FOLLOW US: facebook twitter

Συγκίνηση και τιμή για τη ναυμαχία του Κατακόλου

Ημερομηνία: 01-10-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

naumaxia-katakolo1

Χθες οι εκδηλώσεις για την 195η επέτειο

Η επέτειος της Ναυμαχίας του Κατακόλου, που διεξήχθη στις 30 Σεπτεμβρίου 1821, τιμήθηκε χθες με εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Ναυτικού και με τη συμβολή του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου.

Πρόκειται για μία σχετικά άγνωστη σελίδα της ιστορίας μας, όπου σαν χθες πριν 195 χρόνια, ο ελληνικός στόλος υπό τον Ανδρέα Μιαούλη αντιμετώπισε τη σφοδρή επίθεση του Καρά-Αλή, ο οποίος με τα βαριά εξοπλισμένα πλοία του, έφερε σε δυσμενή θέση τους Έλληνες ναυτικούς. Την κρίσιμη όμως εκείνη στιγμή ο Σπετσιώτης Μπότασης όρμησε με το μικρό του πλοίο στο μέσο των τουρκικών, με τους εχθρούς να τρέπονται σε φυγή, αφού νόμιζαν ότι επρόκειτο για πυρπολικό. Τη στιγμή αυτή της ιστορίας θέλησαν να τιμήσουν και φέτος οι απόστρατοι αξιωματικοί του Ναυτικού με σημαντική προσέλευση του κοινού και των  τοπικών φορέων φανέρωσε πως αυτή η εκδήλωση τιμής τείνει να καταστεί θεσμός.

naumaxia-katakolo2

Η εκδήλωση ξεκίνησε με επίσημη δοξολογία στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κατακόλου, χοροστατούντος του Επισκόπου Ωλένης κ.κ. Αθανάσιου, που τέλεσε και επιμνημόσυνη δέηση στη μαρίνα Κατακόλου Κατακόλου. Τον πανηγυρικό της ημέρας έκανε ο πρόεδρος του ΕΑΑΝ Ηλείας Ζώης Υφαντής, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του ΕΑΑΝ Αντιναύαρχος ε.α. Σ. Περβαινάς. Την παρουσίαση της εκδήλωσης έκανε το μέλος του ΕΑΑΝ Ηλείας Τάσος Αράπογλου.

naumaxia-katakolo3Μεταξύ άλλων κατέθεσαν στεφάνια ο Ναυτικός Διοικητής Ιονίου Πλωτάρχης ΠΝ Παναγιώτης Τριαντόπουλος εκ μέρους του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, ο πρόεδρος του ΕΑΑΝ Αντιναύαρχος ε.α. Σ. Περβαινάς, ο αντιδήμαρχος Πύργου Βασίλης Σεϊντής, ο πρόεδρος της ΔΕ Λεχαινών Γιώργος Γαλάτης, ο αντιπρόεδρος του ΔΛΤ Πύργου Σάκης Αντωνόπουλος και ο πρόεδρος του ΕΑΑΝ Ηλείας Ζώης Υφαντής.

«Για πέμπτη χρονιά φέτος η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Ηλείας τιμά την ιστορική ναυμαχια που έγινε στον κόλπο του Κατακόλου, όπου αναδείχθηκε ο Ανδρέας Μιαούλης. Είναι χαρά μας που μας τίμησαν συνάδελφοι και φορείς» ανέφερε ο κ. Υφαντής.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων, τοπικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος