βεβαιώσεις συμμετοχής  και παρακολούθησης στους συμμετέχοντες.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος