FOLLOW US: facebook twitter

Συνέντευξη Γαβρόγλου: Συγχωνεύσεις ΑΕΙ με ΤΕΙ και διετείς σπουδές στα Παν/μια

Ημερομηνία: 02-11-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Εκπαίδευση, Νέα

Ένα σχέδιο που αλλάζει ριζικά το “τοπίο” στην τριτοβάθμια εκπαίδευση προανήγγειλε ο Κώστας Γαβρόγλου. Ο υπουργός Παιδείας, σε συνέντευξη τύπου ανακοίνωσε την είσοδο των αποφοίτων ΕΠΑΛ στα Πανεπιστήμια σε δίχρονα προγράμματα σπουδών αλλά και γενικότερη αλλαγή στον τρόπο εισαγωγής.

Ο κ. Γαβρόγλου ανέφερε ότι πλέον θα υπάρχει στενή συνεργασία ορισμένων ΑΕΙ και ΤΕΙ, αλλά και συγχωνεύσεις κάποιων εξ αυτών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δημιουργία του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο θα συμπεριλάβει στους «κόλπους του» και τα ΤΕΙ Πειραιά και Αθήνας.

Αλλαγές στην εισαγωγή στα Πανεπιστήμια

Παράλληλα επανέλαβε την δημιουργία του «Εθνικού Απολυτηρίου», το οποίο θα είναι το «διαβατήριο» για να περάσει κάποιος σε σχολή. Από εκεί και πέρα κάποια τμήματα θα έχουν ανοιχτό αριθμό εισακτέων, κάποια άλλα όμως θα είναι πιο «κλειστά». Αυτά θα είναι οι σχολές που έχουν μεγαλύτερη ζήτηση, όπως οι Νομικές σχολές, οι Ιατρικές και οι Πολυτεχνικές.

Αυτό που επίσης αλλάζει ριζικά, είναι η πρόσβαση των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στα ΑΕΙ. Έως τώρα οι μαθητές των ΕΠΑΛ είχαν δικαίωμα να δηλώσουν σχολές μόνο σε ΤΕΙ. Από τώρα και στο εξής εάν το επιθυμούν θα μπορούν να ακολουθούν διετή προγράμματα σπουδών, σε σχολή συναφή με την ειδικότητά τους.

Με την ολοκλήρωση των σπουδών αυτών θα δίνεται πιστοποίηση επαγγελματικών προσόντων.

Συγχωνεύσεις ΑΕΙ και ΤΕΙ

Ο Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι είναι πολύ πιθανόν τον 2018 να υπάρχει Πανεπιστήμιο Δυτικής Αθήνας. Σε αυτό θα μπουν και θα συγχωνευθούν ουσιαστικά τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά.

Τι θα γίνει όμως με όσους ήδη βρίσκονται σε αυτά τα ΤΕΙ; Σύμφωνα με την πρόβλεψη, έχουν δύο επιλογές. Η να συνεχίσουν κανονικά τον κύκλο σπουδών τους και να λάβουν πτυχίο Τ.Ε.Ι, είτε να πάρουν τα επιπλέον μαθήματα της νέας σχολή και να λάβουν πτυχίο Πανεπιστημίου.

Αλλαγές θα υπάρχουν όμως και στους καθηγητές των ΤΕΙ που θα «αναβαθμιστούν» σε καθηγητές ΑΕΙ, κάτι που θα μεταφραστεί μισθολογικά αλλά και ωραριακά.

Στενές συνεργασίες όμως θα υπάρχουν και σε άλλες σχολές, όπως μεταξύ Ιονίου Πανεπιστημίου και ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ΤΕΙ Ηπείρου, Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,  ΤΕΙ Θεσσαλίας και ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος