FOLLOW US: facebook twitter

Στους ρυθμούς του Φεστιβάλ και η Αμαλιάδα

Ημερομηνία: 04-12-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Mega Post 1, Νέα, Πολιτισμός

Εναρκτήρια εκδήλωση χθες βράδυ-Εντυπωσίασε η έκθεση Φωτογραφίας για τον μεγάλο λιμό της Αθήνας

Στην πόλη της Αμαλιάδας έγινε χθες βράδυ η  εναρκτήρια εκδήλωση 20ού Φεστιβάλ Ολυμπίας , όπου παράλληλα εγκαινιάστηκαν η έκθεση φωτογραφίας «Ο άγνωστος λιμός, Αθήνα 1941-42», και η εικαστική έκθεση «Land ArtCinema Project». Οι εκθέσεις αυτές είναι οι πρώτες που φιλοξενούνται στο νέο Πολυχώρο Πολιτιστικών Εκδηλώσεων του δήμου Ήλιδας, ο οποίος ανοίγει για πρώτη φορά τις πόρτες του στο κοινό της πόλης και της περιοχής.

Η εναρκτήρια εκδήλωση πραγματοποιήθηκε  στο CineCinema στις 8 το βράδυ, όπου  ο δήμαρχος Ήλιδας Χρήστος Χριστοδουλόπουλος καλωσόρισε τους έλληνες και ξένους προσκεκλημένους και  ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας και πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολυμπίας Γιώργος Γεωργιόπουλος αναφέρθηκε στην πορεία του θεσμού από το 1997 έως σήμερα. Ο  καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Ολυμπίας, Δημήτρης Σπύρου από την πλευρά του παρουσίασε το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου μίλησε για το σπάνιο και άγνωστο φωτογραφικό ντοκουμέντο από τη ναζιστική κατοχή που συνέλεξε και έφερε στο φως και ο εικαστικός Τζίμης Ευθυμίου και αναφέρθηκε στην landart και στα έργα που φιλοτεχνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι σε διάφορους τόπου της Ελλάδας.

Επίσης παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από τις ταινίες που λαμβάνουν μέρος στο διαγωνιστικό πρόγραμμα των ταινιών ντοκιμαντέρ (Kids and Docs) του Φεστιβάλ Ολυμπίας που για δεύτερη φορά φιλοξενείται στην Αμαλιάδα, η Διεθνής Κριτική Επιτροπή και η Κριτική Επιτροπή των Παιδιών και έγινε  η ειδική προβολή του ντοκιμαντέρ «Το σύνδρομο του Όμπερντορφ», του WolfgangLandgreber (προέδρου της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής).

Η έκθεση φωτογραφίας «Ο άγνωστος λιμός, Αθήνα 1941-42»

Θέμα της έκθεσης είναι ο λιμός που έπληξε την Αθήνα στη διάρκεια της ναζιστικής Κατοχής και αποτυπώνει τη μεγάλη πείνα και τις τραγικές συνέπειές της, κατά τον πρώτο χρόνο της γερμανικής Κατοχής στην Αθήνα. Οι φωτογραφίες απεικονίζουν σκηνές με θύματα του λιμού αμάχους, κυρίως γυναίκες και παιδιά. Η έκθεση που βασίζεται σε πρωτογενές υλικό παρουσιάστηκε για πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, από τον δημοσιογράφο και ευρωβουλευτή Στέλιο Κούλογλου, γνωρίζοντας συγκινητική αποδοχή. Μέσα από 40 φωτογραφίες, η έκθεση αποτυπώνει τις δραματικές συνέπειες του λιμού της Αθήνας και είναι ένας φόρος τιμής στους δεκάδες χιλιάδες νεκρούς της πρωτεύουσας από την πείνα, αλλά και στους εκατοντάδες χιλιάδες που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια της Κατοχής. Αποτελεί μια ευκαιρία για τους νέους και τους μαθητές, να έρθουν σε επαφή με αυτή την τραγική σελίδα της σύγχρονης ιστορίας μας που δεν έχει γίνει όσο γνωστή θα έπρεπε.

Η εικαστική έκθεση «LandArtCinemaProject»

Στην εικαστική έκθεση της Land Art, φιλοξενούνται έργα γης, ντοκουμέντα από έργα  γης σε φωτογραφικές απεικονίσεις και ντοκιμαντέρ των δημιουργικών δράσεων που συνέβησαν σε διάφορα μέρη της Ελλάδας, Σύρο, Κόρινθο, Λουτράκι, Τήνο, Ωρωπό, Ζάκυνθο,  Αμαλιάδα, Πύργο, Ρόδο, Ερμιόνη, Βραυρώνα, Πεντέλη, Κίμωλο, Σέριφο, Αντικύθηρα,  Κρήτη.

Όλες οι δράσεις είναι αντικείμενο ενός ντοκιμαντέρ σε εξέλιξη, τα μέρη του οποίου υπογράφουν εν συνεχεία σκηνοθέτες και videoartists. Και ενώ οι δράσεις συνεχίζονται και νέα έργα μέλλεται να γίνουν, όσα ανήκουν ήδη στο παρελθόν έχουν καταγραφεί με φωτογραφίες και video θα παρουσιαστούν στην Έκθεση Τεκμηρίωνστην Αμαλιάδα. Διοργανώνεται επίσης καλλιτεχνικό εργαστήριο (worκshop) με realtime καταγραφή. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου στον Πολυχώρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων  δήμου Ήλιδας.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος