FOLLOW US: facebook twitter

Συμψηφισμός εισφορών ΟΓΑ με επιστροφή φόρου 2016

Ημερομηνία: 20-01-2017 | Συντάκτης:

apostolou-grafeio

Τι είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης στη συζήτηση για τους αγρότες στη Βουλή

Και πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στον ΕΛΓΑ για την καταγραφή ζημιών από την κακοκαιρία

Η πληρωμή των ασφαλιστικών εισφορών ΟΓΑ του β’ εξαμήνου του 2016 θα μεταφερθεί στο δεύτερο εξάμηνο του 2017, προκειμένου να πραγματοποιηθεί συμψηφισμός τους με τις επιστροφές των προκαταβολών φόρου των αγροτών. Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων ο υπουργός Αγροτική Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου την Τετάρτη 18 Ιανουαρίου στη Βουλή, στο πλαίσιο της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για τους αγρότες, προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα πρόσληψη έκτακτου προσωπικού στον ΕΛΓΑ για καταγραφή των ζημιών από την κακοκαιρία.

Αναφερθείς στο φορολογικό είπε: «Υποσχεθήκαμε ελάφρυνση για την πλειοψηφία των αγροτών και το διασφαλίσαμε με τη καθιέρωση του ατομικού αφορολογήτου ορίου των 8.630 ευρώ. Το 95% των αγροτών, σύμφωνα με τα στοιχεία του 2015 που δηλώνει εισόδημα κάτω από 9.000 ευρώ, όχι μόνο δεν θα πληρώσει το 2017 ούτε ένα ευρώ, αλλά και θα του επιστραφεί όλη η προκαταβολή φόρου που πλήρωσε το 2016. Η διασφάλιση αφορολογήτου στους αγρότες ήταν αίτημα πολλών αγώνων και ήταν η κυβέρνησή μας που μέσα από δύσκολες διαπραγματεύσεις το θέσπισε».

Ο υπουργός επανέλαβε πως η κυβέρνηση εξετάζει τη περίπτωση των αγροτικών σπιτιών στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές προς τη κατεύθυνση μείωσης του τεκμηρίου τους κατά 30%.

Σχετικά με το ασφαλιστικό, ο Βαγγέλης Αποστόλου τόνισε: «Η μετάβαση του ΟΓΑ στον ενιαίο φορέα ήταν δέσμευση που δεν μπορούσαμε να την αποφύγουμε. Καταφέραμε όμως να γίνει σε βάθος πενταετίας και με αναφορά στο 70% του κατώτερου μισθού . Με το συνδυασμό δε με το φορολογικό το 90% των αγροτών θα πληρώνουν για την ασφάλισή τους λιγότερα από αυτά που κερδίζουν από τη μείωση της φορολογίας τους . Και η σύνταξή τους από 145 ευρώ που είναι σήμερα και το 2027 θα μηδενιζόταν ,θα φτάσει στα 384 ευρώ, συν την αντίστοιχη ανταποδοτικότητα που θα εξασφαλιστεί, ανάλογα με το χρόνο ασφάλισης, που σε κάθε περίπτωση θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα έπαιρνε με τις ισχύουσες διατάξεις του ΟΓΑ».

Τέλος όσον αφορά την καταγραφή των ζημιών τόνισε ότι «Επειδή  το 2017 μας ήρθε  με πολλές ζημιές, ξεκινήσαμε ήδη τη διαδικασία πρόσληψης έκτακτου προσωπικού για να μπορέσουμε να αποζημιώσουμε τους πληγέντες έγκαιρα . Έχουν προκύψει πολλές ζημιές και απώλειες από τη πρόσφατη θεομηνία τόσο στη φυτική παραγωγή όσο και στην αιγοπροβατοτροφία.

Οι αιγοπροβατοτρόφοι έδωσαν μάχες μέσα στα λαγούμια που δημιούργησε το χιόνι στις στάνες τους, για να κρατήσουν ζωντανά τα κοπάδια τους. Θα επισκεφθώ μερικούς αύριο για να τα πούμε από κοντά . Ήδη τα συνεργεία του ΕΛΓΑ επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές. Για την έγκυρη κάλυψη δε των εκτιμήσεων ξεκινήσαμε τη διαδικασία πρόσληψης έκτατου προσωπικού. Είναι απόλυτο το χρέος μας να τους στηρίξουμε».

 


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος