FOLLOW US: facebook twitter

Στη μνήμη του Τάκη Αντωνόπουλου

Ημερομηνία: 18-10-2017 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Κοινωνία, Νέα

Η απώλεια του Τάκη Αντωνόπουλου επανέφερε στην μνήμη όσων τον γνώρισαν, έζησαν ή συνεργάστηκαν μαζί του, αλλά και όλων όσοι έγιναν κοινωνοί των προβληματισμών και της αγωνίας του για τα μεγάλα ζητήματα του τόπου μας που ο ίδιος με πείσμα ανέδειξε και γι’ αυτά αγωνίστηκε, πτυχές του ανθρώπου και της δράσης του, που είχαν ξεχασθεί με το πέρασμα του χρόνου. Γι΄αυτό δεν ήσαν λίγοι αυτοί που  βρέθηκαν κοντά στους οικείους του για να τους υπενθυμίσουν πόσο με την βροντερή παρουσία του είχε επηρεάσει τις ζωές τους.

Ο δικηγορικός κόσμος της περιοχής μας που σύρρευσε στην εξόδιο ακολουθία του δεν είχε σκοπό μόνο να εκφράσει τη συμπαράστασή του στον διαπρεπή δικηγόρο, τον γιό του, για τον οποίο ο εκλιπών ήταν περήφανος. Ήθελε να αναδείξει και έναν σημαντικό συμβολισμό. Ήταν ένδειξη τιμής και αναγνώρισης της σπουδαίας συμβολής του Τάκη Αντωνόπουλου στην επίλυση του ζητήματος της υπαγωγής των Ειρηνοδικείων Ζαχάρως  και Ανδρίτσαινας στην δικαστηριακή περιφέρεια του Πρωτοδικείου Ηλείας.

Ο εκλιπών είχε αφιερωθεί στο σκοπό αυτό, πρωτοστατώντας στον αγώνα που δόθηκε τότε και κινητοποιώντας τους απλούς πολίτες και τους παράγοντες του τόπου. Με δική του πρωτοβουλία συνέλεξε τις υπογραφές των δημάρχων και 35 κοινοταρχών της περιοχής σε ένα έγγραφο, με το οποίο οι άνθρωποι της αυτοδιοίκησης εκφράζοντας την βούληση των συμπολιτών τους αξίωναν από την πολιτεία την άμεση ικανοποίηση του αιτήματός τους για τη δικαστική υπαγωγή της συγκεκριμένης περιοχής του νομού μας στο Πρωτοδικείο Ηλείας από το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, στο οποίο μέχρι τότε υπάγονταν.

Ακολούθως το έγγραφο αυτό με συνημμένες τις αποφάσεις των δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων της περιοχής στάλθηκε με επιμέλεια του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας στον συμπατριώτη μας τότε Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και Υπουργό Δικαιοσύνης Αθανάσιο Κανελλόπουλο, ο οποίος ολοκλήρωσε τη διαδικασία δια της προωθήσεως στη Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου που ψηφίστηκε και έγινε νόμος του κράτους. Σταμάτησε τότε ο δικαστικός τεμαχισμός της περιφέρειας του Πρωτοδικείου Ηλείας και τελείωσε η περιπέτεια των κατοίκων της Επαρχίας Ολυμπίας, που διοικητικά υπάγονταν στον Πύργο και δικαστικά στην Κυπαρισσία. Όταν ο στόχος επετεύχθη ο Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας, υπό την προεδρία τότε του Βασίλη Τσαμπούκα, τίμησε τον αείμνηστο Τάκη Αντωνόπουλο για την σημαντική προσφορά του.

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Ηλείας, αλλά και το σύνολο των δικηγόρων που συμμετείχαν στο πένθος της οικογένειας του Τάκη Αντωνόπουλου, αυτήν ακριβώς την καθοριστική συνεισφορά του στη δικαστική ενοποίηση του Πρωτοδικείου Ηλείας και την αναγνώρισή της  από μέρους τους ήθελαν να υπογραμμίσουν με την καθολική συμμετοχή τους στην διαδρομή του προς τη τελευταία του κατοικία.

Προς επιβεβαίωση των γεγονότων εκείνης της περιόδου δημοσιεύουμε στη συνέχεια το έγγραφο που υπογράφηκε τότε από τους Δημάρχους και Προέδρους της Επαρχίας Ολυμπίας και το οποίο έχει σήμερα το χαρακτήρα ιστορικού ντοκουμέντου.

Δικηγορικός Σύλλογος Ηλείας


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος