FOLLOW US: facebook twitter

Συντονιστικό Νηπιαγωγών: «Διαλύεται το κλασικό και το ολοήμερο Νηπιαγωγείο!»

Ημερομηνία: 09-08-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

nipiagogeio2

Βασικό υποχρεωτικό ωράριο μέχρι τη 1 το μεσημέρι και προαιρετικό απογευματινό μέχρι τις 4 το απόγευμα

Τον αιφνιδιασμό της εκφράζει για ακόμα μια φορά η εκπαιδευτική κοινότητα, για τις ρυθμίσεις που προωθούνται κατά τη διάρκεια του Αυγούστου και θα επιφέρουν δομικές αλλαγές στο θεσμό του Νηπιαγωγείου, υποστηρίζοντας ότι θα αποδομήσουν το Ολοήμερο μετατρέποντας το ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα του σε βασικό υποχρεωτικό πρωινό και απογευματινό προαιρετικό. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας, θα τεθούν άμεσα σε εφαρμογή ρυθμίσεις για το ωράριο των Νηπιαγωγών και το νέο ενιαίο τύπο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Όπως επισημαίνει το Συντονιστικό των Νηπιαγωγών, οι ρυθμίσεις αυτές θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια σε δημιουργία απογευματινών τμημάτων δημιουργικής απασχόλησης 3ωρης διάρκειας, τα οποία, πιθανόν σε λίγα χρόνια, θα τεθούν υπό την εποπτεία των Δήμων χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ, με voucher που θα δίνονται στο γονέα για να εγγράψει όπου θέλει το παιδί του. Συνεπώς με τον ενιαίο τύπο Ολοήμερου Νηπιαγωγείου υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η απογευματινή ζώνη να είναι παιδοφυλακτήριο και τελικά να μετατραπεί σε εξωδιδακτική απασχόληση ώστε οργανικές θέσεις να χαθούν ή να αντικατασταθούν με θέσεις ωρομίσθιων ή ωφελουμένων (ελαστικές μορφές εργασίας).

Οργή προκαλεί η προχειρότητα της μεθόδευσης τέτοιων δομικών αλλαγών, η βιασύνη έκδοσης της Υπουργικής Απόφασης που αναφέρεται στην αλλαγή του εκπαιδευτικού χαρακτήρα του Ολοημέρου, της μορφής και του ωραρίου λειτουργίας του και την αλλαγή των όρων εγγραφής των παιδιών στα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία. Η απουσία σχεδιασμού, και η μη στάθμιση των παραμέτρων οι οποίες σχετίζονται με τις ιδιαιτερότητες των παιδιών αυτής της ηλικίας καθιστούν παιδαγωγικά επικίνδυνη την εφαρμογή του ενιαίου τύπου Ολοήμερου Νηπιαγωγείου.

Οι αλλαγές

Ήδη η υπουργική απόφαση για το ωράριο έχει υπογραφεί και έχει σταλεί για ΦΕΚ ενώ προχωρά άμεσα και η υπογραφή για την αλλαγή της μορφής του Νηπιαγωγείου. Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση, το Ενιαίου Τύπου Ολοήμερο Νηπιαγωγείο θα αποτελείται από δύο αυτόνομα προγράμματα: το βασικό – υποχρεωτικό (8:20 – 13:00) και το προαιρετικό απογευματινό (13:00-16:00). Δεν θα υπάρχει δηλαδή συνέχεια στο πρόγραμμα, αλλά δύο διαφορετικά προγράμματα που θα λειτουργούν αυτοτελώς.
Τα παιδιά που οι γονείς τους επιθυμούν να παρακολουθήσουν Ολοήμερο, θα συγκεντρώνονται από όλα τα τμήματα βασικού πρωινού προγράμματος και θα συγκροτούν νέα απογευματινά τμήματα που θα λειτουργούν με τρίωρη διάρκεια (σίτιση, χαλάρωση και μια ώρα δημιουργίας, έκφρασης και ενασχόλησης στις γωνιές).
Μετατρέπονται αυτόματα όλα τα Νηπιαγωγεία της χώρας σε Ολοήμερα αν έχουν αιτήσεις για Ολοήμερο και με αριθμό παιδιών που απαιτείται: μονοθέσια 5 παιδιά, διθέσια 10 παιδιά και τα τριθέσια και άνω 14 παιδιά.

Στη διαμαρτυρία τους, το Συντονιστικό των Νηπιαγωγών καλεί την Δ.Ο.Ε. να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, έτσι ώστε να μην υλοποιηθούν οι υπουργικές αποφάσεις που διαλύουν το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο, δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες λειτουργίας των Νηπιαγωγείων, εμπαίζουν τους Νηπιαγωγούς εξειδικεύοντας ωράριο για 9 από τα 5.140 Νηπιαγωγεία πανελλαδικά. Καλούν ακόμα το Υπουργείο, για άλλη μια φορά, να μην διαλύσει την εκπαιδευτική δομή του Ολοήμερου Νηπιαγωγείου και τονίζουν πως αγωνίζονται για ένα ολοήμερο που θα έχει αντισταθμιστικό ρόλο για όλα τα παιδιά χωρίς περιορισμούς και προϋποθέσεις, και για δίχρονη υποχρεωτική δημόσια δωρεάν προσχολική αγωγή και εκπαίδευση.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος