FOLLOW US: facebook twitter

Σχέδιο ενεργειακής απόδοσης των δημοτικών κτιρίων

Ημερομηνία: 14-10-2016 | Συντάκτης:

mpeltsos2

Δήμος Πύργου – Δημοπρασία για την εκπόνησή του ανακοίνωσε ο αντιδήμαρχος Δ. Μπέλτσος

Στην εκπόνηση σχεδίου ενεργειακής απόδοσης όλων των δημοτικών κτιρίων, προχωρά η δημοτική αρχή Πύργου με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων. Το αμέσως επόμενο διάστημα μάλιστα, όπως τόνισε χθες ο αντιδήμαρχος Διονύσης Μπέλτσος, θα γίνει δημοπρασία για την ανάθεση της μελέτης του ενεργειακού σχεδιασμού, μιας και οι δημοτικές υπηρεσίες δεν έχουν τη δυνατότητα σύνταξης του. Πρόκειται για μια διαδικασία απαραίτητη καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει να διεκδικήσει ο δήμος χρήματα μέσω ΕΣΠΑ.

Μάλιστα τόνισε ότι η μελέτη αυτή θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου ώστε ο δήμος να είναι έτοιμος για την υλοποίηση δράσεων που θα ανοίξουν το δρόμο για νέες χρηματοδοτήσεις από Ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά μέσα (π.χ. Πρόγραμμα ELENA της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Χρηματοδοτικό Εργαλείο EEEF) και θα δώσει τη δυνατότητα στο Δήμο να επωφεληθεί από χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020.

«Επιπρόσθετα η προστασία του περιβάλλοντος και η υλοποίηση δράσεων για την αειφόρο ενέργεια αποτελούν άξονες δράσης μείζονος σημασίας για το Δήμο Πύργου. Ο Δήμος συμμετέχει ενεργά σε σχετικές δράσεις και αιτείται χρηματοδοτήσεων από τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας για θέματα περιβάλλοντος, ενέργειας, βιώσιμης κινητικότητας και ανάπτυξης. Για το λόγο αυτό, έχει ως άμεση ανάγκη την κατάρτιση ολοκληρωμένου ενεργειακού σχεδιασμού, που θα δίνει  έμφαση στην αειφόρο ενεργειακά διαχείριση των δημοτικών πόρων και κτιρίων, καθώς και θα περιέχει συγκεκριμένους στόχους και δράσεις εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης. Παράλληλα, το σχέδιο ενεργειακής απόδοσης θα είναι αξιοποιήσιμο, εφόσον ο Δήμος επιλέξει μελλοντικά να ενταχθεί στο Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα και την Ενέργεια, μια πρωτοβουλία που συμμετέχουν πάνω από 5.000  Δήμοι της Ευρώπης. Οι συμμετέχοντες Δήμοι  δεσμεύονται για τη λήψη δράσεων προκειμένου να υλοποιηθεί ο στόχος της ΕΕ για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 40% έως το 2030 και την υιοθέτηση μιας κοινής προσέγγισης αναφορικά με τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν».

Έρχονται νέοι κάδοι

Εξάλλου, ο κ. Μπέλτσος, αναφέρθηκε και στην απόκτηση νέων κάδων απορριμμάτων, η παραλαβή των οποίων αναμένεται στο τέλος του μήνα, τονίζοντας ότι θα τοποθετηθούν σε όλες τις γειτονιές και σε όλες τις πολυκατοικίες. «Κάθε γειτονιά και κάθε πολυκατοικία θα έχει το δικό της πλαστικό πράσινο κάδο σκουπιδιών. Η δικαιολογία αρκετών δημοτών – έχουν έρθει περισσότερα από 30 άτομα στο γραφείο μου- ότι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα ή ότι στον χώρο που αφήσαμε κάδο παίζουν παιδιά, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Το θέμα διαχείρισης των απορριμμάτων έχει λυθεί τουλάχιστον για τα επόμενα τρία χρόνια και όλοι οι δήμοι της Ηλείας πάνε τα απορρίμματα τους στις εγκαταστάσεις της Τριανταφυλλιάς».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος