FOLLOW US: facebook twitter

«Στο ΓΝ Ηλείας δεν υπάρχουν «Βατικανό» φέουδα και άβατα»

Ημερομηνία: 06-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Υγεία

-Τοποθέτηση Διοικητή Κ. Διαμαντόπουλου για τις αντιδράσεις που προκάλεσε το σχέδιο Νόμου αναμόρφωσης της οργάνωσης των Νοσοκομείων 

-Συγκροτήθηκε Επιτροπή που θα επεξεργαστεί προτάσεις- Συνεδριάζει την Τρίτη

«Το σχέδιο δεν κλείνει καμία μονάδα. Τα κάστρα πέφτουν από μέσα!» δήλωσε χθες ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος, μιλώντας για το σχέδιο Νόμου αναμόρφωσης της οργάνωσης των Νοσοκομείων (τροποποίηση οργανισμών, ενοποιήσεις υπηρεσιών κτλ) με αφορμή τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί για ακόμα μια φορά από το Σύλλογο Εργαζομένων της Νοσηλευτικής Μονάδας Αμαλιάδας και το Δήμο Ήλιδας.

Όπως είπε, η τροποποίηση των οργανισμών είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την αντιμετωπίζουμε με ελαφρότητα, τόνισε όμως πως το σχέδιο που υπάρχει δεν έχει οριστικοποιηθεί και δεν έχει αποκτήσει νομική υπόσταση, ανακοινώνοντας πως έχει ήδη συγκροτήσει Επιτροπή που θα επεξεργαστεί προτάσεις για την τροποποίηση του Οργανισμού του Γ.Ν. Ηλείας και μάλιστα η πρώτη συνεδρίαση έχει οριστεί για την Τρίτη 10 Οκτώβρη στη 1 το μεσημέρι.

«Υπάρχουν στρεβλώσεις στους οργανισμούς του 2012 που χρειάζονται διευθέτηση. Το σχέδιο για παράδειγμα προβλέπει αύξηση των οργανικών θέσεων σε ιατρικό προσωπικό. Από 141 σε 182 αθροιστικά για Πύργο, Αμαλιάδα, Κρέστενα.

Υπάρχει κάποιος που διαφωνεί μ’ αυτό;» διερωτήθηκε ο κ. Διαμαντόπουλος, προσθέτοντας πως μέσω του σχεδίου δίνεται η δυνατότητα ανάπτυξης νέων τμημάτων και ασφαλούς στελέχωσης υπαρχόντων που λειτουργούν οριακά. «Υπάρχουν και αρνητικές σκέψεις όπως η αποδέσμευση του ΚΕΦΙΑΠ από το ΓΝ Ηλείας και η ένταξη του απευθείας στην 6η ΥΠΕ. Το σχέδιο δεν κλείνει καμία μονάδα. Τα κάστρα πέφτουν από μέσα. Δεν το κατεδαφίζουν οι αλλαγές στους οργανισμούς. Η συζήτηση για τους οργανισμούς επιβάλλεται να ξεκινήσει.

Χωρίς προαπαιτούμενα, αφορισμούς και τεχνητές εντάσεις. Χωρίς κραυγές.

Ήδη έχει συγκροτηθεί επιτροπή που θα επεξεργαστεί προτάσεις. Η επιτροπή θα δουλέψει συντεταγμένα. Η προεργασία θα ξεκινήσει από τώρα ελπίζοντας ότι οι βασικές αρχές του σχεδίου θα προσδιοριστούν και θα οριστικοποιηθούν γρήγορα.   Με τεκμηρίωση, πραγματικά δεδομένα και απόλυτο κριτήριο την ασφάλεια του ασθενούς και του προσωπικού» είπε τονίζοντας ότι σέβεται απεριόριστα το ρόλο της τοπικής αυτοδιοίκησης και της συνδικαλιστικής έκφρασης και περιμένει τις απόψεις τους. «Σε κάθε περίπτωση όμως ο σχεδιασμός των υπηρεσιών υγείας είναι επιστημονική διαδικασία που στηρίζεται σε μετρήσιμα και αντικειμενικά κριτήρια».

«Πισωγύρισμα η πρόταση αυτονόμησης»

Ο κ. Διαμαντόπουλος, κλήθηκε να σχολιάσει και την πρόταση περί αυτονόμησης του Νοσοκομείου Αμαλιάδας, ξεκαθαρίζοντας εξ αρχής ότι κάτι τέτοιο το θεωρεί απίθανο με τα σημερινά δεδομένα. «Η άποψη μου είναι ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν πισωγύρισμα. Τα τελευταία χρόνια έχει κατακτηθεί, παρά τα προβλήματα που υπάρχουν, ως ένα βαθμό μια ομογενοποίηση των λειτουργιών και ανάπτυξη συνεργιών και συνεργασιών. Δε θα είναι ωφέλιμο και χρήσιμο να επιστρέψουμε στην εποχή που κάθε μονάδα και κάθε τόπος περιχαρακωνόταν στον εαυτό τους».

Παράλληλα, σχολίασε και το θέμα ενοποίησης των υπηρεσιών όπως αυτό εμφανίζεται στο σχέδιο Νόμου. «Είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση η ενοποίηση των υπηρεσιών, χρειάζεται να δούμε αν αυτό μπορεί να είναι και λειτουργικό. Αυτό θα είναι ένα από τα αντικείμενα της Επιτροπής. Το σχέδιο όπως είναι διατυπωμένο στη γενική του μορφή δεν προσδιορίζει πια διασυνδεόμενα και με ποιο κριτήριο θα προχωρήσουν στο επόμενο βήμα».

Στην Επιτροπή που συγκροτήθηκε για την επεξεργασία προτάσεων, συμμετέχουν: Ο Διοικητής του ΓΝ Ηλείας Κώστας Διαμαντόπουλος, ο Αν. Διοικητής της ΝΜ Αμαλιάδας Γιάννης Λέντζας, οι Δ/ντες Ιατρικής Υπηρεσίας ΝΜ Πύργου Χάλεντ Ακμπαράουι, και ΝΜ Αμαλιάδας Μίρρα Νατάλε, οι Δ/ντριες Νοσηλευτικής Υπηρεσίας ΝΜ Πύργου Γεωργία Παπαδοπούλου και ΝΜ Αμαλιάδας Αθανασία Πετροπούλου, ο Διοικητικός Δ/ντής Ν.Μ. Πύργου Δημήτρης Μποντζολής, η Διοικητική Δ/ντρια ΝΜ. Αμαλιάδας Σοφία Κοτσαύτη και ο Επιστημονικά υπεύθυνος της ΝΜ Κρεστένων Χρήστος Λιάτσος.

 

Τι είπε για τη μετακίνηση της Παθολόγου

«Αδιαπραγμάτευτο κριτήριο η ασφάλεια των ασθενών»

Στην απόφαση του, να μετακινήσει στο Νοσοκομείο Πύργου, την Παθολόγο που διορίστηκε στη Ν.Μ Αμαλιάδας και η οποία προκάλεσε αντιδράσεις, αναφέρθηκε ακόμα ο Διοικητής του Γ.Ν. Ηλείας κ. Διαμαντόπουλος. «Καθήκον και υποχρέωση της Διοίκησης του ΓΝ Ηλείας είναι η ορθολογική κατανομή των ανθρώπινων πόρων του συστήματος. Η κατανομή προσδιορίζεται με κριτήρια αυστηρά λειτουργικά.

Δεν εγκλωβιζόμαστε σε τοπικιστικές αντιπαραθέσεις. Στο ΓΝ Ηλείας δεν υπάρχουν «Βατικανό» φέουδα και άβατα. Το απόλυτο και αδιαπραγμάτευτο κριτήριο στις επιλογές και τις αποφάσεις μας είναι η ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος