FOLLOW US: facebook twitter

Συνάντηση Μυθολογίας και Λογοτεχνίας

Ημερομηνία: 29-09-2016 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτισμός

aggelopoulos-filologoi

Άρθρο του Γιώργου Αγγελόπουλου, προέδρου του Συνδέσμου Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας

Ένα δημιουργικό και παραγωγικό σε ιδέες και απόψεις Σαββατοκύριακο είχαμε την ευκαιρία να περάσουμε όσοι συμμετείχαμε στην οργάνωση και την παρακολούθηση της 2ης Πανελλήνιας Πνευματικής Συνάντησης που έλαβε χώρα στην Αρχαία Ολυμπία στις 24 και 25 Σεπτέμβρη με θέμα «Η μυθολογία στη λογοτεχνία».

Το πνευματικό αυτό διήμερο οργάνωσε η Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών με τον  πρόεδρό της Τάσο Λέρτα και δύο δραστήρια μέλη του Δ.Σ της, το δημοσιογράφο- συγγραφέα Παύλο Ανδριά και την εκπαιδευτικό-συγγραφέα ΜαίρηΒούλγαρη και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Πύργου-Ολυμπίας με τον αντιπρόεδρο Παναγιώτη Γεωργακόπουλο, που ήταν και συντονιστής των παρουσιάσεων των εισηγητών, τον υπογράφοντα και τη συνδρομή όλων των μελών του Δ.Σ του Συνδέσμου που βοήθησαν στην πραγματοποίηση της εκδήλωσης, ιδιαιτέρως της Ευγενίας Μπίθα και της Τριανταφυλλιάς Τζεβελέκου που ήταν στην υποδοχή και τη γραμματεία.

filologoi-mythologia-olympia

Ως Σύνδεσμος Φιλολόγων που δραστηριοποιείται για πάνω από 12 χρόνια στο νομό με πολλές επιστημονικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά μετάαπό αυτή την πνευματική συνάντηση, γιατί όλοι είχαμε κάτι χρήσιμο να αποκομίσουμε από τις εισηγήσεις των ομιλητών, λογοτεχνών και φιλολόγων. Όλοι οι ομιλητές ανέπτυξαν με σαφή, αποδεικτικό και εμπεριστατωμένο επιστημονικά λόγο πολλές πτυχές του θέματος της διημερίδας, παρουσιάζοντας στο κοινό πολλούς μύθους από την ελληνική αρχαιότητα και το πώς αυτοί αξιοποιήθηκαν από αρχαίους και σύγχρονους λογοτέχνες, από τον Όμηρο και τους αρχαίους τραγικούς μέχρι τους σύγχρονους ποιητές όπως ο Σεφέρης, ο Ρίτσος και ο Σινόπουλος.

Επιπρόσθετα, το κέρδος για τους συμμετέχοντες ήταν ότι ως εισηγητές εργάστηκαν πάνω σε σπουδαίους πνευματικούς ανθρώπους και το έργο τουςκαταθέτοντας πρωτότυπες ιδέες (αυτό το εισέπραξα και ο ίδιος προετοιμάζοντας την εισήγησή μου) και ότι ως ακροατές  άκουσαν με προσοχή τα  πορίσματα των εισηγήσεωνγια να αξιοποιήσουν στη διδασκαλία και την καθημερινότητά τους. Αξίζει να αναφέρω τις εξαιρετικές εισηγήσεις λογοτεχνών όπως ο Σωτήρης  Νικολακόπουλος, ο Γιώργος Μπουμπούσης και ο Διονύσης Λεϊμονής, των μελών του Δ. Σ της ΠΕΦ (Αναστάσιος Στέφος, Γεωργία Χαριτίδου και Μανώλης Στεργιούλης) που μας έκαναν την τιμή να παραστούν στη διημερίδα, το θερμό χαιρετισμό του προέδρου της ΠΕΛ, αλλά και την παρουσία του σπουδαίου αειθαλούς λογοτέχνη της Ολυμπίας Θουκυδίδη Κοσμόπουλου, ο οποίος συγκίνησε τους προσκεκλημένους με την αναφορά στην πατρίδα του και με την απαγγελία ποιημάτων.

  Κυρίως όμως θα επαινέσω τους εκλεκτούς «μάχιμους» συναδέλφους -εισηγητές της διημερίδας Ελένη Χολέβα, Κατερίνα Σταματοπούλου, Αιμιλία  Νικολακοπούλου και Αριστέα Παφιλιάρη, καθώς και τα μέλη του Δ.Σ Παναγιώτη  Γεωργακόπουλο, Τριανταφυλλιά Τζεβελέκου και Αγγελική Τσούρα. Οι ανακοινώσεις τους ήταν πράγματι άρτιες, με αναλύσεις και σχόλια εύληπτα, εύστοχα, κατάλληλα να αξιοποιηθούν στη σχολική διδακτική διαδικασία. Γι’ αυτό και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων σε συνεργασία με την ΠΕΛ σύντομα θα εκδώσει και τα πρακτικά της διημερίδας.

Βέβαια, εκφράζοντας και την αίσθηση όλων των μελών του Δ.Σ., οφείλω να παρατηρήσω τη μη ικανοποιητική συμμετοχή των φιλολόγων στη διημερίδα, ενώ όλοι αναγνωρίζουμε την πρακτική σημασία τέτοιων συναντήσεων που προσφέρουν ουσιαστική γνώση και επιμόρφωση αλλά  και το πόσο συντελούν στην μεταξύ μας επικοινωνία αποτελούν αφορμή για προβληματισμό, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που τα φιλολογικά μαθήματα και οι ανθρωπιστικές σπουδές γενικότερα βάλλονται από απαράδεκτες κυβερνητικές επιλογές.

Ευχαριστίες πρέπει να εκφράσουμε ως συνδιοργανωτές στο Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας για την παραχώρηση της αίθουσας ,αν και κατά την έναρξη των εργασιών της διημερίδας δεν παρέστη ούτε απηύθυνε χαιρετισμό εκπρόσωπος του Δήμου. Αντίθετα, ο Εμπορικός Σύλλογος της πόλης, ο οποίος δια του δυναμικού προέδρου του Νίκου Ζαρόκωστα και της πρόθυμης ταμία Ιωάννας Παναγοπούλου προσέφερε όμορφα κεράσματα και τις δύο μέρες στους συμμετέχοντες στη διημερίδα και βοήθησε στην επιτυχία της μαζί με  καταστηματάρχες και κατοίκους της Ολυμπίας.

Ας μην παραλείψω  το ευχαριστώ μας στην αρχαιολόγο- ξεναγό Αριστέα Γεωργακοπούλου για την άψογη ξενάγησή της κατά την επίσκεψή μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο, την ΕΡΤ και το συμπατριώτη μας Βασίλη Αλεξόπουλο για την προβολή της διημερίδας και την παραχώρηση του ντοκιμαντέρ «Η φλόγα της ειρήνης» και φυσικά τις τοπικές εφημερίδες και τα ενημερωτικά δίκτυα, γιατί δεν ήταν απλώς χορηγοί επικοινωνίας, αλλά προέβαλαν με τον καλύτερο τρόπο την πνευματική μας συνάντηση.

Τέλος, ευχαριστούμε την ΠΕΛ για τον έπαινο που έδωσε σε κάθε εισηγητή και την αναμνηστική πλακέτα που χάρισε στο Σύνδεσμο, την Αναπτυξιακή Ηλείας για την διανομή φυλλαδίων τουριστικής προβολής του νομού μας, τη Θεατρική Ομάδα Πύργου για την παραχώρηση του λευκώματος και προγραμμάτων από θεατρικές της παραστάσεις καθώς και το Θουκυδίδη Κοσμόπουλο για την ευγενική προσφορά των βιβλίων του. Όλα τα παραπάνω μαζί με τη βεβαίωση παρακολούθησης μπορούσε καθένας από τους συμμετέχοντες να πάρει μετά το πέρας της διημερίδας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Μικρές Ιστορίες Μαγειρικής
Όλα τα Ένθετα
Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων