FOLLOW US: facebook twitter

Στοχευμένες φοροελαφρύνσεις προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας [Βίντεο]

Ημερομηνία: 10-07-2018 | Συγγραφέας:
Κατηγορίες: Νέα, Πολιτική

Κάλεσμα στους φορείς και στις παραγωγικές δυνάμεις σε συστράτευση για το σχέδιο εξόδου από την κρίση, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη γενική συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, επισημαίνοντας ότι «μετά τον Αύγουστο η χώρα μας περνά σε μια πραγματικά νέα εποχή». Παράλληλα εμφανίστηκε ανοιχτός στο ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ξεχωριστού υπουργείου Βιομηχανίας και προανήγγειλε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις στο πλαίσιο του χώρου που έχει δημιουργηθεί από τη θετική δημοσιονομική πορεία και το τέλος των μνημονίων.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός άσκησε και κριτική στην ηγεσία του ΣΕΒ, που πρόσφατα τάχθηκε υπέρ της περικοπής των συντάξεων αλλά και της μείωσης του αφορολόγητου. «Τα κίνητρά της πάρα πολλές φορές είναι αμιγώς πολιτικά και δεν έχουν καμία σχέση με τις ειλικρινείς αγωνίες τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και της ελληνικής κοινωνίας», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας την ταύτισή της με τη ΝΔ. Επίσης αναφερόμενος στη συμφωνία με την ΠΓΔΜ έκανε λόγο για «άθλια πολιτική προπαγάνδα στο Μακεδονικό», ενώ για τα ελληνοτουρκικά τόνισε πως «την ώρα που κρατούνται δύο Έλληνες στρατιωτικοί είναι απαράδεκτο ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης (σημ: Ντόρα Μπακογιάννη) να παρίστανται στην ορκωμοσία του Τούρκου Προέδρου και μάλιστα χωρίς καμία συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση».

Για την οικονομία και τη Βιομηχανία

«Τώρα που φαίνεται ότι το σχέδιο εξόδου από την κρίση αποδίδει καρπούς, που επιθυμεί να αλλάξει την αντίληψη του τρόπου παραγωγής και του μοντέλου ανάπτυξης πρέπει ο καθένας και η καθεμία να συμβάλει και να προσφέρει, είπε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η απόφαση του Eurogroup της 21ης Ιουνίου κλείνει το τελευταίο κεφάλαιο της ελληνικής κρίσης. «Μετά τον Αύγουστο η χώρα περνά σε μια πραγματικά νέα εποχή. Πρέπει να κεφαλαιοποιήσουμε τα θετικά και να προχωρήσουμε στο Εθνικό Αναπτυξιακό Σχέδιο για να πετύχουμε αυτό που εμείς ονομάζουμε «Δίκαιη Ανάπτυξη»», είπε ο κ. Τσίπρας προσθέτοντας ότι οι μεταρρυμίσεις πρέπει να συνεχιστούν, καθώς «είναι σαν το ποδήλατο». «Αν σταματήσεις να κάνεις πετάλι, πέφτεις» σημείωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Η ελληνική βιομηχανία επιδιώκουμε να πρωταγωνιστήσει στον εξαγωγικό αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας και στόχος μας είναι η συμμετοχή της στο ποσοστό του ΑΕΠ να ανέλθει στο 12% σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα», είπε ο κ. Τσίπρας, ενώ σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος του ΣΒΕΕ για τη δημιουργία διακριτού υπουργείου για τη βιομηχανία, δήλωσε ότι είναι μια πρόταση που «εξετάζουμε με προσοχή, καθώς και δική μας επιδίωξη, είναι η προώθηση στοχευμένων πολιτικών και η άμεση επίλυση των γραφειοκρατικών κωλυμάτων, που θα συμβάλουν στον μέγιστο βαθμό στην ανάπτυξη του βιομηχανικού κλάδου».

«Να κοιτάξουμε μπροστά», τόνισε πρωθυπουργός διευκρινίζοντας ότι «μπροστά σημαίνει σχέδιο για την ανάπτυξη και μάλιστα ολιστικό και όχι αποσπασματικό, όπως στο παρελθόν. Και βεβαίως σημαίνει χρηματοδότηση και ισχυρό τραπεζικό σύστημα». Σημείωσε δε ότι «για τον σκοπό αυτό αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία, τους κοινοτικούς πόρους και τα επενδυτικά προγράμματα».

«Για το φλέγον ζήτημα της φορολογίας που καταλαβαίνω πόσο σας απασχολεί, αφού αναφέρθηκε ειδικά και ο πρόεδρος, μπορώ σήμερα με σιγουριά να σας πω ότι υπάρχει, χάρη στην σημερινή αξιοπιστία των δημόσιων οικονομικών μας, ο οδικός χάρτης για στοχευμένες φοροελαφρύνσεις που θα ξεκινούν από τον προϋπολογισμό του 2019», είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι όσο θα σταθεροποιείται η οικονομία σε υψηλούς θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης τόσο περισσότερο θα δίνεται η δυνατότητα να προχωράμε σε στοχευμένες φοροελαφρύνσεις.

Κριτική στην ηγεσία του ΣΕΒ

Ο πρωθυπουργός κάλεσε την ηγεσία του ΣΕΒ να μην εκτίθεται ασκώντας κριτική στη στάση του, την οποία αντιδιαστέλλει με τη στάση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. Ειδικότερα, είπε ότι ακούει με μεγάλη προσοχή και ενδιαφέρον τις θέσεις, τις προτάσεις αλλά και τις ανησυχίες που διατυπώνει ο επιχειρηματικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος. «Γνωρίζω ότι όλοι εσείς εδώ, είστε άνθρωποι που έχετε καθημερινή τριβή με την αγορά και έχετε ιδία γνώση για το τι πρέπει να αλλάξει και έχετε αποδείξει ότι πίσω από τις δημόσιες τοποθετήσεις σας, δεν κρύβονται άλλα κίνητρα», είπε.

Ωστόσο, σημείωσε, ότι δεν μπορώ να πω ότι το ίδιο ισχύει πάντα σε ό,τι αφορά την ηγεσία του ΣΕΒ. «Η οποία ενώ είναι εξαιρετικά αμφίβολο ποιες ακριβώς παραγωγικές δυνάμεις εκπροσωπεί, είναι βέβαιο ότι τα κίνητρά της πάρα πολλές φορές είναι αμιγώς πολιτικά και δεν έχουν καμία σχέση με τις ειλικρινείς αγωνίες τόσο του επιχειρηματικού κόσμου όσο και της ελληνικής κοινωνίας», σημείωσε. Σχολίασε ότι «αυτό αποδείχθηκε και από την πρόσφατη έκθεσή του, στην οποία ουσιαστικά επιχειρεί να παρέμβει στη δημόσια συζήτηση για τα περιβόητα μέτρα του 19 και του 20 δίνοντας σήμα αναγκαιότητας εφαρμογής τους, ανεξάρτητα από το αν πιάνουμε τους στόχους ή όχι που έχουμε συμφωνήσει με τους εταίρους μας».

Σχολίασε επίσης ότι είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός, ότι «ο ΣΕΒ έρχεται σχεδόν πάντα να υπερθεματίσει για κάθε αντικοινωνικό και αντιαναπτυξιακό μέτρο, εν προκειμένω για μια ακόμη περικοπή συντάξεων». «Σπεύδοντας μάλιστα τούτη τη φορά», πρόσθεσε, «να υπερασπιστεί και τη θέση που δημόσια διατύπωσε η αξιωματική αντιπολίτευση, επιπλήττοντας μάλιστα στη Γερουσία της Βουλής και τον Επίτροπο Μοσκοβισί που μίλησε για μη ανελαστικές υποχρεώσεις που μπορούμε να επανεξετάσουμε όταν έρθει η ώρα».

Για τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ

Αντίθετα ο κ. Τσίπρας έδωσε συγχαρητήρια στον ΣΒΕΕ για την υπεύθυνη στάση που δημόσια κράτησε αναφορικά με τη Συμφωνία για το ονοματολογικό της πΓΔΜ και των προοπτικών που αυτή ανοίγει. «Αναγνωρίζω και σέβομαι τις ευαισθησίες των πολιτών, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα, για το ονοματολογικό της πΓΔΜ», είπε ο πρωθυπουργός, για να τονίσει: «Αλλά δεν μπορώ να επιτρέψω πάνω σε αυτές τις ευαισθησίες, να γίνονται σκόπιμες παραποιήσεις και μια άθλια πολιτική προπαγάνδα πολιτικής και μικροκομματικής σκοπιμότητας που σε τελική ανάλυση υπονομεύει το εθνικό συμφέρον».

Ανέφερε ότι «με τη συμφωνία αυτή, και χωρίς να παρεκλίνουμε από την εθνική γραμμή, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί εδώ και παραπάνω από δύο δεκαετίες, αδράξαμε την ιστορική ευκαιρία να επιλύσουμε ένα ζήτημα που δυσχέραινε τις σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών σε πολλά επίπεδα». «Όσοι λοιπόν κατανοούν το ότι η Θεσσαλονίκη δε μπορεί ποτέ να γίνει πρωτεύουσα των Βαλκανίων χωρίς λύση στο Μακεδονικό, όσοι γνωρίζουν από κοντά τις θέσεις και των δυο πλευρών στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης τα τελευταία 25 χρόνια, γνωρίζουν, και εσείς είστε μεταξύ αυτών που γνωρίζετε, ότι η συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση, ό,τι καλύτερο έχει βρεθεί στα χέρια ελληνικής κυβέρνησης τα 25 αυτά χρόνια», επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Για τα Ελληνοτουρκικά 

Αναφερόμενος στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται για να υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας και συνεργασίας με την Τουρκία, αλλά, δεν πρόκειται να ανεχτεί προκλήσεις και παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

«Σε μια περίοδο που η Τουρκία κρατά φυλακισμένους δύο Έλληνες αξιωματικούς και μάλιστα χωρίς καμία αιτία και χωρίς καμία κατηγορία τέσσερις μήνες τώρα είναι απαράδεκτο ηγετικά στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να παρίστανται στην ορκωμοσία του Τούρκου Προέδρου και μάλιστα χωρίς καμία συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση» τόνισε ο Α. Τσίπρας και σημείωσε ότι «η επίλυση των διαφορών μας με την Τουρκία, δεν χρειάζεται κανέναν αυτόκλητο καλοθελητή, ούτε συμβάλλει σε τίποτα η παρουσία Ελλήνων πολιτικών σε φιέστες στην ‘Αγκυρα». «Η χώρα έχει εθνική ηγεσία για να αντιμετωπίσει την τουρκική προκλητικότητα με όρους ισότιμου συνομιλητή και όχι με όρους επαίτη. Με στόχο φυσικά όχι την ένταση, αλλά την εξομάλυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

Πηγή: tvxs.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in posts
Search in pages

ΤΟ ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ

image description
Proini_04-12-2017_olga:Layout 1.qxd
ydrotherm-ad2
ellinika-petrelaia-ad2
agro-stathmos-georgika-farmaka-viologika skeuasmata-ad
anthoulis-xaralampos-courier-ad1
iliagora-epimelitirio-ad2
althea-apartments-ad5
image description

ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

Πρωινή Πρωτοσέλιδα Εφημερίδων

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ