FOLLOW US: facebook twitter

Συμβουλές από το Δασάρχη Πύργου: Προσοχή στο κυνήγι

Ημερομηνία: 21-08-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Ξεκίνησε χθες η κυνηγετική περίοδος και οι άδειες θήρας που έχουν εκδοθεί από το Δασαρχείο Πύργου και τους συλλόγους  έφτασαν ήδη τις 300. Με αυτή την αφορμή δασάρχης Πύργου Παναγιώτης Λάττας αναφέρθηκε σήμερα σε όσα πρέπει να γνωρίζουν οι κυνηγοί για να ασκήσουν εύκολα το χόμπι τους. Στάθηκε κυρίως στα μέτρα αυτοπροστασίας που πρέπει να λαμβάνουν αλλά και το πως πρέπει να συμπεριφέρονται απέναντι στους άλλους κυνηγούς αλλά και το προσωπικό του δασαρχείου που εργάζεται σε πολλές περιοχές στην ύπαιθρο.

«Θέλω να επισημάνω ότι οι κυνηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί να φοράνε στολή πορτοκαλί με διαγραμμίσεις, εύκολα ορατή. Από φέτος έχουμε πολύ προσωπικό έξω. Από τον Αλφειό ως τη Σπιάντζα, Σκαφιδιά και Άγιο Ηλία, κάνουν καθαρισμούς. Οι κυνηγοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί για να αποφύγουν τα ατυχήματα. Στη Φολόη έχουμε πολλά μονοπάτια και περιπατητές και πρέπει να τους σεβόμαστε και να προσέχουμε. Επίσης να προσέχουμε τις ιδιοκτησίες, να αποφύγουμε φαινόμενα που έρχονται σε αντιπαραθέσεις με κατοίκους και ιδιοκτήτες επειδή εμποδίζουν. Είναι πολύ σημαντικό να αναφέρουμε ότι απαγορεύεται το κυνήγι αυστηρώς πέρα από τα 250 μέτρα από οικισμούς. Παράδειγμα στη Σπιάντζα και τον Άγιο Ηλία, δεν πρέπει οι φίλοι κυνηγοί να είναι κοντά στα σπίτια ακόμα και στα μεμονωμένα, πρέπει να είναι 150 μέτρια μακριά να στοχεύουν».

Ακόμα ο κ. Λάττας συμβούλεψε τους κυνηγούς να χρησιμοποιούν ατσάλινα και όχι μολύβδινα σκάγια για να αποφεύγεται η ρύπανση. «Γενικά πρέπει να προσέχουμε τη ρύπανση του περιβάλλοντος, δεν μπορεί να πηγαίνουμε έξω και να βλέπουμε ποτήρια και κυπελάκια με καφέ, φυσίγγια που δείχνουν την ταυτότητά μας ότι είμαστε από την Ηλεία. Θέλω να πιστεύω ότι οι κυνηγοί ενδιαφέρονται για το φυσικό περιβάλλον γιατί αποτελεί κομμάτι της ζωής τους και της διασκέδασής τους» σημείωσε μεταξύ άλλων οκ. Λάττας.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το κυνήγι του αγριογούρουνου που ξεκινά μαζί με αυτό του λαγού στις 15 Σεπτεμβρίου και τα νέα δεδομένα που ισχύουν τόνισε πως  «… για τον αγριόχοιρο είναι μέχρι 10 θηράματα ανά έξοδο. Το δασαρχείο αλλά και οι θηροφύλακες κάνουν συνεχείς περιπολίες. Υπάρχουν περιοχές που θα παρουσιάσουν προβλήματα και ζημιές από αγριόχοιρους, εκεί μπορούμε κατ’ εξαίρεση να συγκροτήσουμε συνεργείο με ομάδες κυνηγών και παρουσία δασικών υπαλλήλων και να περιορίσουμε τον αριθμό των αγριόχοιρων εφόσον δημιουργούν προβλήματα. Στην περιοχή μας ο αγριόχοιρος είναι σε πολύ μεγάλο ποσοστό ημίαιμος που σημαίνει μεγάλους πληθυσμούς, διότι γεννά 8-10 αγριογούρουνα. Όπου διαπιστωθεί ότι υπάρχει πρόβλημα, θα έχουμε ένα τέτοιο συνεργείο».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος