FOLLOW US: facebook twitter

Συνάντηση Μπαλαούρα με ηγεσία Υπ. Εργασίας

Ημερομηνία: 29-06-2018 | Συγγραφέας:

Σύσκεψη πραγματοποιήθηκε πριν λίγες μέρες μεταξύ της υπουργού Εργασίας Ε. Αχτσιόγλου, του υφυπουργού Τ. Πετρόπουλου και των τομεαρχών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση αφορούσε εκκρεμότητες του υπουργείου από όλη τη γκάμα των αρμοδιοτήτων του, εργασιακά και ασφαλιστικά όλων των Ταμείων που έχουν ενταχθεί στον ΕΦΚΑ. Ειδικά όσον αφορά τους αγρότες, ο Βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ Μ.Μπαλαούρας έθεσε τα παρακάτω ζητήματα:

1. Παύει η ταλαιπωρία αγροτών με ΟΓΑ:

Ο τ. ΟΓΑ αργεί να εγγράψει επαγγελματίες αγρότες. Ζητά, σε δόσεις, ένα σωρό έγγραφα, τρέχουν οι αγρότες, τα βρίσκουν και τα στέλνουν στις υπηρεσίες. Έκτοτε οι αρμόδιοι εξαφανίζονται, με συνέπεια οι ενδιαφερόμενοι να περιμένουν 2 με 3 χρόνια. Έτσι, οι ενδιαφερόμενοι καθίστανται ανασφάλιστοι για όσο διάστημα εκκρεμεί η αίτηση και στερούνται βασικά δικαιώματα κοινωνικής ασφάλισης, όπως είναι η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη, καθώς και παρεπόμενα της ασφάλισης δικαιώματα.

Μετά από αυτές τις παρεμβάσεις των συντονιστών- βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ το θέμα βρήκε ευήκοα ώτα στο Υπουργείο Εργασίας και προχθές διαπιστώσαμε ότι στο κατατεθέν ν/σ του υπουργείου αίρονται τα προβλήματα που τόσα χρόνια ταλαιπωρούσαν τους αγρότες.

Με προτεινόμενη διάταξη απλοποιείται η διαδικασία εγγραφής στα μητρώα Ασφαλισμένων του ΕΦΚΑ όσων υπάγονται στον τέως κλάδο κύριας ασφάλισης αγροτών του τ. ΟΓΑ. Η απογραφή στην ασφάλιση του πρώην ΟΓΑ αντιμετώπιζε διαχρονικά δυσκολίες που δημιουργούσαν μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ένταξης στην ασφάλιση. Από την ψήφιση του Νόμου γίνεται άμεση εγγραφή του ενδιαφερόμενου. Με τον τρόπο αυτό επιλύεται το πρόβλημα των καθυστερήσεων για τις ήδη εκκρεμείς αιτήσεις. Ο αναδρομικός έλεγχος υπαγωγής ή διαγραφής κρίνεται σε δεύτερο χρόνο.

Έτσι, επιλύεται ένα μεγάλο πρόβλημα, αφού ο ενδιαφερόμενος υπάγεται κατευθείαν στην ασφάλιση και με την εγγραφή του στο μητρώο αγροτών καρπώνεται όλα τα ωφελήματα της κοινωνικής ασφάλισης καθώς και τα παρεπόμενα πάσης φύσεως ωφελήματα.

2. Με δυσκολίες η χορήγηση σύνταξης από τον τ. ΟΓΑ

Για να πάρουν σύνταξη οι αγρότες, όπως και όλοι οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων, δεν πρέπει να έχουν οφειλές μέχρι ενός ορισμένου ποσού. Για τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΕΒΕ, για παράδειγμα, το όριο είναι 20.000 ευρώ. Αν χρωστούν μέχρι αυτό το ποσό, λαμβάνουν κανονικά τη σύνταξή τους, και τους κρατούν αναλογικά μέρος της για την εξόφληση της οφειλής τους. Αν η οφειλή τους είναι μεγαλύτερη από τις 20.000 τότε πρέπει να εξοφλήσουν άμεσα το υπερβάλλον ποσό.

Στον τέως ΟΓΑ τα πράγματα είναι διαφορετικά, όσον αφορά το όριο. Ο αγρότης δεν πρέπει να χρωστά πάνω από 4.000 ευρώ. Αν χρωστά, θα πρέπει να εξοφλήσει το υπερβάλλον.

Το όριο για τους αγρότες είναι πολύ μικρό. Θα έπρεπε ήδη να έχει γίνει αναλογική αναπροσαρμογή, π.χ. στις 8.000 ευρώ. Δεν φτάνει όμως αυτό.  Σε αντίθεση με τα άλλα Ταμεία, σημειώνεται το παράλογο οι υπηρεσίες του τ. ΟΓΑ, είτε από άγνοια είτε από (υπόγεια πολιτική) σκοπιμότητα, να ζητούν από τους αγρότες την εξόφληση όλου του ποσού, ακόμα και αν δεν υπερβαίνει τις 4.000 ευρώ.

Ο Μ. Μπαλαούρας ζήτησε από το Υπουργείο Εργασίας να αυξήσει άμεσα το όριο των 4 χιλιάδων, ενώ παράλληλα μαζί με τη νέα Διοίκηση του ΕΦΚΑ, να πάρουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης και να τρίξουν τα δόντια σε όσους υπάλληλους παίζουν αντιπολιτευτικά παιχνίδια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
althea-apartments-ad5
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ