FOLLOW US: facebook twitter

Σφυρίζει ξανά το τρένο στην Ηλεία!: Ο Γ. Δέδες χθες βράδυ σε σύσκεψη στον Πύργο

Ημερομηνία: 05-02-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

-Σε πρόταση Γεωργιόπουλου στηρίζεται η επαναλειτουργία του σιδηροδρόμου σε μετρική γραμμή

-Διαβεβαιώσεις Δέδε ότι πριν το τέλος του 2018 θα δουλεύουν τα εργοτάξια Πατρών- Πύργου και στα 8 τμήματα

Η επαναλειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής Πατρών – Πύργου ήταν η είδηση που έβγαλε η σύσκεψη με τον Γ.Γ. Υποδομών κ. Δέδε, χθες στον Πύργο. Ο γενικός γραμματέας έδωσε απαντήσεις και για τον νέο δρόμο της Πατρών – Πύργου όπου τόνισε πως πολύ πριν το τέλος του 2018, θα δουλεύουν τα εργοτάξια και στις οκτώ εργολαβίες . Ο κ. Δέδες διέψευσε τα περί προβλημάτων στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τόνισε πως μέσα στο Μάρτιο θα υπάρξουν οι τελικές απαντήσεις, για να προχωρήσει η συμβασιοποίηση του έργου και η έναρξη των εργασιών.

Ο Γ.Γ. Υποδομών, ενόψει του Αναπτυξιακού Συνεδρίου που ξεκινά σήμερα στην Πάτρα ήρθε χθες στην Ηλεία και προήδρευσε σε σύσκεψη το απόγευμα της Κυριακής στο μικρό συνεδριακό της Π.Ε. Ηλείας παρουσία του υφυπουργού Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη και των βουλευτών Έφης Γεωργοπούλου – Σαλτάρη και Μάκη Μπαλαούρα, του αντιπεριφερειάρχη Ηλείας Γιώργου Γεωργιόπουλου και όλων των δημάρχων – πλην του Αλέξη Καστρινού που έκανε σχετική δήλωση για τους λόγους της μη συμμετοχής τους- καθώς και άλλων φορέων.

Για την Πατρών – Πύργου ο Γ.Γ. Υποδομών επανέλαβε πως ο φάκελος του έργου ελέγχθηκε από τους τεχνικούς συμβούλους και κρίθηκε επαρκής. Η 8η εργολαβία τόνισε πως προωθήθηκε προς δημοπράτηση στις 2 Φεβρουαρίου και σύντομα θα έρθει μέσα στο Μάρτιο η τελική απάντηση της ΕΕ για να γίνει η συμβασιοποίηση του έργου.

Μετρική γραμμή του τρένου

Ωστόσο ο κ. Δέδες πέραν των όσων δήλωσε για την Πατρών – Πύργου, αναφέρθηκε και στην επαναλειτουργία της μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής από την Πάτρα στον Πύργο, έως ότου προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός της, εξυπηρετώντας επιβατικές και μεταφορικές ανάγκες του νομού. Όπως τόνισε και ο κ. Γεωργιόπουλος αυτό ήταν ένα αίτημα της Π.Ε. Ηλείας που μπορεί να λειτουργήσει στη λογική του προαστιακού και εμπορικά να δώσει μια διέξοδο και κίνηση στο λιμάνι της Πάτρας με προώθηση των ηλειακών προϊόντων προς το εξωτερικό. Για την γραμμή Κατάκολο – Πύργος – Ολυμπία ο κ. Δέδες τόνισε πως ο υπουργός κ. Σπίρτζης έδωσε εντολή για να προχωρήσουν τα τεύχη δημοπράτησης και οι μελέτες συντήρησης της υπάρχουσας γραμμής. Ακόμα στη σύσκεψη συζητήθηκε και το θέμα της επαναλειτουργίας του αεροδρομίου Επιταλίου ως πεδίου προσγειώσεων, που ουσιαστικά εξήγγειλε ο κ. Δέδες, αλλά απομένει η επίσημη ανακοίνωση, ενώ για το έργο ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε πως υπάρχουν βλέψεις για λειτουργία του και ως τουριστικού για την κάλυψη των αναγκών μικρών αεροσκαφών και της υπάρχουσας ζήτησης. Ακόμα ο κ. Δέδες επιβεβαίωσε την χρηματοδότηση με 20 εκατ. ευρώ για τις παρεμβάσεις στο έργο Πύργος – Νέδα – Καλό Νερό στην ΕΟ Πύργου – Κυπαρισσίας.

Ο κ. Δέδες υπογράμμισε σε δηλώσεις του πως «… το αναπτυξιακό συνέδριο δεν έχει απλά τυπικό χαρακτήρα, αλλά έρχεται να απαντήσει σε προκλήσεις που αφορούν την αναπτυξιακή στρατηγική για την Δυτική Ελλάδα και τους νομούς και να λύσει προβλήματα που συνθέτουν όλο αυτό το πάζλ της κατάστασης που υπάρχει σήμερα και το πώς θα πρέπει να αναλυθεί στο άμεσο μέλλον. Αυτό δείχνει και η εμπειρία των προηγούμενων αναπτυξιακών συνεδρίων όπου υπάρχει ένα follow up, ένας μηχανισμός που κινείται μετά τις αποφάσεις στα Περιφερειακά συνέδρια και ο οποίος κινείται σε βάση της λύσης και της επίλυσης αντιμετώπισης άμεσων ή και στρατηγικότερων προβλημάτων».

Δριμεία κριτική από Γεωργιόπουλο για το δρόμο

Ο κ. Γεωργιόπουλος στη διάρκεια της σύσκεψης άσκησε δριμεία κριτική, στον κ. Δέδε για το θέμα της Πατρών – Πύργου, που όπως είπε ήταν το θέμα που βρίσκεται στην κορυφή της διεκδίκησης της Ηλείας. «Το έθεσα σε αρκετά υψηλούς τόνους, γιατί μέχρι τώρα έχουμε δει τόσα επεισόδια σε αυτό το σήριαλ και είμαστε πάρα πολύ δύσπιστοι στο να δεχθούμε καινούργια χρονοδιαγράμματα, καινούργιες δεσμεύσεις, καινούργιες ημερομηνίες οι οποίες μπορεί να ξαναδιαψευστούν.

Και θέλω να πω ότι στο υπόλοιπο πλαίσιο διεκδίκησης που ετέθη και από την Περιφερειακή Ενότητα στο ΓΓ και από τους δημάρχους έχουμε μια ανταπόκριση η οποία φαίνεται να είναι σε καλό επίπεδο. Καμία όμως παραχώρηση, κανένα έργο από αυτά που αναγγέλθηκαν ή από αυτά θα εξαγγελθούν από τα χείλη του πρωθυπουργού στο συνέδριο, δεν μπορεί να αναπληρώσει την απώλεια την καθυστέρηση την αβεβαιότητα για το Πάτρα – Πύργος και την Ολυμπία Οδό συνολικά».

Χρηματοδότηση της μελέτης για το φράγμα Πηνειού

Ο αντιπεριφερειάρχης μίλησε και για μια ακόμα ευχάριστη εξέλιξη που έχει να κάνει με το φράγμα Πηνειού. Προχωρά η χρηματοδότηση για μια μεγάλη μελέτη που αφορά, στην βελτίωση, τον εκσυγχρονισμό, την προσβασιμότητα και την τουριστική ανάπτυξη του φράγματος με προϋπολογισμό 3,5 εκατ. ευρώ. Ο κ. Γεωργιόπουλος μίλησε ακόμα για το έργο των αποθηκών του ΑΣΟ στον Πύργο όχι μόνο για το Φεστιβάλ Κινηματογράφου, αλλά και ως πολυχώρος πολιτισμού συνολικά για τις ανάγκες της πόλης του Πύργου, στην οποία ανήκει, για την διασύνδεση πανεπιστημιακών σχολών της Πάτρας με την Ηλεία, στον Πύργο και την Ολυμπία, ενώ στην Ολυμπία προχωρά και η εγκατάσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου στο παλιό ξενοδοχείο «Ξένιος Ζεύς».

«Δεν θέλουμε να δούμε αυτό το συνέδριο ως φιέστα. Δεν πιστεύω ότι θέλει και η κυβέρνηση να το κάνει ως τέτοιο, αλλά η Ηλεία έχει ήδη μια πικρή γεύση από τέτοιες εξαγγελίες και αναπτυξιακά συνέδρια που έχουν γίνει κατά καιρούς και μετά τις πυρκαγιές του 2007. Δεν θέλουμε να το δούμε ως μια χαμένη μάχη εκ των προτέρων, γιατί χαμένες μάχες είναι αυτές που δεν δίδονται. Εμείς εδώ και πάρα πολύ καιρό δίνουμε μια μάχη με πολύ ένταση και πίεση και πολύ προετοιμασία πολλές επισκέψεις στην Αθήνα με προετοιμασία στα υπουργεία για κάθε θέμα που θέλουμε θέσουμε στο συνέδριο γιατί ξέραμε ότι θα γίνει και θέλαμε να είμαστε καλά προετοιμασμένοι» εξήγησε ο κ. Γεωργιόπουλος σε δηλώσεις του.

Δήλωση Αλέξη Καστρινού σχετικά με την χθεσινή σύσκεψη με τον Γ.Γ Γ.Δέδε

Δεν συμμετέχω σε κλειστές συσκέψεις που στόχο έχουν το πολιτικό μασάζ. Εμμένω στα όσα ΑΡΝΗΤΙΚΑ  είπα για τον δρόμο Πατρών- Πύργου τα οποία μας γνωστοποίησε στις Βρυξέλλες κοινοτικός αξιωματούχος στη σύσκεψη με το Δ.Σ της ΚΕΔΕ στις 31-1-2018. Θα τα μεταφέρω στο Αναπτυξιακό περιφερειακό Συνέδριο στην Πάτρα παρουσία του κ. Πρωθυπουργού. Ψέματα δεν έχουν θέση στο σημερινό πολιτικό σκηνικό. Διατηρώ και μάχομαι για την αξιοπρέπεια τη δική μου, των συνδημοτών μου και όλων των πολιτών της Ηλείας.

Αλέξης Αθανασίου Καστρινός

Δήμαρχος Πηνειού, μέλος του Δ.Σ της ΚΕΔΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της ΚΕΔΕ


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος