FOLLOW US: facebook twitter

Στην Τριανταφυλλιά μετά την… Αφή

Ημερομηνία: 17-04-2016 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα

Αίτημα εξαίρεσης περιβαλλοντικής αδειοδότησης από το ΦΟΔΣΑ Ηλείας στο Υπ. Περιβάλλοντος

της Κικής Κολοβέρου – kkoloverou@yahoo.gr

Ναι μεν, το αίτημα εξαίρεσης της Μονάδας Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποιήσης από τη διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης να εστάλει χθες το μεσημέρι από τον πρόεδρο του ΦΟΔΣΑ Ηλείας Χρ. Χριστοδουλόπουλο στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, παραμένει αμφίβολο κατά πόσο, θα μπορέσουν να τρέξουν οι διαδικασίες ενεργοποίησης της προσωρινής ενδιάμεσης λύσης ώστε να είμαστε έτοιμοι πριν την τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας.

Το ενθαρρυντικό όμως είναι, ότι πλέον, μετά από αυτή την εξέλιξη, είναι βέβαιο ότι η αποκομιδή των απορριμμάτων θα συνεχιστεί κανονικά και οι δυο δήμοι, Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, θα καθαρίσουν από τα σωρευμένα σκουπίδια ενώ και ο Δήμος Ήλιδας θα χρησιμοποιήσει την λύση αυτή για την διαχείριση των απορριμμάτων του.

Στη διάρκεια της χθεσινής έκτακτης συνεδρίασης του ΦΟΔΣΑ Ηλείας, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία (9 υπέρ και 1 κατά) να αιτηθούν κατόπιν των σχετικών διευκρινήσεων- κατευθύνσεων που δόθηκαν από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος, την  εξαίρεση της μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας 10.000 τόνων αστικών στερεών αποβλήτων των Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ήλιδας, από την υποχρέωση τήρησης της προβλεπόμενης από τις ισχύουσες διατάξεις διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης, κάνοντας χρήση συγκεκριμένου άρθρου που προσφέρει αυτή τη δυνατότητα και το οποίο αναφέρει ότι σε «εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν τίθεται σε σοβαρό και προφανή κίνδυνο η δημόσια υγεία ή ασφάλεια… να εξαιρείται με απόφαση του Υπουργείου από τη διαδικασία της περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων».

Ουσιαστικά, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας, αιτείται την έκδοση Υπουργικής Απόφασης Εξαίρεσης, προκειμένου να μεταφερθούν άμεσα 10.000 τόνοι αστικών στερεών αποβλήτων των Δήμων Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας και Ήλιδας, στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) Ηλείας, στη θέση Τριανταφυλλιά, και να επεξεργαστούν μηχανικά και βιολογικά στον ήδη διαμορφωμένο χώρο στα πλαίσια της δοκιμαστικής λειτουργίας που προβλέπεται από τη Διακήρυξη του ΧΥΤΥ.

Επιχειρηματολογώντας, στο αίτημα του, ο πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας, επισημαίνει ότι η κατάσταση στους δήμους χαρακτηρίζεται ως δυσμενής και επικίνδυνη και εγκυμονεί προφανή κίνδυνο για τη δημόσια υγεία  και μάλιστα το τεκμηριώνει αναφέροντας ότι οι Δήμοι Πύργου , Αρχαίας Ολυμπίας αλλά και Ήλιδας έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την προσωρινή διαχείριση των αστικών στερεών αποβλήτων τους και μάλιστα για τον Πύργο, υπάρχει και σχετικό έγγραφο της Διεύθυνσης Δημόσιας υγείας της Π.Ε. Ηλείας με το οποίο τονίζεται ότι «ελλοχεύουν κίνδυνοι σε βάρος της Δημόσια Υγείας» ενώ «διαπιστώθηκε η κατάσταση να έχει ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής και να έχει λάβει διαστάσεις υγειονομικής κρίσης».

Προϋποθέσεις για την εξαίρεση

Στην περίπτωση της Ηλείας, τηρούνται και τα τρία βασικά κριτήρια του άρθρου 47 του Ν.4042/2012 για την εξαίρεση και συγκεκριμένα 1) Επείγουσα και ουσιαστική απαίτηση για την υλοποίηση του έργου, 2)Αδυναμία υλοποίησης του έργου σε προγενέστερο χρόνο και 3)Αδυναμία τήρησης του συνόλου των απαιτήσεων της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων και δραστηριοτήτων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Όπως εξηγεί στο αίτημα του ο κ. Χριστοδουλόπουλος, το πρώτο κριτήριο για το Δήμο Πύργου πληρείται και επιβεβαιώνεται από την απόφαση της Περιφέρειας με την οποία παρατείνεται η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και επιπρόσθετα, η κατάσταση οφείλει άμεσα να αντιμετωπιστεί προκειμένου να διαφυλαχθεί η υγεία και η ασφάλεια των πολιτών και επισκεπτών και να αποτραπεί η πρόσκληση επιδημιολογικών φαινομένων.

Αναφερόμενος στο δεύτερο, σημειώνεται ότι υπάρχει αδυναμία μεταφοράς και διάθεσης ποσοτήτων τόσο σε άλλους ΧΥΥΤΑ όσο και στο ΧΥΤΥ, επισυνάπτοντας σχετικά έγγραφα της Περιφέρειας Αττικής με το οποίο δηλώνεται η άρνηση της αποδοχής απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις της Φυλής αλλά και το πρακτικό του ΦΟΔΣΑ 2ης Δ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας με το οποίο εκδηλώνεται άρνηση της τήρησης της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την αποδοχή 3500 τόνων σκουπιδιών. «Επιπλέον, τα απορρίμματα ήταν αδύνατο να οδηγηθούν σε προγενέστερο χρόνο στον ΧΥΤΥ Ηλείας αφού το έργο ολοκληρώθηκε την 1η Απριλίου 2016. Κατά συνέπεια τηρείται η προϋπόθεση που επιβάλλεται κατά την εξαίρεση».

Σε σχέση με την 3η προϋπόθεση, ο κ. Χριστοδουλόπουλος αναφέρει ότι επιβεβαιώνεται η αδυναμία τήρησης του συνόλου των απαιτήσεων της διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, εφόσον για την ολοκλήρωση της κατασκευής του Εργοστασίου Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, το οποίο έχει περιβαλλοντικά αδειδοτηθεί, απαιτείται χρονικό διάστημα δυο έως τριών ετών. «Η δε διαδικασία τροποποίησης της ισχύουσας Απόφασης των Περιβαλλοντικών Όρων του έργου για την αποδοχή και επεξεργασία της απορριμματικής ποσότητας 10.000 τόνων θα απαιτούσε χρονικό διάστημα περί τους δυο μήνες. Τα χρονικά πλαίσια ωστόσο, για την αντιμετώπιση των κινδύνων στους οποίους τίθενται οι δημότες, αλλά και οι αθλητές και τουρίστες που θα παρευρεθούν σε λιγότερο από 10 μέρες στην περιοχή για την τελετή Αφής και τη διεξαγωγή της Λαμπαδηδρομίας είναι ασφυκτικά».

«Λύση» χωρίς επιπτώσεις στο περιβάλλον

Καταλήγοντας, στο σκεπτικό του αιτήματος, ο κ. Χριστοδουλόπουλος αναφέρει ότι με τη λύση της μηχανικής και βιολογικής επεξεργασίας των απορριμμάτων δε θα υπάρχουν επιπτώσεις και βλάβες στο περιβάλλον, επισημαίνοντας ότι «αντίθετα με την ανεξέλεγκτη παραμονή των μεγάλων αυτών ποσοτήτων στους δρόμους των δήμων, η περιβαλλοντική επιβάρυνση είναι τεράστια».


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος