FOLLOW US: facebook twitter

Στα Φονικά της Ηλείας

Ημερομηνία: 12-07-2018 | Συντάκτης:
Κατηγορίες: Νέα, Σχόλια

Ένα μεγαλύτερο «ΌΧΙ» στο ολοκαύτωμα της μνήμης

Όπου κι αν ταξιδέψεις στην Ελλάδα, σε όποιο σχεδόν σημείο της κι αν βρεθείς, θα πέσεις επάνω σε κάποιο από τα πλείστα φονικά που διέπραξαν οι ναζί εγκληματίες κατά την διάρκεια της κατοχής. Έτσι, ενώ κάνεις ανέμελος τη βόλτα σου με την παρέα σου στη φύση, ξαφνικά συναντάς μία μαρμάρινη επιγραφή ή ένα μνημείο ή και τα δύο, στα οποία αποτυπώνονται τα βασικά στοιχεία των εκτελέσεων: πόσοι, ποιοι, τι ηλικίας και πώς. Το μόνο που δεν αλλάζει είναι το «από ποιους».

Ονοματεπώνυμα και ηλικίες. Άνθρωποι που χάθηκαν σε μια στιγμή. Άντρες, γυναίκες, γέροι ακόμη και παιδιά. Πουθενά δεν σταματούσε η φρίκη των βαρβάρων. Ολόκληρες οικογένειες ξεκληρίστηκαν. Ολόκληρα χωριά αφανίστηκαν ή γέμισαν με ορφανά και μαυροφορούσες. Περιουσίες χάθηκαν και ο δημόσιος και ιδιωτικός πλούτος των Ελλήνων λεηλατήθηκε. Δυστυχώς όμως για τους νεοναζί, τους φασίστες, τους ακροδεξιούς, τους εθνικόφρονες, του χουντικούς, τους αυταρχικούς, τους εθνικολαϊκιστές κλπ., οι άνθρωποι δεν θα λησμονήσουν ποτέ τα εγκλήματα των ιδεολογικών και φυσικών προγόνων τους. Δεν θα ξεχάσουν ποτέ το αίμα που πότισε αυτή τη γη.

Την Κυριακή στις 10 το πρωί, ο λαός της Ηλείας θα προσκυνήσει στα «ΦΟΝΙΚΑ» τους πραγματικούς πατριώτες αυτού του τόπου –επ’ ευκαιρία ας ενημερώσει κάποιος σχετικά και τον κύριο αντιπρόεδρο της ΝΔ που θα κατηφορίσει στα μέρη μας για το ορθό περιεχόμενο της έννοιας του πατριωτισμού– οι οποίοι στις 14 Ιουλίου 1944 έπεσαν για την ελευθερία.

Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι οι μαρτυρίες εκείνης της εποχής κάνουν λόγο για καθολική συμμετοχή των κατοίκων της περιοχής στην Αντίσταση. Το τίμημα αυτής της στάσης είναι οι νεκροί που ειδικά εκείνη την μαύρη Παρασκευή έφτασαν τους 23. Τους θυμόμαστε και τους ευχαριστούμε για τα προνόμια που απολαμβάνουμε σήμερα και κυρίως γιατί το παράδειγμα τους συνιστά το μεγαλύτερο όπλο των δημοκρατών πολιτών απέναντι σε όσους επιβουλεύονται την δημοκρατία και τα θεμελιώδη δικαιώματα.


Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Καιρός Πύργος