FOLLOW US: facebook twitter

Συνεδρίαση Δ.Σ. Λιμενικού Ταμείου παρουσία Λιατσή για τις προτάσεις στις ΟΧΕ

Ημερομηνία: 15-09-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Οικονομία

oxe-limeniko

Έργα σύνδεσης του Κατακόλου με τον Πύργο

– Παρουσίαση της στρατηγικής και των έργων που έχει προτείνει ο Δήμος για ένταξη στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις

Με τη διαβούλευση επί των προτάσεων των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) να λήγει το Σάββατο καθώς πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία υποβολή των στρατηγικών σχεδίων (30 Σεπτέμβρη), συνεδρίασε χθες στο Λάτσειο, παρουσία του Δημάρχου Πύργου Γαβρίλη Λιατσή, το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Κατακόλου.

Στη συνεδρίαση που είχε ενημερωτικό χαρακτήρα ανακοινώθηκαν τα έργα του Κατακόλου που προτείνονται προς ένταξη στις ΟΧΕ μεταξύ αυτών, η διασύνδεση του Κατακόλου με τον πολεοδομικό ιστό του Πύργου μέσω ποδηλατοδρόμου, η δρομολόγηση μίνι λεωφορείου για τη μεταφορά τουριστών, Αναπλάσεις στο ιστορικό κέντρο της πόλης, έργα στη χερσαία ζώνη Κατακόλου βάσει του Μάστερ Πλαν κ.α.

oxe-limeniko1

Οι τελικές προτάσεις θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα όπου θα πάρουν το δρόμο για το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας.

Ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στην προχθεσινή σύσκεψη που συμμετείχε μαζί με τον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Άρη Φιλιππόπουλο, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην οποία προΐστανται η Διευθύντρια της Διαχειριστικής Αρχής και μετείχαν ακόμα ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργος Γεωργιόπουλος  και υπηρεσιακοί παράγοντες, στη διάρκεια της οποίας κρίθηκαν οι προτάσεις του Δήμου Πύργου και του Λιμενικού Ταμείου. «Φιλοσοφία των ΟΧΕ είναι το πώς θα ενώσουμε το Κατάκολο με τον Πύργο και την Ολυμπία και σκοπός να διαχυθεί σωστά το πλεόνασμα των τουριστών που έρχονται. Οι προτάσεις μας υιοθετήθηκαν και αυτό θα διευκολύνει τους επαγγελματίες που ασχολούνται με τον τουρισμό να επενδύσουν στον Πύργο και να δώσουν αναπτυξιακή ανάκαμψη.  Προσπαθούμε λοιπόν να δημιουργήσουμε τα έργα εκείνα, έναν ομφάλιο λώρο δηλαδή, που θα δένει το Κατάκολο με τον Πύργο. Μεταξύ αυτών, είναι η δρομολόγηση ενός μίνι λεωφορείου δωρεάν μετακινήσεων των τουριστών προς τον Πύργο και άλλες περιοχές του δήμου που θα προσφέρει ανταποδοτικά οφέλη στην αγορά και την κοινωνία».

Ο κ. Φιλιππόπουλος αναφερόμενος στη σύσκεψη στην Περιφέρεια, τόνισε ότι προχώρησαν σε αναλυτική παρουσίαση των έργων που έχει προτείνει ο Δήμος για τις ΟΧΕ και ανέλυσαν τις λεπτομέρειες και τη στρατηγική του δήμου βάση της φιλοσοφίας αυτών και τη διασύνδεση που έχουν τα έργα για την επιτυχία του προγράμματος. «Όλα τα έργα συμβάλουν και έχουν αλληλεπίδραση μεταξύ τους. Τέθηκαν ζητήματα χρηματοδότησης όσον αφορά την επιλεξιμότητα στα ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδος. Πρέπει όμως να πούμε, ότι οι ΟΧΕ δεν είναι χρηματοδοτικό εργαλείο μόνο για τα συγκριμένα έργα αλλά ανοίγουν δρόμους και για άλλα προγράμματα δημιουργώντας μια δυναμική. Έχουμε λοιπόν, τη διασύνδεση του Κατακόλου με τον πολεοδομικό ιστό του Πύργου μέσω αστικού ποδηλατοδρόμου, Ανάπλαση του ιστορικού κέντρου με ευρύτερη έννοια και μάλιστα στην κεντρική πρόταση προστέθηκαν επιμέρους έργα (Εθνικής Αντιστάσεων, είσοδος πόλης, ένταξη ποδηλατοδρόμου κ.α.), τα Μονοπάτια στο βουνό του Κατακόλου αν και η κατασκευή του Θεάτρου δεν είναι επιλέξιμη αυτή τη στιγμή, ωστόσο παραμένει και θα αναζητηθεί χρηματοδότηση από άλλα προγράμματα. Επίσης, έγινε αναφορά στα έργα που προβλέπονται από το Μάστερ Πλαν Κατακόλου και έχουν πάρει τις απαιτούμενες εγκρίσεις και αφορούν τα έργα στη χερσαία ζώνη που βρίσκονται στη φάση της ωρίμανσης. Ακόμα, έχουν τεθεί και σειρά έργων που προτάθηκαν από το Λιμενικό Ταμείο, κάποια από τα οποία δεν είναι επιλέξιμα αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στο στρατηγικό σχεδιασμό».

Προέγκριση για τα έργα στη χερσαία ζώνη

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Λεωνίδας Βαρουξής, μίλησε για την άριστη συνεργασία με το Δήμο και τον Δ/ντη Τεχνικών Υπηρεσιών που έχει όπως είπε, συνολική και άρτια αντίληψη με ταυτόχρονη γνώση της περιοχής, τονίζοντας ότι θα φτιάξουν κάτι που θα αφήσει ικανοποιημένη την κοινωνία. «Στην πρόσκληση της Περιφέρειας για την υποβολή μελετών, ο δήμος έκανε μια άρτια πρόταση. Κάποια έργα κρίθηκαν ωστόσο μη επιλέξιμα. Δεν έχει όμως τελειώσει τίποτα. Το Λιμενικό Ταμείο, πήρε έγκριση για εκτελούμενα έργα, που κινδύνευαν να χαθούν. Τα έργα ανάπλασης της χερσαίας ζώνης ύψους 10 εκ. ευρώ, τα οποία είναι επιβεβλημένα πήραν προέγκριση και αυτό μας δίνει ιδιαίτερη χαρά.

«Βιαστική και επιπόλαιη συνάντηση»

Στη συνεδρίαση, παρέστη ως νόμιμος αναπληρωτής του Λεωνίδα Δημουλιά, ο Αντώνης Καράμπελας, ο οποίος μίλησε για βιαστική και επιπόλαιη συνάντηση τονίζοντας ότι θα έπρεπε να παρίστανται στη διαμόρφωση προτάσεων το ΤΕΕ, το ΕΒΕ, η ΟΕΒΕ, ο Εμπορικός Σύλλογος Πύργου και οι Σύλλογοι του Κατακόλου κτλ. «Δε θα οδηγήσει πουθενά αυτή η συνεδρίαση. Δεν έχουμε ούτε κατάλογο των προτάσεων που θα υποβληθούν. Ποιες είναι οι προτάσεις; Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τις ΟΧΕ είχαμε επισημάνει ότι θα πρέπει να προηγηθούν συναντήσεις με παρατάξεις και φορείς για να έχουμε μια συνέργια. Δε θα έπρεπε να συζητήσουμε όλοι μαζί για το Κατάκολο; Και πρώτο και κύριο θέμα είναι το Μάστερ Πλαν να αποτελεί μπούσουλα για τα έργα».

Στη συνεδρίαση, παρέστησαν ακόμα, ο αντιδήμαρχος Ανδρέας Σκαρτσιάρης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Μεσσαλάς καθώς και τακτικά ή αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ. του Λιμενικού Ταμείου.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος