FOLLOW US: facebook twitter

Στην Τριανταφυλλιά πλέον τα απορρίμματα

Ημερομηνία: 14-10-2016 | Συντάκτης:

triantafyllia-1mera2

Ελαφρώνει τα φορτία των σκουπιδιών ο δήμος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων με έμφαση στην ανακύκλωση

Το δρόμο για την Τριανταφυλλιά παίρνουν πλέον και τα σκουπίδια του δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων. Μόνο που η δημοτική αρχή δίνει μεγάλη έμφαση στο θέμα της ανακύκλωσης, ώστε να ελαχιστοποιήσει την ποσότητα που μεταφέρεται στο ΧΥΤΥ. Για το σκοπό αυτό συμβάλει σημαντικά κάθε πολίτης του δήμου που ακολουθεί το σχεδιασμό που πιλοτικά εφαρμόζεται στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του ο κ. Μπαλιούκος σχολιάζοντας τη μεταφορά των σκουπιδιών στο ΧΥΤΥ Τριανταφιλλιάς ανέφερε ότι «η προσοχή μας πρέπει να στραφεί στην ποιότητα των απορριμμάτων. Επειδή υπάρχουν ποινές και ρήτρες, δεν θα πρέπει να υπάρχουν μέσα πέτρες και υλικά που δεν δικαιολογούνται και δεν χαρακτηρίζονται απορρίμματα. Πρέπει ο κάθε πολίτης να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες που τους δίνουμε. Είναι κρίμα να πηγαίνει ένα απορριμματοφόρο στην Τριανταφυλλιά και να επιστρέφει με φορτίο που δεν είναι επεξεργάσιμο. Δημιουργεί πρόσθετο κόστος, το οποίο έρχεται στις πλάτες του πολίτη.

Η ανακύκλωση πηγαίνει καλά, αλλά η πολιτεία έχει ολιγωρήσει, διότι της λείπουν οι τελευταίες εγκύκλιοι που πρέπει να βγάλει, για να μπορέσουμε να αδειοδοτηθούν τα πράσινα σημεία.  Έχουν υποβληθεί οι φάκελοι στις αρμόδιες υπηρεσίες καιρό τώρα, για να πάρουμε την αδειοδότηση και να ξεκινήσει η οργάνωση των πράσινων σημείων. Όπου βλέπετε τώρα πράσινο σημείο, είναι εν αναμονή των αδειοδοτημένων, όπου θα υπάρχουν όροι, προδιαγραφές» σχολίασε.

mpalioukos

Οι δημότες στη διαδικασία διαλογής στην πηγή

Ο κ. Μπαλιούκος τόνισε ότι για να ενσωματωθεί στη νέα λογική ο πολίτης, με τη διαδικασία της διαλογής στην πηγή γίνεται πιλοτική προσπάθεια στο μεγαλύτερο τμήμα του δήμου, με θετικά αποτελέσματα στην ανταπόκριση. «Σε χώρους που δεν έχουν ανταποκριθεί, ευαίσθητοι πολίτες κουβαλούν σημαντικές ποσότητες διαχωρισμένων απορριμμάτων, τα οποία μπαίνουν στους κάδους που πρέπει. Πρόσφατα ο δήμος έκανε την προμήθεια και των νέων κάδων, γιατί θα μπούμε σιγά σιγά σε αυτό το οποίο έχουμε προετοιμάσει την κοινωνία μας, που θα είναι η ατομική ευθύνη του κάθε νοικοκυριού. Μικροί κάδοι, φεύγουν οι μεγάλοι από τους δρόμους, γίνονται συστοιχίες στα πράσινα σημεία, όπου θα υπάρχει διαλογή. Έτσι, το φορτίο θα είναι ελεγχόμενο στην Κρέστενα και όχι στην Τριανταφυλλιά» είπε ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας – Κρεστένων.

Τόνισε δε πως αυτή την περίοδο γίνεται ανίχνευση των στοιχείων κόστους για το σκοπό αυτό. «Είμαστε σε καλό δρόμο, οι αναγκαίοι πόροι δεν είναι διαθέσιμοι λόγω της καθυστέρησης στις προκηρύξεις για τα προγράμματα, για αυτό και το ταμείο μας παίζει το ρόλο του, διότι είναι ο μοχλός και το βάθρο στο οποίο θα στηριχθούμε για να προχωρήσει, είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτή η λύση» είπε ο κ. Μπαλιούκος που επισήμανε πως σύντομα θα γίνουν περισσότερα γνωστά για την προοπτική της καινοτομίας που πασχίζει ο δήμος να δημιουργήσει με συμμέτοχο τον πολίτη δίνοντας κίνητρα.

«Όταν ο Πύργος είχε φρακάρει από απορρίμματα, εμείς δεν μαζεύαμε πάνω από μισό απορριμματοφόρο και υπήρχαν και μέρες που δεν βγάλαμε κανένα απορριμματοφόρο γιατί οι ποσότητες ήταν ελάχιστες. Για να εξακολουθήσει να γίνεται, πρέπει να επινοούμε κάθε φορά καινοτόμες πρακτικές» σχολίασε.

kadoi-reumaton

Πράσινα σημεία ανά γειτονιά

Παράλληλα αναφέρθηκε σε ζητήματα που υπάρχουν με το υπουργείο Περιβάλλοντος για τα πράσινα σημεία, αναμένοντας τη δυνατότητα δημιουργίας πράσινων σημείων ανά γειτονιά.

«Εκεί θα αναπτυχθεί ένα στο κάθε δημοτικό διαμέρισμα ή και θεματικό πράσινο σημείο, ανά περιοχή. Είμαστε σε αυτή τη διαδικασία και περιμένουμε και την έκφραση των περιβαλλοντολογικών απόψεων των ειδικών επιστημόνων, για να μην είναι ατυχείς οι προτάσεις μας» είπε μεταξύ άλλων. Τέλος απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τη δημιουργία σταθμού μεταφόρτωσης τόνισε πως θα χρειαστεί η βοήθεια του ΕΣΠΑ για να προχωρήσει οικονομικά κάτι τέτοιο.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος